Επαινούν το παιχνίδι του στο γκολφ. Τον προτείνουν για Νόμπελ Ειρήνης. Τον αποκαλούν «μπαμπάκα». Οι πολιτικοί που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν υιοθετήσει μια νέα τακτική για να κερδίσουν την εύνοια κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του: την κολακεία (σ.σ. το γλείψιμο πιο λαϊκά).
Οι υποψηφιότητες και οι έπαινοι για τον Αμερικανό Πρόεδρο δεν είναι τυχαίοι, ειδικά αφότου ο Τραμπ πυροδότησε αναταραχή μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της πρώτης του θητείας.
Οι αρχηγοί ξένων κρατών έχουν μάθει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους, αν όχι ο καλύτερος, για να έχουν τύχη με τις ΗΠΑ στην εποχή Τραμπ είναι να χαϊδεύουν το εγώ του Αμερικανού ηγέτη.
«Οι ξένοι ηγέτες που προσπάθησαν να τον αντιμετωπίσουν δεν έμειναν ευχαριστημένοι, και έτσι φαίνεται να υπάρχει ένας ανταγωνισμός για το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να τον κολακεύσουν», δήλωσε ο Jon Alterman, Πρόεδρος της παγκόσμιας ασφάλειας και γεωστρατηγικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Υπάρχει μακρά ιστορία όπου η διεθνής κολακεία αποτελεί βασικό μέρος της διπλωματίας. Είναι σύνηθες οι ξένοι αξιωματούχοι να ανταλλάσσουν δώρα μετά από συναντήσεις με τους διεθνείς ομολόγους τους.
Ωστόσο, ο Άλτερμαν είπε ότι οι ξένοι ηγέτες χρησιμοποιούν την επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου να θεωρείται «μια πραγματικά ιστορική προσωπικότητα» για να «προωθήσουν τα στενά τους συμφέροντα» με τις ΗΠΑ.
Κάθε ένα από αυτά τα έθνη έχει τις δικές του προτεραιότητες. Για ορισμένα, μπορεί να πρόκειται για την αποφυγή των συντριπτικών αμερικανικών δασμών που απειλούν πολλές χώρες.
Άλλα ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει τη σημαντική επιρροή του για να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων στις περιοχές τους. Αλλά όποιος και αν είναι ο λόγος, η στρατηγική για την επίτευξη των συμφερόντων τους μέσω της διπλωματίας έχει καταστεί σαφής.
Αυτό φάνηκε πλήρως αυτή την εβδομάδα, όταν Αφρικανοί ηγέτες στον Λευκό Οίκο δήλωσαν την Τετάρτη (9/7) ότι ο Τραμπ «αξίζει» ένα Νόμπελ Ειρήνης. Ισραηλινοί και Πακιστανοί ηγέτες πήγαν ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ο καθένας τον Τραμπ για το βραβείο του 2026.
«Το όραμα και η τολμηρή ηγεσία του Προέδρου Τραμπ προώθησαν την καινοτόμο διπλωματία που ορίζεται όχι από τη σύγκρουση και τον εξτρεμισμό αλλά από τη συνεργασία, τον διάλογο και την κοινή ευημερία», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην επιστολή υποψηφιότητας, την οποία μοιράστηκε δημόσια με τον Τραμπ σε δείπνο στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, λέγοντας ότι αν τον έλεγαν «Ομπάμα» θα το είχε πάρει «σε 10 δευτερόλεπτα».
«Δεν θα πάρω Νόμπελ Ειρήνης ό,τι και να κάνω, συμπεριλαμβανομένων των Ρωσίας/Ουκρανίας και Ισραήλ/Ιράν, όποια και αν είναι αυτά τα αποτελέσματα, αλλά ο λαός ξέρει και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία για μένα», έγραψε σε μια ανάρτηση στο Truth Social τον Ιούνιο.
