Ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν σήμερα, Δευτέρα, 5 Μάϊου, οι έξι συλληφθέντες για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα έξι άτομα βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά τις απολογίες τους την περασμένη εβδομάδα καθώς υπήρχε διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική τους μεταχείριση.
Την τελική απόφαση κλήθηκε να λάβει σήμερα, Δευτέρα, το Δικαστικό Συμβούλιο μετά την διαφωνία που προέκυψε. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποφασίστηκε τελικά η προφυλάκιση των πέντε Κρητικών, ανάμεσα στους οποίους και 58χρονος ο οποίος ήταν διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας και φέρεται να ήταν ο «αρχηγός», και του 54χρονου από την Χαλκίδα, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους.
Ωστόσο, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλες χρηματικές εγγυήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, για τα πέντε άτομα αποφασίστηκε η εγγύηση να είναι 20.000 ευρώ και στον 58χρονο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ. Παράλληλα, σε όλους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα των περιοχών, όπου διαμένουν.
Το χρονικό
Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε στην περιοχή των Ατσιπάδων Μονοφατσίου, όπου οι έξι κατηγορούμενοι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να επιδείξουν αρχαιολογικά ευρήματα σε δύο φερόμενους ως υποψήφιους αγοραστές. Οι τελευταίοι, ωστόσο, ήταν αστυνομικοί που δρούσαν υπό κάλυψη, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, υποδυόμενοι τους μεσάζοντες σε μια δήθεν αγοραπωλησία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα αρχαία αντικείμενα που επρόκειτο να πωληθούν ανέρχονταν σε 46, με την τιμή πώλησης να φτάνει τις 600.000 ευρώ. Επιπλέον, στους «ενδιαφερόμενους» επιδείχθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου φωτογραφία ενός χρυσού στεφανιού, για το οποίο οι κατηγορούμενοι φέρονται να ζητούσαν το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος ενός 58χρονου Ηρακλειώτη, διευθυντικού στελέχους δημόσιας υπηρεσίας, στον οποίο η Αστυνομία αποδίδει κομβική θέση στο κύκλωμα. Μαζί του συνελήφθησαν ένας 54χρονος από τη Χαλκίδα, καθώς και τέσσερις Κρητικοί ηλικίας 48, 56, 40 και 50 ετών, με καταγωγή από περιοχές της Μεσσαράς και του Αμαρίου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που ανέλαβε την προκαταρκτική αξιολόγηση των ευρημάτων, διαπίστωσε πως 31 από τα αντικείμενα εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων, έξι δεν υπάγονται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ για δέκα από αυτά απαιτείται περαιτέρω τεκμηρίωση και επιστημονική αξιολόγηση.
Στο μεταξύ, πληροφοριακή συνδρομή στην υπόθεση φέρεται να παρείχε και ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος υποστηρίζει πως σε διεθνείς δημοπρασίες, η αξία των αρχαιοτήτων θα μπορούσε να φτάσει σε ποσά πολλαπλάσια, ακόμη και σε εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι τεχνικοί σύμβουλοι υπεράσπισης, εγγεγραμμένοι στις επίσημες λίστες δικαστικών πραγματογνωμόνων, διατυπώνουν αντιρρήσεις ως προς την αυθεντικότητα των αντικειμένων, υποστηρίζοντας ότι πολλά εξ αυτών είναι πλαστά. Όσο για την εκτιμώμενη αξία των γνήσιων αντικειμένων, αυτή –κατά τους ίδιους– δεν ξεπερνά τις 14.000 ευρώ.
Η εξέλιξη της υπόθεσης, που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και αντιδράσεις στους κύκλους της πολιτιστικής προστασίας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τη Δευτέρα το Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν υπό κατ’ οίκον περιορισμό ή θα οδηγηθούν σε προσωρινή κράτηση.
Θα μ τρελάνεις. Μεγάλο ποσό τα 20 και 30 χιλιάρικα;;;;;
Αν τους έβαζε από 500 χιλιάρικα στον κάθε ένα να λέγαμε μεγάλο
Πάνε σπίτι , αναβολή στην αναβολή δεν θα δικαστούν
Και θα συνεχίσουν το σκάψιμο.
Κάτι τέτοιους θα έπρεπε να τους δημεύουν την περιουσία και μια ζωή να σπάνε πέτρες!!! Δεν έχει σημασία η αξία των αντικειμένων αλλά ότι πουλάνε την ιστορία μας!!!! Για μένα ισοδυναμεί με τους προδότες!!!!Από την μια κλαίμε για τα κλεμμένα που εκτείνονται στα διάφορα μουσεία του εξωτερικού και από την άλλη εμείς η ίδιοι τα ξεπουλάμε…. Λαός που δεν σέβεται την ιστορία του δεν του αξίζει τίποτα!!!!
Μια χαρά!!! Άντε παιδιά καλές δουλειές… και με την βούλα!!!