Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και μαζί του ξεκινά και η ετήσια «επιχείρηση παραλίες» από τις Αρχές, με στόχο την καταπολέμηση της αυθαίρετης κατάληψης και εκμετάλλευσης δημόσιων χώρων. Οι πρώτες συλλήψεις για beach bars που λειτουργούν με… πρόφαση την άδεια λειτουργίας καντίνας είναι ήδη γεγονός, με τις Αλυκές Αναβύσσου να βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων.
Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, αστυνομικοί του Τμήματος Σαρωνικού εντόπισαν επιχείρηση που, ενώ έφερε άδεια καντίνας, είχε μετατραπεί σε πλήρες beach bar. Ο 44χρονος ιδιοκτήτης, που αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου μέχρι τις 23:59 το βράδυ, είχε στήσει στην παραλία 118 ομπρέλες (με δύο ξαπλώστρες η καθεμία), τραπεζοκαθίσματα και ηχητικό εξοπλισμό για μουσική, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη δραστηριότητά του πέραν κάθε αδειοδοτημένου πλαισίου.
Κατά τον έλεγχο συνελήφθησαν δύο προσωρινά υπεύθυνοι του καταστήματος, ηλικίας 58 και 19 ετών. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, καθώς το 2018 η Ανώνυμη Δημοτική Μονομετοχική Κατασκευαστική Εταιρεία Σαρωνικού (ΑΔΜΚΕΣ) είχε ζητήσει την ανάκληση της άδειάς του για αυθαίρετη χρήση δημοτικού χώρου, ο οποίος δεν του είχε εκμισθωθεί.
Ακόμη μία επιχείρηση στις Αλυκές εντοπίστηκε να λειτουργεί παρανόμως. Αυτή τη φορά, συνελήφθη ένας 47χρονος, νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας, στην οποία ανήκε επίσης καντίνα που είχε μετατραπεί σε beach bar. Οι αστυνομικοί βρήκαν στημένο σύνολο 73 ομπρελών με ξαπλώστρες, τραπέζια και ηχεία.
Τιμοκατάλογος και κρατήσεις μέσω Instagram
Το μοντέλο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων περιλαμβάνει υψηλής τιμής υπηρεσίες, με χρεώσεις που κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ ανά άτομο, ενώ δεν λείπουν και οι δυνατότητες κράτησης μέσω Instagram. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιούνται εντατικά για την προβολή της «εμπειρίας», με φωτογραφίες από πάρτι, κοκτέιλ και μουσική, υποβαθμίζοντας τον χαρακτήρα «καντίνας» που αναγράφεται στις άδειες.
Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες δηλώνουν απογοητευμένοι από την εξέλιξη. Υποστηρίζουν πως έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά για τις άδειες – άνω των 100.000 ευρώ η καθεμία – και ότι βρίσκονται εν αναμονή των τελικών εγγράφων, λόγω καθυστερήσεων των δημοσίων υπηρεσιών. Όπως λένε, η παρουσία ομπρελών, ξαπλώστρων, τραπεζιών και μουσικής είναι αναπόσπαστο στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρουν και τονίζουν ότι δεν καταπατούν δημόσιες εκτάσεις αυθαίρετα.
«Εμείς λειτουργούμε αυτά τα καταστήματα εδώ και αρκετά χρόνια ο κάθε ένας. Πληρώνουμε για αυτές τις άδειες από 100.000 ευρώ και πάνω για την κάθε μια. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε και ναυαγοσώστες για να λειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας. Οι χώροι είναι νοικιασμένοι από εμάς και θεωρούμε ότι λειτουργούμε νόμιμα, με τα οποία προβλήματα προκύπτουν από την πιστή εφαρμογή των διατάξεων, να διευθετούνται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές», αναφέρουν και τονίζουν:
«Αντιλαμβάνεστε ότι όταν δίνεις 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, για να λειτουργεί οι επιχείρηση και τους 12 μήνες, προφανώς και θα έχεις ένα στέγαστρο για να έχουν σκιά οι λουόμενοι καρέκλες, τραπέζια και ξαπλώστρες για να κάθονται και ηχεία για να ακούνε μουσική. Αλλιώς γιατί νοικιάζουμε ένα στρέμμα ο καθένας για να λειτουργούν οι επιχειρήσεις μας; Βεβαίως και υπάρχει τροχήλατη καντίνα, αλλά ασφαλώς πρέπει να διαμορφωθεί και ο υπόλοιπος χώρος. Εμείς προστατεύονται την παραλία, έχουμε αναβαθμίσει την Ανάβυσσο, προστατεύουμε τους λουόμενους. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό».
Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Οι αρμόδιες Αρχές από την πλευρά τους διαμηνύουν πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο να εντοπιστούν όλες οι περιπτώσεις καταστρατήγησης των όρων αδειοδότησης και εκμετάλλευσης δημόσιου χώρου.
Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με προειδοποιήσεις για αυστηρή εφαρμογή του νόμου, ενώ επιχειρείται να τεθεί τέλος στη συστηματική μετατροπή καντινών σε beach bars «πολυτελείας», που λειτουργούν σε βάρος του περιβάλλοντος και της ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων.