Έντονες διαφωνίες καταγράφονται στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη στάση απέναντι στη ρωσική ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, φέρεται να εισηγείται την άρση των κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών, Νταγκ Μπέργκαμ, ο οποίος στηρίζει μια πιο επιθετική πολιτική αποκλεισμού της Ρωσίας από τη διεθνή αγορά.
Ο Γουίτκοφ υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των κυρώσεων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα και να συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών παγκοσμίως. Από την άλλη, ο Μπέργκαμ και άλλοι αξιωματούχοι βλέπουν στην απομάκρυνση της Ρωσίας από την παγκόσμια αγορά ενέργειας μια ευκαιρία για αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ιδιαίτερα προς την Ευρώπη.
Ευρωπαϊκή ανησυχία για πιθανή “συμφωνία κορυφής” ΗΠΑ–Ρωσίας
Οι διεργασίες αυτές στην Ουάσιγκτον δεν περνούν απαρατήρητες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκφράζουν φόβους πως οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο ανακατανομής της ενεργειακής επιρροής στην Ευρώπη, δημιουργώντας “σφαίρες επιρροής” που θα υπονομεύσουν τη συνοχή της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας σιωπηρής προσέγγισης μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, με στόχο τη μείωση της πίεσης προς τη Ρωσία και την επαναφορά της ως σταθερού ενεργειακού παρόχου, κάτι που θα ανέτρεπε τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα.
Καθώς πλησιάζει η ενεργειακά κρίσιμη χειμερινή περίοδος, η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών, αλλά και μια αβέβαιη στάση της Ουάσιγκτον, που φαίνεται διχασμένη μεταξύ ρεαλισμού και γεωπολιτικής πίεσης. Οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική όσο και τις ισορροπίες στις σχέσεις Δύσης–Ρωσίας.
Δείτε Επίσης: