Με σεβασμό και ευλάβεια, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, 26 Μαΐου, τη μνήμη τριών σημαντικών μορφών της χριστιανικής πίστης: του Αγίου Αλφαίου, πατέρα δύο εκ των Δώδεκα Αποστόλων, του Αγίου Κάρπου του Αποστόλου, και του Αγίου Συνεσίου, ενός από τους φωτιστές της Λιβύης και υποστηρικτές της Ορθοδοξίας σε δύσκολες εποχές.
Τρεις άγιοι διαφορετικών εποχών και τόπων, ενωμένοι στη μαρτυρία της πίστεως και την προσφορά τους στον λαό του Θεού.
Άγιος Αλφαίος – Πατέρας των Αποστόλων Ιακώβου και Ματθαίου
Ο Άγιος Αλφαίος είναι περισσότερο γνωστός από την αναφορά του στα Ευαγγέλια ως πατέρας δύο από τους Μαθητές του Χριστού: του Ιακώβου του Αλφαίου, που ανήκε στους Δώδεκα Αποστόλους, και του Ματθαίου, του τελώνη, που έγινε επίσης απόστολος και ευαγγελιστής.
Αν και δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τον ίδιο τον Αλφαίο, η τιμή που του αποδίδει η Εκκλησία προέρχεται κυρίως από την πνευματική του συνεισφορά μέσω των τέκνων του. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν Ιουδαίος πιστός, που ανέθρεψε τα παιδιά του με ευλάβεια, γεγονός που εξηγεί την πρόθυμη αποδοχή του κηρύγματος του Χριστού από αυτά.
Ο Άγιος Αλφαίος συμβολίζει την ευλογημένη γονεϊκή διακονία: να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά στην αγάπη του Θεού και να τα οδηγεί στην πορεία του φωτός, ακόμα και αν ο ίδιος παραμένει σιωπηλός στο προσκήνιο της ιστορίας.
Άγιος Κάρπος ο Απόστολος – Ο συνοδοιπόρος του Παύλου
Ο Άγιος Κάρπος υπήρξε ένας από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους, μαθητές και ιεραπόστολους που ακολούθησαν τον Χριστό και διαδόθηκαν σε όλη την τότε γνωστή οικουμένη για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη από τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο, στην Β΄ προς Τιμόθεον επιστολή (4:13), όπου τον προσκαλεί να του φέρει τον χιτώνα του από την Τρωάδα: «Τὸν φελόνην ὃν ἀπέλιπον ἐν Τρῳάδι παρὰ Κάρπῳ…».
Η Εκκλησιαστική Παράδοση αναφέρει ότι ο Κάρπος υπήρξε επίσκοπος Βερόης της Θράκης και έδρασε ως δυναμικός ιεραπόστολος στις περιοχές της Μικράς Ασίας και της Βόρειας Ελλάδας. Ήταν γνωστός για την πραότητά του, την αφοσίωσή του στον Χριστό και τη διδασκαλία του περί μετανοίας και σωτηρίας.
Ο Άγιος Κάρπος υπέστη μαρτυρικό θάνατο κατά τους διωγμούς των πρώτων χριστιανικών αιώνων, παραμένοντας πιστός μέχρι τέλους. Η μορφή του τιμάται ως πρότυπο αποστολικής διακονίας και θυσίας για την πίστη.
Άγιος Συνέσιος – Ο φωτισμένος ιεράρχης της Λιβύης
Ο Άγιος Συνέσιος καταγόταν από την Κυρήνη της Λιβύης (σημερινή Βόρεια Αφρική) και έζησε στα τέλη του 4ου με αρχές του 5ου αιώνα. Ήταν φιλόσοφος, μαθητής του Νεοπλατωνισμού και άνθρωπος μεγάλης μόρφωσης. Διατήρησε επαφή με την Αλεξάνδρεια, όπου γνώρισε τη Χριστιανική πίστη και βαπτίστηκε Χριστιανός.
Αργότερα εξελέγη επίσκοπος Πτολεμαΐδος Λιβύης, παρά τις επιφυλάξεις του ίδιου λόγω του φιλοσοφικού του υπόβαθρου και του γάμου του – στοιχείο που μαρτυρεί την ποιμαντική σοφία και ανοχή της Εκκλησίας στις ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Ως επίσκοπος, υπήρξε υπέρμαχος της Ορθοδοξίας σε εποχές αιρέσεων, ιδίως κατά του Αρειανισμού. Ξεχώριζε για το θάρρος του, την ευρύτητα σκέψης και την ποιμαντική του ευαισθησία. Τα συγγράμματά του μαρτυρούν την προσέγγισή του να εναρμονίσει την κλασική φιλοσοφία με τη χριστιανική διδασκαλία.
Ο Άγιος Συνέσιος τιμάται ως φωτισμένος ποιμένας και σύνδεσμος ανάμεσα στην ελληνική σκέψη και τη χριστιανική αποκάλυψη.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι απλώς ημέρα μνήμης, αλλά και προσκλητήριο μίμησης. Οι Άγιοι Αλφαίος, Κάρπος και Συνέσιος υπενθυμίζουν τις διαφορετικές διαδρομές μέσα από τις οποίες η χάρη του Θεού φανερώνεται: στην ταπεινή γονεϊκή προσφορά, στη δυναμική αποστολική διακονία και στη σοφή ποιμαντική καθοδήγηση. Μέσα από τις ζωές τους, μας καλούν να ενδυναμώσουμε τη δική μας πίστη και μαρτυρία στον κόσμο.