Αντιδράσεις και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση για τη μεταφορά περίπου 300 μεταναστών από την Κρήτη στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας, τη στιγμή που εκεί διαμένουν προσωρινά περίπου 25 πλημμυροπαθείς, κυρίως από την περιοχή της Φαρκαδόνας.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ενώ η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες παραμένει ανολοκλήρωτη.
Η μεταφορά των μεταναστών συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Κρήτη, όπου οι δήμαρχοι του νησιού συνεδρίασαν στο Ηράκλειο και έλαβαν κοινή θέση κατά της δημιουργίας κλειστών δομών φιλοξενίας. Οι τοπικοί άρχοντες δήλωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε τέτοια σχέδια, αφήνοντας ωστόσο «παράθυρο» για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής. Η στάση αυτή δείχνει τη διάθεση των δημοτικών αρχών να διαχειριστούν το μεταναστευτικό με μέτρο, αποφεύγοντας εντάσεις και κοινωνικές επιβαρύνσεις.
«Δεν είναι δυνατόν να φύγουν οι δικοί μας άνθρωποι για να φιλοξενηθούν κάποιοι άλλοι»
Η δομή στο Κουτσόχερο διαθέτει χωρητικότητα 1.500 ατόμων και στελεχώνεται με 23 εργαζόμενους. Παρά τις υποδομές της, η τοπική κοινωνία και οι αρχές εκφράζουν προβληματισμό για το μέλλον των πλημμυροπαθών που φιλοξενούνται ήδη εκεί, και οι οποίοι ακόμη προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους έπειτα από τις καταστροφές που υπέστησαν.
«Δεν είναι δυνατόν να φύγουν οι δικοί μας άνθρωποι για να φιλοξενηθούν κάποιοι άλλοι. Θέλουμε μια ξεκάθαρη, γραπτή απάντηση από τον υπουργό, ώστε να διασφαλιστεί πως οι δικοί μας πληγέντες δεν θα θιγούν από αυτή την εξέλιξη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, κ. Σπυρίδων Αγναντής.
Η τοποθέτησή του αντικατοπτρίζει την αγωνία των κατοίκων της Φαρκαδόνας και των όμορων περιοχών, οι οποίοι βλέπουν το ενδεχόμενο εκ νέου μετακίνησης –αυτή τη φορά από έναν προσωρινό χώρο φιλοξενίας– ως ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη καθημερινότητά τους.
Δίχως τέλος ο εφιάλτης στην Κρήτη
Την ίδια ώρα, η μεταναστευτική πίεση στην Κρήτη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Οι αφίξεις μεταναστών στα παράλια του νησιού αυξάνονται, γεγονός που αποτυπώνεται και στα βίντεο-ντοκουμέντα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων διακινητών. Οι εικόνες εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά και για την επάρκεια των διαθέσιμων υποδομών φιλοξενίας.
Η πολιτεία καλείται πλέον να δώσει άμεσες και σαφείς απαντήσεις, τόσο προς τους πλημμυροπαθείς που φοβούνται ότι θα χάσουν και τη στοιχειώδη στέγη που τους παρέχεται προσωρινά, όσο και προς τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης που εκφράζουν σθεναρά την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση κλειστών δομών. Οι επόμενες ημέρες αναμένονται κρίσιμες, καθώς η εύρεση μιας ισορροπίας ανάμεσα στην ανθρωπιστική διαχείριση του μεταναστευτικού και στην εσωτερική κοινωνική συνοχή φαντάζει πιο δύσκολη από ποτέ.
βάλε , όλα τα ζώα στην παράγκα του φτωχού …και μετά βγάλε ένα ,..εκεί να δεις τι χαρά θα κάνει που ανακουφιστηκε ο καρακοιζ της Κούλας !!!
έχουν παλάτια οι μαριδακιδες Μητσόκουλες…, να βγάλουν το αρσενικό χαρέμι Αλβανών ,και να πάρουν τα φρέσκα αγγούρια της υποσαχάριας
Μαζί με τους λάθρο δεν στέλνουν και κανένα πρόβατο από την Κρήτη??