Η συνταρακτική υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου αρχικά και η σοκαριστική ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου στη συνέχεια, αποτέλεσαν την αφορμή για να τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, καθώς όλα δείχνουν πως… κάθε άλλο παρά λειτουργούσε ορθά.
Σήμερα Δευτέρα, μάλιστα, στην εν λόγω υπηρεσία, η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας μέχρι νεωτέρας, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν έφοδο, συνοδεία αστυνομικών. Σκοπός της εφόδου ήταν να μεταφερθούν στο υπουργείο οι φάκελοι ιατροδικαστικών εκθέσεων που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως και σήμερα, οι οποίες αφορούν τόσο σε περιπτώσεις ζώντων προσώπων, όσο και σε άτομα τα οποία έχουν αποβιώσει.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ALPHA, σε έναν μεγάλο αριθμό φακέλων, τουλάχιστον 100, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, κάτι που καθιστούν πρακτικά αδύνατο τον επανέλεγχό τους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, από τους συγκεκριμένους φακέλους φέρεται να λείπουν έγγραφα. Τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο, αναφέρουν πως θα γίνει, πάραυτα, επανέλεγχος των εκθέσεων από τον γενικό διευθυντή Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και όσες από αυτές βρεθούν «προβληματικές», θα παραπεμφθούν για τα περαιτέρω στις εισαγγελικές αρχές. Οι φάκελοι που θα φτάσουν στην Αθήνα θα ελεγχθούν εκ νέου.
- Δείτε το ρεπορτάζ:
Θυμίζουμε πως την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών αποφάσισε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας βρεφών από την Μουρτζούκου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του υπουργού ελήφθη λόγω σοβαρών δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν στη συγκεκριμένη υπηρεσία: ένας ιατροδικαστής έχει αποβιώσει, η μέχρι πρότινος προϊσταμένη έχει τεθεί σε αργία, ένας ακόμη παραιτήθηκε, ενώ ο τέταρτος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της 25χρονης.
Σημειώνεται ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση και η πλήρης στελέχωση της ιατροδικαστικής Πάτρας, τα περιστατικά που προκύπτουν στην περιοχή θα καλύπτονται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου.
Τα ερωτήματα για τους ιατροδικαστές
Η ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου προκάλεσε σειρά ερωτημάτων για τυχόν ευθύνες των ιατροδικαστών που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου όταν διενήργησαν τις νεκροψίες – νεκροτομές στις σορούς των παιδιών.
Κανείς από τους τρεις ιατροδικαστές που επιλήφθηκαν των υποθέσεων και ανέλαβαν να συντάξουν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για τα άτυχα βρέφη δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα στοιχεία υποξίας, που βρήκαν σε πλήθος οργάνων οι εξιδεικευμένοι επιστήμονες της τετραμελούς επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, σε τρία από τα πέντε παιδιά, τη διερεύνηση των αιτιών είχε αναλάβει ο ίδιος ιατροδικαστής Πατρών, αποδίδοντας το θάνατό τους σε παθολογικά αίτια.
Ειδικότερα:
- Στις 4 Φεβρουαρίου του 2021 η Μουρτζούκου προσέχει το έξι μηνών βρέφος της τότε φίλης και κουμπάρας της, καθώς η μητέρα του παιδιού της είχε αναθέσει τη φύλαξή του. Στις 5:00 τα ξημερώματα το παιδί παρουσιάζει βρόγχο και πεθαίνει. Διακομίζεται νεκρό στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή Πατρών ως αιτία θανάτου αναφέρεται «Διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας». Μετά το θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη, τον Αύγουστο του 2024, ανοίγει ξανά ο φάκελος για το θάνατο του έξι μηνών βρέφους και τότε, μετά από ενδελεχή έρευνα, έρχονται στο φως μια σειρά από λάθη και παραλείψεις. Η επανεξέταση του θύμου αδένα δείχνει υποξία παραπέμποντας σε ασφυκτικό μηχανισμό θανάτου.
- Στις 19 Ιουνίου του 2022 η 25χρονη βρίσκεται με το 19 μηνών βρέφος της στο σπίτι τους στην Πάτρα. Στη 01:00 τα ξημερώματα και ενώ κοιμάται με το βρέφος της, αντιλαμβάνεται δυσχέρεια στην αναπνοή του και επειδή η κατάστασή του χειροτερεύει, καλεί το ΕΚΑΒ. Το βρέφος διακομίζεται στο Κέντρο Υγειάς της Κάτω Αχαΐας, όπου στη συνέχεια διαπιστώνεται ο θάνατός του. Η έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής υποβάλλεται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών και ως αιτία θανάτου αναφέρει ότι αυτός επήλθε συνεπεία διάμεσης πνευμονίτιδας της παιδικής ηλικίας. Και πάλι την έκθεση για την αιτία θανάτου συντάσσει ο ίδιος ιατροδικαστής Πάτρας. Μια έκθεση, που σήμερα αμφισβητείται ανοιχτά πλέον, αφού οι πραγματογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ εντόπισαν σημάδια υποξίας, δηλαδή ασφυκτικού θανάτου, στον θύμο αδένα, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες και το ήπαρ.
