Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Μαΐου η τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Συνταγματάρχη Σβορώνου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο Σβορώνο Πιερίας.
Κοντά στο σημείο έγινε η τελευταία σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης. Η μάχη έγινε στις 15-16 Οκτωβρίου 1912 και σε αυτήν σκοτώθηκαν ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, Κεφαλονίτης αριστοκρατικής καταγωγής, ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Νίκας και ο 17χρονος εθελοντής από την Κρήτη, Κονταξάκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:00 π.μ. με την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί.
Στις 11:10 π.μ. μίλησε η Βάια Αγγέλη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και την ηρωική δράση του Συνταγματάρχη Σβορώνου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη της προτομής του από τον Δήμαρχο Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμο και τον Πρόεδρο του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Σβορώνου Ιωάννη Χρηστίδη. Η τελετή κορυφώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από θεσμικούς φορείς, και τον εκπρόσωπο της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου.
Το παρών στην τελετή έδωσαν και οι βουλευτές Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη και Σπύρος Κουλκουδίνας από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και ο Κομνηνός Δελβερούδης από την «ΝΙΚΗ», επιβεβαιώνοντας τη διακομματική αναγνώριση της σημασίας του έργου και της θυσίας του Συνταγματάρχη Σβορώνου.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα olympiobima.gr η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα.
*Φωτογραφίες olympiobima.gr
Δείτε επίσης: