Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, και ο συνήγορός του κατέθεσαν σήμερα Δευτέρα 5 Μαΐου στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK) το έγγραφο της απόφασης του Δικαστηρίου Ιωαννίνων, το οποίο επιβεβαιώνει ότι η δικαστής Irena Gjoka έχει καταδικαστεί από το εν λόγω δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Gjoka απέκρυψε με δόλο την καταδίκη της, ώστε να μην αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξή της στο δικαστικό σώμα της Αλβανίας.
Πρόκειται για μια καταδίκη που η ίδια η Irena Gjoka είχε αποκρύψει, παρότι είχε διατελέσει για ένα διάστημα και προσωρινή πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (GJKKO), ενώ είχε υπογράψει το αίτημα του SPAK για την υπόθεση “Partizani” και τα μέτρα ασφαλείας εις βάρος του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, του γαμπρού του Jamarbër Malltezi και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση.
Η Gjoka είχε εμπλακεί και στην εκδίκαση της υπόθεσης του Φρέντη Μπελέρη για εκλογική διαφθορά στο δήμο Χειμάρρας, ως μια από τους 3 δικαστές στη δίκη. Ακόμη και τότε στην Αλβανία ήταν κοινό μυστικό πως η Gjoka ήταν o άνθρωπος του Ράμα στο SPAK για τις δύσκολες αποστολές.
Ο Μπερίσα δήλωσε σήμερα ότι το έγγραφο αυτό επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί από τη διοίκηση Μπάιντεν, επειδή αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη, ενώ ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη διαθεσιμότητά τους να παραδώσουν το εν λόγω έγγραφο.
«Η αλήθεια μπορεί να αργεί, αλλά δεν ξεχνά. Προσπάθησαν να αποκρύψουν αυτή την αλήθεια για να προστατεύσουν την τιμή της δικαιοσύνης του Σόρος, αλλά εισέπραξαν ντροπή. Και θα συνεχίσουν να ντροπιάζονται για κάθε απόκρυψη υπέρ του εγκλήματος», δήλωσε ο Μπερίσα.
Τι αναφέρει η απόφαση
Η δικαστής κατηγορείται ότι παραποίησε και επιχείρησε να πλαστογραφήσει την άδεια παραμονής της και τη βίζα της στην Ελλάδα. Το περιστατικό αυτό τεκμηριώθηκε από τις ελληνικές αρχές στο δικαστήριο, το οποίο και την έκρινε ένοχη.
«Κηρύσσεται ένοχη διότι: στις 24.12.2002 και ώρα 15:30 στην Κακαβιά Ιωαννίνων, κατά τον έλεγχο διαβατηρίων, βρέθηκε να κατέχει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, συγκεκριμένα το αλβανικό διαβατήριο με αριθμό 1068376/98, το οποίο είχε τροποποιηθεί ως εξής: αλλοίωση της βίζας στη σελίδα 17 όσον αφορά την περίοδο ισχύος. Ως εκ τούτου, αποδείχθηκε ότι το εν λόγω διαβατήριο ήταν πλαστό. Η απόφαση εκδόθηκε και ανακοινώθηκε δημόσια στην αίθουσα του δικαστηρίου στα Ιωάννινα στις 7 Ιουλίου 2005».
Το έγγραφο αναμένεται να πυροδοτήσει νέο δικαστικό διάλογο, ακόμη και στη σημερινή συνεδρίαση του GJKKO, όπου η δικαστής Flojela Davidhi καλείται να αποφασίσει εάν ο φάκελος της υπόθεσης “Partizani” θα οδηγηθεί σε δίκη, θα τεθεί στο αρχείο ή θα επιστραφεί στο SPAK για συμπληρωματικές ενέργειες.
«Αυτό δεν είναι νέο αποδεικτικό στοιχείο. Είναι παλιό, απλώς εσείς σήμερα το χαρακτηρίζετε νέο. Είναι το αποδεικτικό ότι η δικαστής παραποίησε ακόμη και το έντυπο αποποινικοποίησης, δηλώνοντας πως δεν έχει καταδικαστεί από ελληνικά ή αλβανικά δικαστήρια. Η ελληνική καταδίκη συνεπάγεται και ποινική ευθύνη στην Αλβανία για πλαστογράφηση του εντύπου, διότι ψευδώς δήλωσε ότι δεν έχει καταδικαστεί», ανέφερε ο δικηγόρος του Μπερίσα, Genc Gjokutaj.
Η απόφαση αυτή -σύμφωνα με το himara.gr αναμένεται να ανοίξει συζήτηση και για την εγκυρότητα των αποφάσεων που έχει λάβει η Irena Gjoka στην υπόθεση “Partizani”, τις οποίες αμφισβητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Υπενθυμίζεται ότι το 1996, όταν ο Σαλί Μπερίσα ήταν πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, η Irena Gjoka αποπέμφθηκε από το δικαστικό σώμα κατηγορούμενη για διαφθορά.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Χρήστος Μάστορας: Τι απαντά στις έντονες αντιδράσεις των Βορειοηπειρωτών για τη συναυλία του στη Χειμάρρα
- Χειμάρρα: Έπεσε σε κολόνα αλεξιπτωτιστής με προεκλογικό πανό υποψήφιου βουλευτή του Ράμα