Βέλη Μάζη για Μονή Σινά και Λιβύη: Ενδοτική, ηττοπαθής και υποχωρητική η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Must Read

«Οδοστρωτήρας» ήταν για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ο οποίος σχολίασε με επικριτικό και καυστικό τρόπο τα πρωτοφανή και ανήκουστα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική μας πολιτική και στα εθνικά θέματα.

«Η Μονή Σινά δεν θα έχει σχέση με Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την ελληνική αδράνεια, Εξήγησε ακόμα και τι συμβαίνει στη Λιβύη με τη μεταστροφή του Χαλίφα Χαφτάρ, κατακεραυνώνοντας το Μαξίμου.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης για το θέμα της Μονής Σινά και της Αιγύπτου, εξαπολύοντας βέλη κατά της ελληνικής Κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής που (δεν) ασκεί:

«Κανένας δεν μίλησε για ιδιοκτησιακό καθεστώς κι εμείς κάναμε πως δεν το καταλάβαμε. … Θα διατηρηθεί ο λατρευτικός χαρακτήρας της Μονής, μόνο που δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. … Η Αίγυπτος έχοντας αντιληφθεί την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας η οποία χαρακτηρίζεται από ενδοτικότητα, από ηττοπάθεια, από υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας, και έχοντας ένα ολόκληρο σχέδιο ενεργειακό να ολοκληρώσει, αρχίζει να σκέφτεται διαφορετικά. Κάνει δηλαδή κάποια δωράκια και στην Τουρκία μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία έχει εμποτίσει όλες τις θεσμικές λειτουργίες στον χώρο γεννέσεώς της, δηλαδή στην Ισμαηλία. Και μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και η δικαιοσύνη.

Θα πρέπει να ακούσουμε ευθέως από την ελληνική Κυβέρνηση τι ακριβώς καλύπτει η αιγυπτιακή προεδρία, εάν λαμβάνεται υπόψη η συμφωνία της UNESCO με την Αίγυπτο, η οποία κατοχυρώνει πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά, ποια ακριβώς θα πρέπει να είναι τα ανταλλάγματα που θα λάβει η ελληνική Κυβέρνηση από την Αίγυπτο γιατί είχε μεσολαβήσει με ιδιαίτερη πειστικότητα για να μην απομονωθεί ο Σίσι όταν ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο, γιατί έκανε επιμέρους οριοθέτηση για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, παρέχοντάς της μάλιστα και 5 μίλια επιπλέον από αυτά που δικαιούνται και πώς η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή τα ανταποδίδει και γιατί δεν τα αποδίδει.

Μήπως γιατί αναγιγνώσκει μία αδύναμη εξωτερική πολιτική από πλευράς Ελλάδος, η οποία δεν εννοεί ακόμη να επιστρέψει να ολοκληρωθεί η έρευνα για την πόντιση του καλωδίου μεταξύ Κύπρου-Κρήτης; Μήπως δηλαδή εμείς οι ίδιοι οδηγούμε την Αίγυπτο να αναζητήσει αλλού λύσεις;»

Σχολιάζοντας το διπλωματικό φιάσκο με τη Λιβύη, ο Ιωάννης Μάζης ουσιαστικά τόνισε ότι… αφήσαμε τον Χαλίφα Χαφτάρ λόγω της ενδοτικής πολιτικής των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία!

Ανέφερε ακόμα:

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταλήγει στις ακτές της Βεγγάζης, όχι της Τρίπολης και αυτή τη στιγμή που ο Ντμπέιμπα έχει αποδυναμωθεί πλήρως, οι Τούρκοι έχουν αποδυναμωθεί πλήρως στην περιοχή της Τρίπολης σε ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό το οποίο ήλεγχαν, ο κ.Χαφτάρ αποδεικνύεται κομβικό σημείο όχι μόνο γιατί μαζί με τον Ακίλα Σάλεχ ελέγχουν τη Βεγγάζη αλλά γιατί ελέγχουν και το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Και οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει ο Πρωθυπουργός και το Υπουργικό του Συμβούλιο στην Τρίπολη, εάν δεν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Βεγγάζης δεν ισχύει, τουλάχιστον για το εσωτερικό της.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως σε επίπεδο διεθνούς δικαίου ότι ακόμα και αν το Κοινοβούλιο κυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι αυτό θα πάψει να είναι παράνομο. Αλλά εκεί τίθεται το ερώτημα: τι ακριβώς έχουμε κάνει ούτως ώστε να μην λειτουργήσει αυτό το τουρκολιβυκό μνημόνιο; Το καλώδιο που θα περνούσε από την Κάσο δεν είναι ακριβώς μέσα σε αυτήν την περιοχή της οριοθετημένης ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου; Είναι. Δεν το υπερασπιστήκαμε όμως. Τι να σκεφτεί λοιπόν και η Αίγυπτος και η Λιβύη; Να εμφανιστούν βασιλικότερες του βασιλέως; Ε όχι, δεν θα εμφανιστούν».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This