«Ατσάλινος Θόλος»: Αποκαλυπτήρια για το τουρκικό σύστημα αεράμυνας με τεχνητή νοημοσύνη

Σχεδιάστηκε για την ανίχνευση και εξουδετέρωση απειλών από τη μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια - Νέες λεπτομέρειες για το «Steel Dome»

Must Read

Ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας, Χαλούκ Γκοργκούν, μοιράστηκε νέες λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα αεράμυνας «Steel Dome»Ατσάλινος Θόλος», «Çelik Kubbe») της χώρας, το οποίο θα έχει ενσωματωμένη την τεχνητή νοημοσύνη και έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση και εξουδετέρωση απειλών από τη μεγαλύτερη δυνατή εμβέλεια χρησιμοποιώντας πολυεπίπεδα, συγχρονισμένα εξαρτήματα.

Μιλώντας στην εκδήλωση «Saha Sohbetleri» που διοργάνωσε η SAHA Istanbul την Τετάρτη (16/7), ο Γκοργκούν δήλωσε ότι το σύστημα Steel Dome δεν είναι μόνο μια αμυντική πλατφόρμα, αλλά και ένα «πλήρες δόγμα ενοποιημένης άμυνας».

«Το σύστημα έχει σχεδιαστεί με μηχανισμούς υποστήριξης αποφάσεων που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση και εξουδετέρωση απειλών από τη μέγιστη εμβέλεια», δήλωσε ο Τούρκος και πρόσθεσε: «Όταν ανιχνεύεται μια απειλή, δημιουργείται το καταλληλότερο σενάριο απόκρισης και μεταδίδεται στην κατάλληλη μονάδα σε πραγματικό χρόνο».

Σημείωσε ακόμα ότι ο πυρήνας της αρχιτεκτονικής διοίκησης και ελέγχου αποτελείται από ένα δίκτυο που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη και επιτρέπει σε όλα τα στοιχεία να λειτουργούν υπό μια ενιαία εικόνα αέρα.

Το σύστημα ενσωματώνει διάφορα στοιχεία επιπέδου εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Siper, Hisar A+ και O+, Korkut και Sungur υπό μια ενιαία αρχιτεκτονική διοίκησης και ελέγχου.

Ραντάρ, ηλεκτροοπτικοί αισθητήρες, παρεμβολείς σήματος και συστήματα λέιζερ θα αποτελέσουν επίσης μέρος αυτής της ολοκληρωμένης δομής.

Αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα αξιολόγησης και αντιμετώπισης απειλών

Στο κέντρο της αρχιτεκτονικής διοίκησης και ελέγχου του Steel Dome βρίσκεται ένα σύστημα που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη, όπου όλα τα στοιχεία επικοινωνούν μέσω μιας κοινής εικόνας αέρα, εξήγησε ο επικεφαλής της SSB.

«Χάρη σε αυτή τη δομή, όταν ανιχνεύεται μια απειλή, δημιουργείται το καταλληλότερο σενάριο παρέμβασης και μεταδίδεται στην αρμόδια μονάδα έγκαιρα», δήλωσε.

«Η δομή υποστήριξης αποφάσεων παίζει κρίσιμο ρόλο όσον αφορά την ταχύτητα και την ακρίβεια. Σε αυτό το σύστημα, όχι μόνο οι ανθρώπινες αποφάσεις αλλά και οι αλγόριθμοι που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη τίθενται σε εφαρμογή», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το σύστημα αντικατοπτρίζει τον συντονισμό έναντι της απλής συνύπαρξης: «Συμβολίζει την εργασία ‘μαζί’ και όχι ‘δίπλα-δίπλα’».

Εγχώρια παραγόμενα εξαρτήματα για τη διασφάλιση της συμβατότητας του συστήματος

Ο Γκοργκούν τόνισε ότι όλα τα εξαρτήματα του συστήματος παράγονται εγχώρια, επισημαίνοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα της εγχώριας ανάπτυξης.

«Εάν είχαμε αγοράσει όλα αυτά τα συστήματα από διαφορετικές χώρες, η διαλειτουργικότητα θα ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα μηχανικής, αλλά συνδυάζουμε συστήματα από την ίδια μηχανική κουλτούρα», είπε.

Η προσέγγιση της SSB επικεντρώνεται τόσο στην ανάπτυξη προϊόντων όσο και στη στρατηγική, την ενσωμάτωση και τη δημιουργία βιώσιμων οικοσυστημάτων.

«Εκατοντάδες υπεργολάβοι συμμετέχουν σε αυτά τα συστήματα και μηχανισμοί όπως η εντολή συμμετοχής 21% των ΜμΕ και το μερίδιο 2% στην τοπική προσαρμογή διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα», πρόσθεσε.

Σχεδιάζεται ενσωμάτωση πολεμικών συστημάτων επόμενης γενιάς

Εξετάζοντας τα πολεμικά περιβάλλοντα έκτης γενιάς, ο Γκοργκούν περιέγραψε σχέδια για έννοιες με επίκεντρο τη σύντηξη αισθητήρων, όπου επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα λειτουργούν μαζί.

«Πρότζεκτ όπως τα Kizilelma, Anka-3, Hurjet και KAAN θα αποτελέσουν αναπόσπαστα μέρη αυτού του οικοσυστήματος», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι πάνω από το ήμισυ των αμυντικών εξαγωγών της Τουρκίας κατευθύνονται προς τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

(Φωτογραφία: Video capture https://x.com/trthaber)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This