- Στις 17 Οκτωβρίου του 2023, το δύο μηνών μωρό της Μουρτζούκου πεθαίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», όπου και νοσηλευόταν. Στο εν λόγω νοσοκομείο είχε διακομιστεί από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 και νοσηλευόταν ως το θάνατό του. Τη δε προανάκριση για τον θάνατο του συγκεκριμένου βρέφους είχε αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων, απ’ όπου παραγγέλθηκε η νεκροψία-νεκροτομία στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και η οποία αναφέρει ως αιτία αιφνιδίου θανάτου παθολογικό ιστορικό επιληψίας. Και σε αυτή την περίπτωση θανάτου, ενάμιση χρόνο μετά θα έρθει μία ακόμη ανατροπή, καθώς ο παιδονευρολόγος που όρισε η ΕΛ.ΑΣ καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα επιληπτικά επεισόδια, που παρουσίασε το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων, δεν ήταν επιληπτικής αιτιολογίας.
Η περίπτωση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Tον περασμένο Μάρτιο ο κ. Φλωρίδης αποφάσισε την αναστολή των καθηκόντων των τριών κρατικών ιατροδικαστών, Χριστίνας Τσάκωνα, Αγγελικής Τσιόλα και Σωκράτη Τσαντίρη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μετά τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθούν για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.
Κατά τη διάρκεια της δίκης της Πισπιρίγκου, η εισαγγελέας Βασιλική Δημοπούλου είχε αποδομήσει στο σύνολό της την κατάθεση της ιατροδικαστή Αγγελικής Τσιόλα (προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών), η οποία νεκροτόμησε τη μόλις έξι μηνών Ιριδα, αποδίδοντας τον θάνατό της σε «αγενεσία – υποπλασία φλεβοκόμβου». Πρόκειται για την ίδια ιατροδικαστή που εξεταζόμενη ανακριτικά είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου του παιδιού, αλλά στη συνέχεια -και όταν η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τη δημοσιότητα και αφού κατέστη πειθαρχικά ελεγκτέα- άλλαξε στάση, υπερασπιζόμενη την αρχική της εκτίμηση.
«Η ιατροδικαστής Τσιόλα λειτούργησε με προχειρότητα. Δεν απευθύνθηκε σε καρδιολόγους προκειμένου να ενημερωθεί για την κλινική εικόνα ενός παιδιού με αγενεσία φλεβοκόμβου. Δεν είχε συναντήσει ξανά αγενεσία – υποπλασία φλεβοκόμβου. Δεν αναρωτήθηκε τι είναι αυτό; Τι μας είπε εδώ; Οτι η παθολογοανατόμος κυρία Μητσέλου τη διαβεβαίωσε ότι διαθέτει επάρκεια για τον εντοπισμό της αγενεσίας φλεβοκόμβου», ανέφερε η κα Δημοπούλου.
Αντιπαραβάλλοντας δε τις διαφορετικές εκδοχές που η ίδια ιατροδικαστής κατά καιρούς είχε καταθέσει, η εισαγγελέας πρόσθεσε: «Αν είχε ανατρέξει στη βιβλιογραφία και είχε ρωτήσει έναν καρδιολόγο (σ.σ.: για την αγενεσία φλεβοκόμβου), τι θα διαπίστωνε; Οτι η κατάσταση αυτή θα γινόταν αμέσως αντιληπτή από έναν γιατρό. Στη δεύτερη εκδοχή, τον Μάρτιο του 2021, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. Είπε ότι ήταν ανοιχτό για εκείνη το ενδεχόμενο ο θάνατος του παιδιού να επήλθε λόγω ασφυξίας».
Εν συνεχεία, η κα Δημοπούλου ανέδειξε τις γενικότερες αντιφάσεις στη στάση της κυρίας Τσιόλα, δεδομένου ότι εκείνη ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης εξέφρασε τους φόβους του για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και το ενδεχόμενο να κάνει κακό στα παιδιά της. Η συζήτηση Ηλιάδη – Τσιόλα έγινε την κρίσιμη περίοδο που η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας Δασκαλάκη, Τζωρτζίνα, νοσηλευόταν στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, σχεδόν έναν μήνα μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Ίριδας.
Η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης: «Ο γιατρός Ηλιάδης την κάλεσε στο γραφείο του, ενώ είχαν πεθάνει η Ίριδα και η Μαλένα και της είπε ότι υποψιάζεται τη μητέρα. Εκείνη ήταν κατηγορηματική ότι δεν υπάρχει λόγος υποψίας για τη μητέρα. Ζήτησε, μάλιστα, από τον κ. Ηλιάδη να συμπαρασταθεί στους γονείς».
Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυρίας Τσιόλα ότι το πόρισμα της παθολογοανατόμου Αντιγόνης Μητσέλου περί αγενεσίας φλεβοκόμβου τη δέσμευσε επιστημονικά για την τελική ιατροδικαστική της γνωμάτευση, η εισαγγελική λειτουργός εμφατικά τόνισε τη διαφορά στάσης των δύο ειδικών στο ακροατήριο. «Τουλάχιστον, προς τιμήν της, η κυρία Μητσέλου μάς είπε “ναι, έκανα λάθος”», είπε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι οι γιατροί ήταν απόλυτοι πως, αν το παιδί είχε την πάθηση που περιέγραψε η κυρία Μητσέλου, δεν θα πήγαινε καν σπίτι του μετά τη γέννησή του!
Τις δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις (Τσάκωνα – Τσιόλα) που κρατούσαν σε ύπνωση τις Αρχές για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, ανέτρεψαν με το πόρισμά τους οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι τόσο η Μαλένα, όσο και η Ιριδα πέθαναν από ασφυξία με απόφραξη των αεροφόρων οδών τους. Πρόκειται για το πόρισμα που έστειλε στο εδώλιο τη Ρούλα Πισπιρίγκου και για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της.
Δείτε επίσης: