Η Annie Knight, Αυστραλή δημιουργός περιεχομένου στην πλατφόρμα OnlyFans, έγινε πρόσφατα θέμα συζήτησης διεθνώς, όταν συμμετείχε σε μία ακραία «σεξουαλική πρόκληση», κατά την οποία ήρθε σε επαφή με 583 άνδρες μέσα σε διάστημα έξι ωρών.
Το περιστατικό πραγματοποιήθηκε σε οργανωμένο περιβάλλον, προωθήθηκε δημόσια και καταγράφηκε με σκοπό τη διαδικτυακή προβολή. Η ίδια, λίγες ώρες μετά την πράξη, κατέληξε στο νοσοκομείο με αιμορραγία και εξάντληση. Όπως δήλωσε με μια δόση ειρωνικής αφέλειας: «Μάλλον 583 άνδρες σε μία ημέρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για το σώμα σου».
Το γεγονός αυτό δεν είναι απλώς μια μεμονωμένη υπερβολή, αλλά χαρακτηριστικό σύμπτωμα μιας κοινωνίας που έχει χάσει το μέτρο και έχει παραδοθεί στην πλήρη σχετικοποίηση κάθε αξίας. Πίσω από τις λέξεις «ελευθερία», «αυτοδιάθεση» και «δικαίωμα», προβάλλεται μια κουλτούρα στην οποία η προσωπικότητα υποβιβάζεται σε εργαλείο αυτοπροβολής και εμπορευματοποίησης. Το σώμα μετατρέπεται σε προϊόν. Η αξιοπρέπεια σε περιττό βάρος. Και όλα αυτά χειροκροτούνται από ένα μέρος του κοινού, στο όνομα του «σεβασμού των επιλογών».
Αυτό που παρουσιάζεται ως ενδυνάμωση, είναι στην πραγματικότητα ένα βαθύ υπαρξιακό κενό. Η τάση πολλών γυναικών – συχνά νέων και ευάλωτων – να αναζητούν αναγνώριση μέσα από την έκθεση, την πρόκληση και την υπέρβαση κάθε ορίου, δεν προέρχεται από ελευθερία, αλλά από κοινωνική πίεση και από έναν ψηφιακό κόσμο που τις ωθεί να «πουλήσουν» τον εαυτό τους για κλικς, likes και συνδρομές. Η βιομηχανία του σεξ στο διαδίκτυο, με την τεράστια οικονομική ισχύ της, εκμεταλλεύεται αυτήν τη συνθήκη και διαμορφώνει μια ολόκληρη «κανονικότητα» γύρω από την αυτοαντικειμενοποίηση.
Δεν είναι πρόοδος όταν η ανθρώπινη αξία συνδέεται με την ικανότητα του σοκ ή της πρόκλησης. Δεν είναι «δικαίωμα» όταν η συνέπεια είναι σωματική και ψυχική φθορά. Και δεν είναι απελευθέρωση όταν οι επιλογές διαμορφώνονται μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ανάγκη να είσαι διαρκώς επιθυμητός, θεαματικός και εμπορεύσιμος.
Η περίπτωση της Annie Knight δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Είναι καθρέφτης μιας εποχής που βαφτίζει την παρακμή ως πρόοδο, που προσφέρει φτηνές δικαιολογίες για βαθειά προβλήματα, και που θυσιάζει την αλήθεια, την ανθρώπινη υπόσταση και την αξιοπρέπεια στο βωμό της «προβολής».
Δείτε Επίσης:
…o “νεκρός” δυτικός πολιτισμός. Στρώνει χαλί για Ισλάμ και καθε λογής εξτρεμιστές…δεξιούς & αριστερούς…
Τουλάχιστον έμαθε τα όρια της. Δεν έχει πρόβλημα μέχρι τους 582