Σημαντική κυβερνητική συγκάλυψη αποκαλύφθηκε στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια μετά από έκθεση της Γερουσίας της Γαλλίας σχετικά με τη διαχείριση του σκανδάλου επεξεργασίας του νερού της πηγής Perrier που διαθέτει στην αγορά η πολυεθνική Nestlé. Η εταιρεία κατηγορείται ότι φιλτράριζε μολυσμένο νερό προκειμένου να το πουλήσει στους καταναλωτές.
Αμφιλεγόμενες μέθοδοι καθαρισμού
Τα τελευταία χρόνια, ο ελβετικός κολοσσός αντιμετώπιζε ζητήματα με τη ψευδή χρήση του όρου «φυσικό μεταλλικό νερό», με τις μεθόδους επεξεργασίας της εταιρείας να παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Η εταιρεία φέρεται να εξασφάλισε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ παρακάμπτοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, έκτασης 70 σελίδων που απαίτησε έξι μήνες ερευνών, η έλλειψη διαφάνειας από τις κρατικές υπηρεσίες, τόσο απέναντι στις τοπικές όσο και στις ευρωπαϊκές αρχές και απέναντι στον γαλλικό λαό, είναι σημαντική.
«Η συγκάλυψη αυτή αποτελεί μέρος σκόπιμης στρατηγικής, αντικείμενο κατάγγελίας στην πρώτη διυπουργική σύνοδο για τα φυσικά μεταλλικά νερά τον Οκτώβριο του 2021. Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, η διαφάνεια δεν έχει επιτευχθεί ακόμη», τονίζεται στην έκθεση.
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις 31 Αυγούστου 2021, η Nestlé υποχωρώντας σε πιέσεις μετά από αποκαλύψεις μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για την ανταγωνίστριά της, Sources Alma, ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομίας ότι χρησιμοποιούσε απαγορευμένες μεθόδους καθαρισμού του νερού Perrier με φίλτρα ενεργού άνθρακα, ακτινοβολίες υπεριώδους ακτινοβολίας και μικροφίλτρα. Η εταιρεία έλαβε τότε εντολή αφαίρεσης των φίλτρων αυτών, αλλά τα μικροφίλτρα επετράπη να κρατηθούν μέχρι και τον Απρίλιο.
Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων αυτών, η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει την πώληση του προϊόντος της, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε μεθόδους φυσικού μεταλλικού νερού, παραπλανώντας την κοινωνία.
Οικονομικές επιπτώσεις
Η Nestlé συνέχισε την εμφιάλωση 755.500 κυβικών μέτρων νερού στην πηγή Perrier στη Βεργέζ της νότιας Γαλλίας μετά τις αποκαλύψεις του 2021. Ο όμιλος μάλιστα εκτιμά πως 139.000 κυβικά μέτρα νερού εμφιαλώθηκαν μετά τον εντοπισμό των παράνομων μηχανημάτων σε αυτόματο περασμένο φιλτράρισμα.
Πρόστιμα και κυρώσεις
Μέχρι και την απεγκατάστασή τους τον Απρίλιο, στο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Perrier στη βορειοδυτική Γαλλία, τόπο συσκευασίας και αποστολής και άλλων δημοφιλών εμφιαλωμένων νερών όπως τα Vittel, Hepar και Contrex, 440.000 κυβικά μέτρα Perrier διακινήθηκαν, προσφέροντας στην εταιρεία 220 εκατ. ευρώ.
Το Σεπτέμβριο του 2024, η Nestlé συμφώνησε στην καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 2 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εισαγγελία του Παρισιού. Στις 13 Φεβρουαρίου, όμως, η εισαγγελία του Παρισιού, αρμόδια για θέματα δημόσιας υγείας, εξέδωσε μηνυτήρια αναφορά για παραπλάνηση καταναλωτών κατόπιν καταγγελίας της οργάνωσης Παρατηρητήριο Τροφίμων (Foodwatch).
«Εδώ και χρόνια, το γαλλικό κράτος, μέσα από τη σιωπή και την ανοχή του, επέτρεψε στη Nestlé να αποκρύψει τη μόλυνση και την αναγκαστική και κρυφή επεξεργασία των νερών της. Περιμένουμε η γαλλική δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Τροφίμων, Ίνγκριντ Κράλ.