Μια νέα προσέγγιση προς τις ΗΠΑ επιχειρεί ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Άχμαντ αλ-Σάραα, καθώς η χώρα του παραμένει υπό σκληρές αμερικανικές κυρώσεις και αποκλεισμένη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με αιχμή του δόρατος την υπόσχεση για αμερικανική πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και ακόμα και την πρόταση για χτίσιμο ενός… Trump Tower στη Δαμασκό, ο αλ-Σάραα ελπίζει να ανοίξει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.
Ο Σύρος ηγέτης, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον έκπτωτο Μπασάρ αλ-Άσαντ, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως πραγματιστής και όχι ως φανατικός ισλαμιστής, αν και η κυβέρνησή του ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από φιλοτουρκικά και σουνιτικά δίκτυα με σαφείς δεσμούς με το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Επικαλούμενος την ανάγκη «ειρήνης με τους γείτονες», ο Σάραα προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την ταυτότητα του καθεστώτος του, εν μέσω εθνοτικών εντάσεων και επιθέσεων κατά των Δρούζων στη νότια Συρία από υποστηρικτές του.
Η ιδέα να συναντηθεί με τον Τραμπ, έστω και ανεπίσημα, φαίνεται να υποκινείται από κύκλους που γνωρίζουν την τάση του Προέδρου να αψηφά τη διπλωματική κανονικότητα – όπως έκανε στο παρελθόν με τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, πρόσωπα όπως ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλοτραμπικός ακτιβιστής Τζόναθαν Μπας λειτουργούν ως δίαυλοι μεταξύ Ουάσινγκτον και Δαμασκού.
Ο ίδιος ο Σάραα φέρεται να έχει δηλώσει στον Μπας ότι «θέλει ειρήνη με το Ισραήλ» και θεωρεί πως ο Τραμπ είναι ο μόνος που μπορεί να ξεμπλοκάρει τη σχέση Συρίας–ΗΠΑ. Όμως, παρότι έχουν γίνει ανεπίσημες επαφές, κανείς δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής πιθανή συνάντηση, ενώ η επίσημη αμερικανική πολιτική παραμένει διστακτική, με αιτήματα όπως η απομάκρυνση ξένων μαχητών από κυβερνητικά πόστα.
Πίσω από την επικοινωνιακή στρατηγική της Δαμασκού κρύβεται ένας αγώνας επιβίωσης ενός καθεστώτος που, αν και απελευθερωμένο από τον Άσαντ, εξακολουθεί να στηρίζεται σε ασταθείς συμμαχίες, ξένους μαχητές και ισλαμιστικά δίκτυα. Μπορεί ο Τραμπ να βλέπει μπίζνες και ευκαιρίες όπου άλλοι βλέπουν αδιέξοδα, αλλά ακόμα και εκείνος θα πρέπει να ζυγίσει προσεκτικά πόσο ρίσκο αξίζει μια συμφωνία με μια τόσο αμφιλεγόμενη και ασταθή εξουσία.
Δείτε Επίσης: