Drones, πρόστιμα και καταγγελίες: Σε πλήρη εξέλιξη οι έλεγχοι στις ελληνικές ακτές για παραβάσεις

Τι εξηγεί ο Όμηρος Τσάπαλος

Must Read

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στις παραλίες, με σκοπό να διαπιστωθούν παρεμβάσεις και παρανομίες στον αιγιαλό, εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Όπως εξήγησε νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, η εικόνα που παρουσιάζουν φέτος οι ελληνικές παραλίες είναι σαφώς βελτιωμένη, με μείωση των καταγγελιών σε σχέση με το 2023. «To Μάιο και τον Ιούνιο είχαμε περίπου 3.500 καταγγελίες πολιτών μέσα από την εφαρμογή MYCOAST», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «πάνω από το 50% έχει ελεγχθεί» και πως «η κατάσταση είναι πολύ πιο βελτιωμένη».

Σε σχέση με πέρυσι, όπου είχαν καταγραφεί «γύρω στις 8.000 με 9.000 καταγγελίες», η φετινή πτώση αποδίδεται εν μέρει στην αυξημένη συμμόρφωση των επιχειρηματιών. Οι περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες είναι η Χαλκιδική, η Ανατολική Αττική και η Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, «σε σχέση με το περσινό διάστημα είναι κάτω από το μισό και στη Χαλκιδική και στην Ανατολική Αττική».

Εν αναμονή του κύματος επισκεπτών στα νησιά, η προσοχή στρέφεται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ «τον Αύγουστο θα σηκώσουμε και drones προκειμένου να διαπιστώσουμε σε απομακρυσμένες περιοχές και παραλίες εάν υπάρχουν κάποιου είδους παρανομίες».

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση στην Χαλκιδική. «Ο επιχειρηματίας είχε παραχωρήσει για 500 τετραγωνικά μέτρα και έχει καταλάβει δυόμιση στρέμματα», τόνισε, σημειώνοντας πως οι ξαπλώστρες ξηλώθηκαν επιτόπου ως απόδειξη ότι «η παραλία είναι δημόσιος χώρος. Όλοι έχουμε δικαίωμα στο να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν. Κανένας δεν μπορεί να καταλαμβάνει παράνομα χωρίς συμφωνητικό και χωρίς να έχει υπογράψει συγκεκριμένες προδιαγραφές».

Έλεγχοι με διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών

Η συμμετοχή των πολιτών μέσω της εφαρμογής MYCOAST χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς δίνεται η δυνατότητα για άμεση καταγραφή παρανομιών, επώνυμα ή ανώνυμα. «Μπορεί να διαπιστώσει με το πολύγωνο που έχει αποτυπωθεί πάνω στην παραλία σε ποια έκταση μπορεί ο επιχειρηματίας να καταλάβει την συγκεκριμένη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.

Σε ό,τι αφορά στις αναλογίες παραχώρησης, αυτές διαμορφώνονται περίπου «μισό – μισό», ενώ σε περιοχές Natura «είναι 60 – 40 υπέρ του ελεύθερου χώρου». Σημαντικό είναι ότι η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και 60.000 ευρώ και αποκλεισμό έως 10 έτη από τη δυνατότητα συμμετοχής σε μελλοντικές δημοπρασίες παραχώρησης χώρων.

Κλείνοντας, ο Όμηρος Τσάπαλος υποστήριξε πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και σε άλλα νησιά, όπως στην Κίμωλο. «Πέρυσι θυμάμαι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Προσπαθούμε μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και των αυστηρών προδιαγραφών που πρέπει για να κατέβει κάποιος και να πάρει παραχώρηση, να αποτρέψουμε τέτοιου είδους περιστατικά», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Δεν μπορούμε να τα εξαλείψουμε στο ακέραιο, γιατί εδώ μιλάμε για πρακτικές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν εκ των προτέρων, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε αντιμετωπίσει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This