Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για το 2025, σύμβουλοι σπουδών παρουσιάζουν αναλυτικές εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σε 260 από τα συνολικά 451 τμήματα του φετινού μηχανογραφικού.
Στη μελέτη περιλαμβάνονται μόνο τα τμήματα που ανήκουν αποκλειστικά σε ένα επιστημονικό πεδίο, εξαιρουμένων αυτών που απαιτούν ειδικά μαθήματα, όπως Αγγλικά ή σχέδιο.
Πτωτικές τάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών εκτιμάται γενική πτώση των βάσεων, που σε ορισμένα υψηλόβαθμα τμήματα ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 300 μόρια. Σε κάποια άλλα τμήματα καταγράφονται ήπιες ανοδικές τάσεις, έως 140 μόρια. Η εικόνα διαφοροποιείται ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων στα επιμέρους μαθήματα.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε βελτίωση στην Ιστορία, όπου ο μέσος όρος ήταν έναν ολόκληρο βαθμό υψηλότερος από πέρυσι, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε μείωση στις επιδόσεις στα υπόλοιπα τρία μαθήματα. Οι πτώσεις ενισχύονται και από τη μικρή μείωση στον αριθμό των υποψηφίων του πεδίου.
Άνοδος-ρεκόρ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο πεδίο των Θετικών Σπουδών, και ιδιαίτερα στις Πολυτεχνικές Σχολές, προβλέπεται θεαματική άνοδος των βάσεων. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η άνοδος αναμένεται να φτάσει τα 550 μόρια στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, τα 460 στους Μηχανολόγους και τα 458 στους Πολιτικούς Μηχανικούς.
Παρόμοιες αυξήσεις καταγράφονται και σε άλλα ιδρύματα, όπως στους ΗΜΜΥ Θεσσαλονίκης (+530 μόρια), στους Ναυπηγούς της Αθήνας (+530) και στους Μηχανολόγους Αεροναυπηγών της Πάτρας (+500). Σημαντική άνοδος προβλέπεται και στις σχολές Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τους Ναυπηγούς να ανεβαίνουν κατά 420 μόρια και τους Ηλεκτρολόγους/Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς κατά 380 μόρια.
Η ανοδική πορεία αποδίδεται κυρίως στην αισθητή βελτίωση των επιδόσεων στη Φυσική (+1 βαθμός κατά μέσο όρο) και στα Μαθηματικά (+0,4), τα οποία έχουν υψηλό συντελεστή βαρύτητας για τα περισσότερα τμήματα. Η μικρή αύξηση του αριθμού των υποψηφίων ενισχύει περαιτέρω την τάση.
Σταθερότητα στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο πεδίο των Σπουδών Υγείας, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, με πιθανές μικρές αυξομειώσεις εντός των 100 μορίων, κυρίως στις Φαρμακευτικές σχολές Αθήνας και Πάτρας.
Η σταθερότητα αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι επιδόσεις στα μαθήματα που βαρύνουν περισσότερο, Φυσική και Χημεία, είχαν αντίθετες τάσεις (βελτίωση στη Φυσική, χειρότερες επιδόσεις στη Χημεία), ενώ καταγράφεται και σημαντική μείωση της τάξης του 6% στους υποψηφίους. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παπαγιαννούλη, συμβούλο σπουδών της PIXIDAedu, η μείωση αυτή να σχετίζεται με την επικείμενη ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η οποία φαίνεται να επηρεάζει τις εκπαιδευτικές επιλογές των μαθητών.
Άνοδος στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Το πεδίο των Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών εμφανίζει έντονες ανοδικές τάσεις, με τις βάσεις να ανεβαίνουν κατά 300 έως και 330 μόρια σε πολλά τμήματα. Συγκεκριμένα, το Οικονομικής Επιστήμης στον Πειραιά και το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών παρουσιάζουν αύξηση κατά 300 μόρια, το Οικονομικών (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη κατά 330 και το Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πειραιά κατά 270 μόρια.
Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στην αισθητή αύξηση των επιδόσεων στο μάθημα της Οικονομίας (+1,3 μονάδες), που έχει υψηλό συντελεστή βαρύτητας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα στα Μαθηματικά και τη μικρή αύξηση του αριθμού υποψηφίων.