Η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην καγκελαρία της Γερμανίας δημιούργησε αρχικά προσδοκίες για στροφή της χώρας σε μια πιο ενεργή και φιλοευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας. Ωστόσο, η πρώτη εβδομάδα του νέου καγκελάριου στην εξουσία φέρνει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Ο Μερτς ξεκίνησε με εντυπωσιακές κινήσεις: περιοδεία σε Παρίσι, Βαρσοβία, Κίεβο και Βρυξέλλες, δηλώσεις περί «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, και μια συμφωνία-μαμούθ ύψους 1 τρισ. ευρώ για την ελάφρυνση των εθνικών στρατιωτικών δαπανών από τους γερμανικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αυτές οι κινήσεις έδωσαν την εντύπωση ότι επίκειται μια νέα εποχή για την αμυντική πολιτική της Ε.Ε., με τη Γερμανία σε ηγετικό ρόλο.
Όμως στην πράξη, ο νέος καγκελάριος εμφανίζεται διστακτικός. Ενώ υποστηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και τις κοινές προμήθειες, αρνείται να δεσμευτεί ξεκάθαρα για χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων χρέους, στοιχείο-κλειδί για την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, απορρίπτει προς το παρόν την ιδέα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα, επαναλαμβάνοντας ότι ο κοινός δανεισμός πρέπει να παραμείνει «εξαίρεση».
Παρότι στο Παρίσι δήλωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία εδώ και χρόνια πιέζει για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, η στάση του παραπέμπει περισσότερο σε “στρατηγική ασάφεια” – μια τακτική πιο γνώριμη στους Γάλλους πολιτικούς παρά στους Γερμανούς.
Υποσχέσεις χωρίς ουσία για Ουκρανία;
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι προσδοκίες για αποστολή πυραύλων Taurus – ένα ζήτημα στο οποίο ο Μερτς είχε ασκήσει έντονη κριτική στον προκάτοχό του, Όλαφ Σολτς – φαίνεται πλέον να «παγώνουν». Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε πρόσφατα πως το θέμα είναι «υπερεκτιμημένο» και δεν πρόκειται να τεθεί ξανά δημόσια.
Ομοίως, στο ερώτημα για πιθανή συμμετοχή γερμανικών στρατευμάτων σε ενδεχόμενη ειρηνευτική αποστολή Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Μερτς παραπέμπει στο μέλλον, χαρακτηρίζοντας κάθε σχετική συζήτηση ως πρόωρη.
Δείτε Επίσης: