Αντιμέτωπη με νέο κύμα καύσωνα, πρωτόγνωρης έντασης, βρίσκεται η Νότια Ευρώπη. Στη Γαλλία, η κατάσταση σήμερα αγγίζει τα όρια της κρίσης, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρατηρείται στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αν και οι θερμοκρασίες παραμένουν εξαιρετικά υψηλές. Το φαινόμενο αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία ενός ισχυρού αντικυκλώνα που παγιδεύει τον θερμό αέρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γαλλία βιώνει μία από τις πιο θερμές ημέρες στην ιστορία της, με το Παρίσι και 16 άλλα διαμερίσματα να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Πρόκειται για την υψηλότερη βαθμίδα υγειονομικής ετοιμότητας, η οποία ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων που απειλούν τη δημόσια υγεία. Στο Παρίσι, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι περιοχές κοντά στη Μάγχη και τα βελγικά σύνορα θα διατηρηθούν κάτω από τους 34 βαθμούς Κελσίου.
Αυστηροί περιορισμοί έχουν τεθεί σε ισχύ όπως:
- Περιορισμός της κίνησης οχημάτων για τη μείωση της θερμικής ρύπανσης.
- Αναστολή λειτουργίας της κορυφής του Πύργου του Άιφελ για τουρίστες.
- Αναστολή λειτουργίας περίπου 1.350 σχολείων λόγω ακατάλληλων συνθηκών.
🌡️ Des records de chaleur proches de 50 degrés, plus de sécheresse et de feux, et les étés les plus chauds des dernières années qui deviendront quasi habituels : voici le tableau étouffant dressé par Météo France dans ses prévisions sur un été “moyen” en France en 2050 ⤵️ pic.twitter.com/Gh2cFXfi2X
— Agence France-Presse (@afpfr) July 1, 2025
Οι αρχές συμβουλεύουν το κοινό να παραμένει σε δροσερά ή κλιματιζόμενα περιβάλλοντα κατά τις μεσημεριανές ώρες, ενώ η προειδοποίηση για τις συνέπειες της ζέστης καλύπτει όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πορτογαλία: Σημάδια ανάσας, αλλά με έντονη ζέστη
Στην Πορτογαλία, η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση μετά από δύο ημέρες κόκκινου συναγερμού. Ο συναγερμός έχει υποβαθμιστεί σε πορτοκαλί επίπεδο, ωστόσο σε περιοχές όπως το Καστέλο Μπράνκο και τη Μπέζα οι θερμοκρασίες πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Στη Λισαβόνα, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ακτές παραμένουν σχετικά πιο δροσερές.
Ισπανία: Ρεκόρ και σταδιακή αποκλιμάκωση
Η Ισπανία βίωσε θερμοκρασίες-ρεκόρ το Σάββατο, φτάνοντας τους 46 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Ιούνιο. Παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται σε κάποιες περιοχές, στα κεντρικά και νότια της χώρας οι συνθήκες παραμένουν ακραίες. Στη Σεβίλλη, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου.
Αιτίες και μακροπρόθεσμες ανησυχίες
Η αιτία του καύσωνα εντοπίζεται σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα που παγιδεύει τη ζέστη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση αυτών των φαινομένων, όπως επισημαίνουν επιστήμονες. Στη Γαλλία, αυτός είναι ο 50ός καταγεγραμμένος καύσωνας από το 1947, ενώ τέτοια φαινόμενα γίνονται πλέον πιο συχνά και εντονότερα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το κύμα καύσωνα στη Νότια Ευρώπη αποτελεί υπενθύμιση της επιτακτικής ανάγκης για προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες. Η βελτίωση των υποδομών, η καλύτερη προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών και η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι πλέον ζωτικής σημασίας.
Αυτό δεν είναι τίποτα σε σχέση με τον πυρηνικό Αρμαγεδώνα που οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν για την Ρωσία αλλά θα πλήξει κυρίως την Ευρώπη