Ο Τραμπ είπε στην ομιλία κατά την ορκωμοσία του, ότι η «πιο περήφανη κληρονομιά» του θα είναι «αυτή ενός ειρηνοποιού και ενοποιητή».
Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο Τραμπ έχει «αποδεδειγμένο ιστορικό διασφάλισης της ειρήνης σε όλο τον κόσμο», αποδίδοντάς του τη μεσολάβηση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα και την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
«Εν τω μεταξύ, η διπλωματία του έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα — οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν κάνει μια ιστορική δέσμευση 5% για αμυντικές δαπάνες, το Ελ Σαλβαδόρ κρατά παράνομους αλλοδαπούς τρομοκράτες στις φυλακές του και τα έθνη του Κόλπου έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στην οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε η Κέλι.
«Χάρη στην ηγεσία αυτού του Προέδρου, η Αμερική γίνεται ξανά σεβαστή, καθιστώντας ολόκληρο τον κόσμο ασφαλέστερο και πιο ευημερούντα».
Μια πρόσφατη έκκληση προέρχεται από την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, η οποία δήλωσε στο POLITICO ότι εάν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του διασφαλίσουν ότι η Λευκορωσία δεν θα παραδοθεί στη Ρωσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να είναι η «ιστορία επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής του».
Και τα σχέδια των παγκόσμιων ηγετών έχουν επεκταθεί πολύ πέρα από την απλή διόγκωση της κληρονομιάς του Τραμπ στη σύναψη διεθνών συμφωνιών. Έχουν επικεντρωθεί και στα προσωπικά.
Χρησιμοποιώντας μια αργκό που υποδηλώνει κυριαρχία και δύναμη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αποκάλεσε τον Τραμπ «μπαμπάκα» σε μια Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αργότερα πολλαπλασίασε τις αρνητικές αντιδράσεις και το σοκ, λέγοντας στους New York Times ότι ο Τραμπ «αξίζει όλους τους επαίνους».
«Νομίζω ότι του αρέσω», σχολίασε ο Τραμπ για τον Ρούτε.
Άλλοι ηγέτες έχουν εκμεταλλευτεί την αγάπη του Τραμπ για το γκολφ. Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Φλόριντα τον Μάρτιο, με τους δύο άνδρες να επισκέπτονται το Μαρ-α-Λάγκο και να παίζουν γκολφ.
Ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μπασιρού Ντιομάγιε Φαγιέ αποκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο «τεράστιο παίκτη» στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη (10/7). «Το γκολφ απαιτεί συγκέντρωση και ακρίβεια, ιδιότητες που συνθέτουν επίσης έναν σπουδαίο ηγέτη», είπε.
Η προσωπική σχέση του Τραμπ με άλλους παγκόσμιους ηγέτες έχει αλλάξει τη θέση του σε διεθνή περιστατικά, πιο πρόσφατα με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Τον Φεβρουάριο, αφού ο Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, το POLITICO ανέφερε ότι άτομα από την κυβέρνηση Τραμπ συμβούλευσαν ότι «έπρεπε να μάθουν με τον σκληρό τρόπο ότι η δημόσια κριτική στον Τραμπ απλώς θα γυρίσει μπούμερανγκ με άσχημο τρόπο».
Ο Τραμπ μίλησε με τον Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα και ο Ουκρανός Πρόεδρος φάνηκε να ακολουθεί τη συμβουλή, λέγοντας ότι ήταν «ευγνώμων για την προθυμία να βοηθήσει».
Αλλά μια διαπροσωπική σχέση μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι ένα σημείο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Ακούμε πολλές ανοησίες εναντίον μας από τον [Βλαντιμίρ] Πούτιν, αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη (8/7). «Είναι πολύ ευγενικός όλη την ώρα, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι χωρίς νόημα».
Πηγή: Politico
παγκόσμιοι ηγέτες…!!!!!!! βρε ουστττ
Θελω να δω πια χωρα θα βγει κερδισμενη , απο παιχνιδια του Τραμπ . Θα υπαρχει εστω μια ?