Η τέχνη ως εργαλείο υποταγής

Στην Ελλάδα κανονικοποιείται η ασχήμια. Ο,τι άλλοτε θεωρούνταν κακόγουστο, πρόχειρο, άναρθρο, παρουσιάζεται ως μοντέρνο, τολμηρό, καινοτόμο. Η χώρα συλλογικά επέρριψε το κλασικό, τη συμμετρία και το κάλλος, την παιδεία και τη βιβλιοθήκη, την αγορά και το θέατρο.

Must Read

Το γεγονός της διαφήμισης πολυεθνικής εταιρίας με σχηματισμό drones σε σχήμα παπουτσιού πάνω από την Ακρόπολη προκαλεί έντονο προβληματισμό. Η Ακρόπολη, ως σύμβολο της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού, ακόμα και σήμερα θεωρείται ιερός χώρος για πολλούς, ειδικά για όσους συνεχίζουν να θεωρούν το έθνος υπέρτατη πολιτική αξία. Η εμπορευματοποίηση αυτού του χώρου μέσω μιας διαφήμισης που προβάλλεται ως τέχνη μπορεί να εκληφθεί ως προσβολή, υπονομεύοντας την πνευματική και ιστορική του αξία για χάρη κερδοσκοπικών σκοπών. Αν φανταστούμε παρόμοιο γεγονός πάνω από ένα μουσουλμανικό τέμενος, όπως η Μέκκα, η αναλογία είναι προφανής. Η διαφορά έγκειται στο ότι η θρησκευτική συνιστώσα της κλασικής κληρονομιάς έχει μηδενικό βάρος στη σημερινή Ελλάδα. Ο Ελληνισμός αντιμετωπίζεται εχθρικά από τις κυρίαρχες ελίτ, με την δικαιολογία ότι το καινοτόμο μάρκετινγκ και το κέρδος πρέπει να αγνοούν τις ευαίσθητες ιστορικές και πνευματικές διαστάσεις.

Η τέχνη ιστορικά υπήρξε μέσο καλλιέργειας, διαμόρφωσης ηθών και ενίσχυσης συλλογικής συνείδησης. Σήμερα, στα χέρια των ελίτ χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αποσύνθεσης, αισθητικής διάλυσης και υπνωτισμού. Οχι επειδή η τέχνη άλλαξε εγγενώς, αλλά γιατί η χρήση της μεταστράφηκε από παιδευτική σε αποβλακωτική, όπου πλέον η παιδεία έχει αντικατασταθεί από την αποχαυνωτική κατανάλωση. Η τέχνη στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπεί στην υποταγή μέσω της αποδόμησης των συμβόλων του παρελθόντος. Πρώτα απομακρύνεται ή γελοιοποιείται κάθε παραδοσιακό, αρχέτυπο, συλλογικό σύμβολο (π.χ. ελευθερία, δικαιοσύνη, μητέρα, ήρωες). Εδώ η μορφή αντικαθίσταται με την αφηρημένη χαοτική μάζα. Ο πολίτης αδυνατεί να ταυτιστεί πλέον με το παρελθόν. Σπάει ο δεσμός μνήμης, μορφής, νοήματος.

Στην Ελλάδα κανονικοποιείται η ασχήμια. Ο,τι άλλοτε θεωρούνταν κακόγουστο, πρόχειρο, άναρθρο παρουσιάζεται ως μοντέρνο, τολμηρό, καινοτόμο. Η χώρα συλλογικά επέρριψε το κλασικό, τη συμμετρία και το κάλλος, την παιδεία και τη βιβλιοθήκη, την αγορά και το θέατρο. Η ασχήμια προτείνεται ως προοδευτικό πρότυπο όπου το μέτρο απορρίπτεται ως αυταρχικό κατάλοιπο του έθνους και της πατριαρχίας, αποσκοπώντας στη θόλωση της κρίσης μέσω της διάβρωσης της αισθητικής πυξίδας. Στην Ελλάδα τα πάντα μετατρέπονται σε εντυπωσιοθηρία χωρίς περιεχόμενο. Η τέχνη γίνεται θέαμα, μέγεθος, όγκος χωρίς υπόσταση, όπου κυριαρχούν οι εγκαταστάσεις και τα μνημεία χωρίς αφήγημα, με σκοπό οι άνθρωποι να αποσυνδεθούν από την κοινή εμπειρία και το συλλογικό λόγο. Ως αποτέλεσμα δεν προκύπτουν ερωτήματα παρά μόνο εντυπώσεις.

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη η αποξένωση λειτουργεί ως πρότυπο. Ο άνθρωπος που ζει μέσα σε άμορφους χώρους, χωρίς συμμετρία, χωρίς φυσικό φως, δεν αναπτύσσει αίσθηση αρμονίας ή κατεύθυνσης, δημιουργική σκέψη και ελευθερία. Οι πόλεις μετατρέπονται σε λαβυρίνθους λειτουργικότητας, αισθητικής και πραγματικής βίας με στόχο τη δουλοποίηση για την απόκτηση κέρδους και τη ληστρική φορολογία χωρίς αντιστάσεις. Οταν οι πλατείες, τα μνημεία, τα σχολεία, τα πάρκα δεν εμπνέουν, ο πολίτης παύει να αισθάνεται μέρος τους και μέρος του έθνους. Δεν τα υπερασπίζεται. Δεν τα σέβεται. Δεν τα διεκδικεί. Η παραίτηση ξεκινά όταν η ομορφιά εξαφανίζεται. Χωρίς αναφορά στο παρελθόν δεν υπάρχει ιστορική συνέχεια. Ο αστικός χώρος γίνεται ουδέτερος, χωρίς αφήγημα. Αρα και χωρίς αντίσταση. Αν δεν θυμάσαι, δεν διεκδικείς. Αυτό που κυριαρχεί είναι η αισθητική που υπηρετεί την υποταγή, δεν προτείνει, αλλά αναιρεί, δεν εμψυχώνει αλλά αποσυνθέτει, δεν εκπαιδεύει αλλά αδρανοποιεί. Δεν πρόκειται για αφέλεια ή τάση. Πρόκειται για στρατηγική ελέγχου.

Οπου δεν υπάρχει νόημα, καμία μοναχική φωνή δεν μπορεί να ακουστεί. Η αποκατάσταση της μορφής, της αρμονίας, της αφήγησης δεν είναι απλώς καλλιτεχνική επιλογή, είναι αντιστασιακή και πολιτική πράξη. Επιστροφή στο κάλλος όχι ως νοσταλγία, αλλά ως ελευθερία. Μέσα από τη μορφή γεννιέται πάλι το κοινό. Μέσα από την αρμονία θυμόμαστε τη δυνατότητα κοινής ύπαρξης. Μέσα από την κλασική τέχνη και παιδεία ξαναβρίσκουμε τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΚΑΡΑ ΔΕ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΟΥΖΕΤΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενέθλια για την αγαπημένη Μαρινέλλα: Κλείνει τα 87 της χρόνια

Γενέθλια έχει σήμερα η αγαπημένη τραγουδίστρια Μαρινέλλα, που κλείνει τα 87.Η κατάσταση της υγείας της, λόγω του εγκεφαλικού που...

More Articles Like This