Θα μπορούσε να είναι ξακουστή γιατί είναι ένα πανέμορφο χωριό, ψηλά στα Αντιχάσια, συνορεύει με ένα υπέροχο δάσος οξιάς και έχει εντυπωσιακή θέα στον Όλυμπο. Η Βερδικούσα στη Λάρισα, όμως, έγινε διάσημη γιατί είναι το χωριό με το (μακράν) μεγαλύτερο ποσοστό πολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα!
Όταν μιλάμε για πολύτεκνες οικογένειες στην Βερδικούσα (ή «Βερδικούσια») δεν αναφερόμαστε σε οικογένειες με 4 ή 5 παιδιά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα visitthessaly.gr αρκετές οικογένειες έχουν πάνω από 10, ενώ το «ρεκόρ» είναι τα 16 παιδιά! Υπάρχουν Βερδικουσιώτες που έχουν πάνω από 40 εγγόνια! Κάποιοι το αποδίδουν στο γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των κατοίκων της ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, αποδίδοντας στο «Παλαιό» ημερολόγιο και τα «παλαιά» ήθη των μεγάλων οικογενειών.
Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 850-930 μέτρων στα Αντιχάσια Όρη και ανήκει στο Δήμο Ελασσόνας. Η απόσταση της από την έδρα του Δήμου είναι 25 χλμ.. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, κτλ), ενώ πολλά από τα τοπικά προϊόντα, φασόλια, κάστανα, μήλα και κεράσια θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας. Ξακουστό είναι και το Νιβατό, ένα τοπικό, κρεμώδες, κατσικίσιο τυρί.
Σύντομη ιστορική αναδρομή
Η Βερδικούσα φέρεται να ιδρύθηκε στα Βυζαντινά ή πρώιμα Οθωμανικά χρόνια μετά από συνένωση μικρότερων οικισμών. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία της προήλθε από τις λατινικές λέξεις «verde» (πράσινος) και «gussa» (αυχένας). Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν πέρασμα κλεφταρματολών από τον Όλυμπο προς την Πίνδο ενώ η αντιστασιακή παράδοση του χωριού συνεχίστηκε στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής καθώς τα Αντιχάσια ήταν ένα από τα σημαντικά «ανταρτοβούνια». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές και τον θάνατο πολλών κατοίκων.
Η Βερδικούσα σήμερα
Παρά τη μαζική μετανάστευση μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, κυρίως σε Αυστραλία και Γερμανία, οι περισσότεροι επέστρεψαν. Το χωριό είναι πολύ «ζωντανό» με πάνω από 1.000 μόνιμους κατοίκους.
Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει τη βόλτα του από την πολύ όμορφη πλατεία, με τις ταβέρνες και τα καφέ και να συνεχίσει στη θέση Πλατάνια και το παλιό, πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο. Εντός και εκτός ορίων του χωριού βρίσκονται πολλές εκκλησίες και ξωκκλήσια, με πιο σημαντικό τον ναό του Προφήτη Ηλία. Ανήμερα τις γιορτής του, στις 20 Ιουλίου, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη γιορτή της Βερδικούσας, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το Παλιό Μοναστήρι στο Μετόχι και η περιοχή του Σταυρού, όπου έχει υψωθεί ο σταυρός από τον Κοσμά τον Αιτωλό. Επιπλέον, στην περιοχή «Πύργος», διακρίνεται το Σπήλαιο, όπου υπάρχει η αγιογραφία του Προφήτη Ηλία.
«Πάνω» από το χωριό απλώνεται το εντυπωσιακό δάσος οξιάς της Μαμαλής, το οποίο, ειδικά το φθινόπωρο, προσφέρει εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Ένα δίκτυο μονοπατιών, κιόσκια και κρήνες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον γι’ αυτούς που αγαπούν την επαφή με τη φύση. Το δάσος καλύπτει έκταση 15.000 στρεμμάτων και είναι προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς αποτελεί ενδιαίτημα άγριων ζώων.
Στη κορυφή του βουνού, εκτός από την υπέροχη θέα, ο επισκέπτης θα βρει ένα παλιό τουρκικό συνοριοφυλάκιο («Καζάρμα»). Τους καλοκαιρινούς μήνες στο δάσος της Μαμαλής διοργανώνεται τριήμερο κατασκηνωτικό φεστιβάλ το «Mamali Enduro Camp», ένα πολύ σημαντικό event για όλους τους Βερδικουσιώτες και όχι μόνο.
*Φωτογραφία Facebook Μορφωτικός Βερδικούσιας
Δείτε επίσης: