Ο πλανήτης κρατά την ανάσα του. Με μια απόφαση που μπορεί να αλλάξει το ρου της σύγχρονης ιστορίας, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με bunker-buster βόμβες, όπλα σχεδιασμένα να διαπερνούν βαθιά θωρακισμένους στόχους. Το Ιράν μιλά ήδη για «κήρυξη πολέμου». Η ανθρωπότητα για άλλη μια φορά κοιτά κατάματα την κόλαση.
Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν τα τρία πιο κρίσιμα σημεία της ιρανικής πυρηνικής υποδομής:
Νατάνζ – Η «καρδιά» του εμπλουτισμού ουρανίου: Βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης. Είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 50.000 φυγόκεντρων σωλήνων. Στο υπέργειο συγκρότημα Pilot Fuel Enrichment Plant, το Ιράν είχε φτάσει σε 60% καθαρότητα ουρανίου – λίγα μόλις βήματα από τη δημιουργία υλικού στρατιωτικής χρήσης.
Φορντό – Το υπόγειο φρούριο: Η πλέον αδιαπέραστη εγκατάσταση, θαμμένη σε βράχο 90 μέτρων βάθους κοντά στην ιερή πόλη Κομ. Ο μοναδικός τρόπος προσβολής: διατρητικές βόμβες αμερικανικής τεχνολογίας. Εκεί φυλάσσονται 2.700 ενεργοί φυγόκεντροι σωλήνες – ένα εργαστήριο βαθιάς στρατηγικής σημασίας.
Ισφαχάν – Το ερευνητικό οπλοστάσιο γνώσης: Ο εγκέφαλος του πυρηνικού προγράμματος. Το συγκρότημα στο κέντρο της χώρας απασχολεί περίπου 3.000 επιστήμονες και περιλαμβάνει ερευνητικούς αντιδραστήρες, μονάδες μετατροπής ουρανίου, επεξεργασία ζιρκονίου και πολλά άλλα εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις, το Ισφαχάν είναι το κέντρο σχεδιασμού και ανάπτυξης πυρηνικής τεχνογνωσίας.
Το Ιράν βράζει – «Χτυπήστε τον αμερικανικό στόλο»
Μόλις λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς, το καθεστώς της Τεχεράνης σήκωσε τη ρητορική στα άκρα. Ο Χοσεΐν Σαριάτμανταρί, στενός συνεργάτης και ιδεολογικός συνοδοιπόρος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σε πυραυλική επίθεση κατά του αμερικανικού στόλου στο Μπαχρέιν και σε άμεσο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ για τη Δύση.
«Χωρίς καθυστέρηση ή δισταγμό, πρέπει να πλήξουμε τους στόλους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», δήλωσε. Το μήνυμα του έκλεινε με εδάφιο από το Κοράνι: «Σκοτώστε τους όπου κι αν τους βρείτε».
Το Ιράν έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, καταγγέλλοντας τα πλήγματα ως «εξωφρενικά» και υπογραμμίζοντας πως θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν που εξυπηρετούν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.
The United States, a permanent member of the United Nations Security Council, has committed a grave violation of the UN Charter, international law and the NPT by attacking Iran’s peaceful nuclear installations.
The events this morning are outrageous and will have everlasting…
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) June 22, 2025
Όσα συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναφέρει ο ΥΠΕΞ του Ιράν, είναι «εξωφρενικά» και θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος». «Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί από αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά», τονίζει.
Επικαλούμενος τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις που επιτρέπουν μια θεμιτή αντίδραση σε νόμιμη άμυνα, ο Αραγτσί υπογραμμίζει σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως «το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών του για την υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».
Το διάγγελμα Τραμπ
Σε διάγγελμά του ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «θεαματική στρατιωτική επιτυχία» «Απόψε, μπορώ να αναφέρω στον κόσμο ότι τα πλήγματα ήταν μια θεαματική στρατιωτική επιτυχία. Οι βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν έχουν εξαλειφθεί πλήρως και ολοκληρωτικά» δήλωσε ο Τραμπ στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την πραγματοποίηση των χτυπημάτων.
Ο Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτεθούν σε πρόσθετους στόχους εάν το Ιράν δεν προχωρήσει άμεσα σε ειρήνη: «Το Ιράν, ο νταής της Μέσης Ανατολής, πρέπει τώρα να κάνει ειρήνη. Αν δεν το κάνει, οι μελλοντικές επιθέσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και πολύ πιο εύκολες. Για 40 χρόνια λένε θάνατος στο Ισραήλ και θάνατος στις ΗΠΑ. Χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους στη Μέση Ανατολή λόγω επιθέσεων μίσους. Αποφάσισα πριν καιρό πως αυτό δεν θα συνεχιστεί. Ευχαριστώ τον Μπίμπι Νετανιάχου, δουλέψαμε σαν ομάδα. Ευχαριστω τον στρατό το Ισραήλ».
Και συνέχισε: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είτε θα υπάρξει ειρήνη είτε θα υπάρξει τραγωδία για το Ιράν, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είδαμε τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Να θυμάστε, υπάρχουν πολλοί στόχοι που έχουν απομείνει».
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 21, 2025
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «να κυνηγήσουν αυτούς τους άλλους στόχους με ακρίβεια, ταχύτητα και ικανότητα», κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει «μέσα σε λίγα λεπτά».
Νετανιάχου: «Τολμηρή απόφαση του Τραμπ θα αλλάξει την ιστορία»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρώτη του αντίδραση έκανε λόγο για απόφαση του Τραμπ που θα αλλάξει την ιστορία «Ο Πρόεδρος Τραμπ και εγώ λέμε συχνά: «Ειρήνη μέσω της δύναμης». Πρώτα έρχεται η δύναμη και μετά η ειρήνη. Και απόψε, ο Τραμπ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν με πολλή δύναμη. Ήταν μια τολμηρή απόφαση του Τραμπ θα αλλάξει την ιστορία» ανέφερε στο Χ ο Ισραηλινός πρόεδρος.
President Trump and I often say: ‘Peace through strength.’
First comes strength, then comes peace.
And tonight, @realDonaldTrump and the United States acted with a lot of strength. pic.twitter.com/7lTWCZkgw7
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) June 22, 2025
Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του μετά την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράν
Ο ισραηλινός εθνικός εναέριος χώρος έκλεισε μέχρι νεωτέρας «εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η ισραηλινή αερολιμενική αρχή, μετά τους αμερικανικούς νυκτερινούς βομβαρδισμούς στο Ιράν.
«Ο εναέριος χώρος του κράτους του Ισραήλ έκλεισε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρχής, στην οποία διευκρινίζεται ότι «τα χερσαία σημεία διέλευσης [με την Αίγυπτο] και την Ιορδανία λειτουργούν κανονικά».
Το Ισραήλ είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 13 Ιουνίου, μετά την επίθεσή του εναντίον του Ιράν με την οποία ξέσπασε ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και την Ισλαμική Δημοκρατία. Άνοιξε και πάλι την Παρασκευή για πτήσεις επαναπατρισμού Ισραηλινών που είχαν αποκλεισθεί στο εξωτερικό.
ΟΗΕ: «Επικίνδυνη κλιμάκωση»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη στην κόψη του ξυραφιού – και άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος αυτή η σύγκρουση να ξεφύγει γρήγορα εκτός ελέγχου – με καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, την περιοχή και (ολόκληρο) τον κόσμο», δήλωσε ο Γκουτέρες.
«Αυτήν την επικίνδυνη ώρα, είναι κρίσιμο να αποφευχθεί ένας φαύλος κύκλος χάους. Στρατιωτική λύση δεν υπάρχει. Η μόνη διέξοδος είναι η διπλωματία. Η μόνη ελπίδα είναι η ειρήνη», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν την Χάιφα
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χτύπησαν την Χάιφα, σύμφωνα με βίντεο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.
