Αντί να μειωθούν, οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο φαίνεται να μεταφέρθηκαν… από τα γκισέ στις οθόνες. Παρότι το φυσικό συνωστισμό διαδέχθηκε μια φαινομενικά «ψηφιακή» εξυπηρέτηση, οι πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταχώριση πράξεων –πολλές φορές ακόμη και πέραν του εξαμήνου.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον νομικό έλεγχο, όπου σωρεύονται χιλιάδες αιτήματα χωρίς το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για την έγκαιρη διεκπεραίωσή τους. Όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες του χώρου, το μποτιλιάρισμα των ηλεκτρονικών αιτήσεων δημιουργεί ουρές χωρίς τέλος, εντείνοντας την απόγνωση πολιτών και ανοίγοντας παράθυρο σε σκιώδεις πρακτικές.
«Η καταχώρηση μετά την ηλ. Αίτηση μπορεί να πάρει από 6-8 μήνες. Όταν ο πολίτης είναι σε απόγνωση, και θέλει να ρυθμίσει το θέμα του, αυτό δημιουργεί μία πίεση. Η Κτηματολόγιο ΑΕ κάνει όσο μπορεί καλύτερα την δουλειά της. ο κάθε συμβολαιογράφος το μόνο που μπορεί να κάνει ή να πει είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου που του βγάζει το σύστημα όταν κάνει την αίτηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συμβολαιογράφος, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις, η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και για 12 μήνες, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη κυκλωμάτων και αδιαφάνειας.
Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, είναι διττή: απαιτείται άμεση ενίσχυση του προσωπικού με καταρτισμένα στελέχη που θα μπορούν να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο υποθέσεων, αλλά και ουσιαστική δυνατότητα επικοινωνίας των πολιτών με τα Κτηματολογικά Γραφεία, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email, με τη βασική προϋπόθεση ότι θα δίνονται απαντήσεις.
Στη Θεσσαλονίκη έχει κοντά στα τρία χρόνια. Ποιος γράφει για οχτώ μήνες; Μπούκωσε και το γρηγορόσημο… Κλείστε το το ρημάδι.
1 με 2 χρόνια αναμονή έχει το κτηματολογιο στη Θεσσαλονίκη!!προσπαθώ να δηλώσω το ακίνητο μου τα έχω όλα αλλά δεν έχουν δει ακόμα την αίτηση!είμαι στα ενοίκια 12 χρόνια!και θέλω να πουλήσω ένα μικρό σπιτάκι που έχω στη πόλη για να πάρω στην Επαρχία. Είμαι μαμα παιδιού με άμεα. Κρίμα!!