Εικόνες από το Τελ Αβιβ έπειτα από τα χτυπήματα βαλλιστικών πυραύλων ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν pic.twitter.com/3M81MjCoGP
— newsbreak.gr (@newsbreakGR) June 22, 2025
Εικόνες από το Τελ Αβιβ έπειτα από τα χτυπήματα βαλλιστικών πυραύλων ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Δείτε επίσης:
Φονικά drones εξαπέλυσε το Ιράν! Άμεση επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φορντό θέλει το Ισραήλ
η Λατινοπουλου. ο Βελοπουλος, ο βοριδης , Γεωργιάδης…και οι υπόλοιποι θαυμαστές του Τραμπ , θα βγουν να χορέψουν σε κανένα κανάλι να τους καμαρώσουμε….Ουστ από εκεί και εσείς και τα καθάρματα που γλυφετε. Ο ηγέτης Τραμπ ξεχρέωσε γραμμάτια στα εβραϊκά αφεντικά του.
Ο Τραμπ είναι ένας άθλιος όπως όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι. Όμως είναι πολύ καλύτερος από τον Μπάιντεν. Ο Τραμπ ξεκίνησε πόλεμο με το Ιράν και ο Μπάιντεν με τους δημοκρατικούς έβαλε πλάτη στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας και την στοχοποίησε. Εσύ ποιον θα προτιμούσες για αντίπαλο αν δεν είχες άλλη επιλογή; Το Ιράν ή τη Ρωσία; Οπότε κοίτα εσύ ποιον προσωπικά στήριζες και ποιον έγλειφε και άσε τους υπόλοιπους λέτσους. Κανένας Αμερικάνος δεν είναι για προτίμηση. Είναι όλοι φονιάδες
κατέστρεψαν 3 πυρηνικά εργοστάσια χωρίς διαφυγή ραδιενέργεια, μήπως πουλάνε ψυγεία σε εσκιμωους
Άμα ένας υποψήφιος Πρόεδρος μιλάει για ειρήνη και ότι θα σταματήσει τους πολέμους φαίνεται ότι εννοεί ότι όταν γίνει Πρόεδρος θα επιδιώξει τους πολέμους και θα απομακρύνει την ειρήνη για πολλά χρόνια.
Αποδεικνύεται ,περτράνως ,ότι ο Τράμπ δεν είναι ο Πρόεδρος τών ΗΠΑ
αλλά ο πιστός υπηρέτης τού παγκοσμίου σιωνισμού , τελεία και παύλα !!!!
Με την απόφαση και επιθετικότητα εναντίον του Ιράν ο Τραμπ διέψευσε όσους τον πίστεψαν και ψήφισαν στις ΗΠΑ αλλά και όλους εμάς που ελπίζαμε για σταδιακή ύφεση των πολέμων και επαναφορά σε συνθήκες ομαλότητας στον πλανήτη μετά τα τερατουργήματα των νεοταξιτών των ΗΠΑ & αγγλοσαξώνων με τις αιματηρές αναμείξεις τους σε πολλά κράτη. Ίσως τελικά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η μονοκρατορία τους έχει κλονισθεί και οδηγούμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο επιρροής και συναλλαγών. Σκοτεινό το αύριο πάλι για την πλανήτη Γη…
Η Κίνα μεταφέρει κρυφά στο Ιράν μεγάλες ποσότητες βαρεος οπλισμου, πυραύλων κλπ με cargo αεροπλάνα .Αυτά τα τεράστια αεροπλάνα cargo τύπου Boieng όταν πλησιάσουν στον εναέριο χώρο του Ιράν χάνονται από τα ραντάρ. Η Κίνα αν και όχι ανοικτά , είναι μεγάλος συμμαχος του Ιράν επειδή το Ιράν είναι προμηθευτής της Κίνας σε πετρέλαιο.
Ε , και τί κακό είναι αυτό ;