Δύο νέα πλοία γεωτρήσεων βαθέων υδάτων 7ης γενιάς που θα ενταχθούν στον ενεργειακό στόλο της Τουρκίας θα τεθούν σε λειτουργία στις αρχές του 2026, με το πρώτο πλοίο να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο και το δεύτερο τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/7) ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Τα δίδυμα πλοία γεωτρήσεων, μήκους 228 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, θα αναβαθμίσουν την Τουρκία στην τέταρτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των πιο σύγχρονων ενεργειακών στόλων, σύμφωνα με το Υπουργείο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επίσης την επέκταση του στόλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνοντας ότι ο αριθμός των πλοίων γεωτρήσεων βαθέων υδάτων θα αυξηθεί από τέσσερα σε έξι πλοία.
«Αυξάνουμε τον αριθμό των πλοίων γεωτρήσεων βαθέων υδάτων μας από 4 σε 6», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Με τη συμμετοχή νέων πλοίων, θα ανέβουμε στην 4η θέση στον κόσμο ως στόλος βαθέων υδάτων».
Τα πλοία—με μήκος 228 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα το καθένα—έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε βάθος 12.000 μέτρων. Ναυπηγημένα στη Νότια Κορέα και παραδομένα στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), τα πλοία περιλαμβάνουν ελικοδρόμια και χώρο διαβίωσης για έως και 200 άτομα.
Κατατασσόμενα ως γεωτρύπανα έβδομης γενιάς, υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες επιθεωρήσεις πριν από την απόκτησή τους, συμπεριλαμβανομένων αξιολογήσεων δαπέδων γεωτρήσεων, μηχανοστασίου, συστημάτων γεφυρών, υποθαλάσσιων εργασιών και λειτουργικότητας.
Το τουρκικό Υπουργείο σημείωσε ότι τα κριτήρια επιλογής περιελάμβαναν την αποδοτικότητα του χρόνου, την επιχειρησιακή ευελιξία και την οικονομική αποδοτικότητα. Κάθε πλοίο αναμένεται να λειτουργεί συνεχώς μέχρι το 2029.
Με την προσθήκη των δύο πλοίων, η Τουρκία θα ενταχθεί στους τέσσερις κορυφαίους στόλους υπεράκτιων ενεργειακών πλοίων στον κόσμο. Η χώρα διέθετε ήδη τον πέμπτο μεγαλύτερο ενεργειακό στόλο πριν από αυτήν την εξαγορά.
Ο στόλος περιλαμβάνει επί του παρόντος τέσσερα ενεργά πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων (Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdulhamid Han) που διεξάγουν όλα επιχειρήσεις στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα δύο πλοία σεισμικής έρευνας (Oruc Reis και Barbaros Hayrettin Pasa) υποστηρίζουν επίσης δραστηριότητες εξερεύνησης.
Ο στόλος συμπληρώνεται από 11 πλοία υποστήριξης, ένα πλοίο κατασκευής και μία πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU).
«Γαλάζια Πατρίδα» και «πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία»
Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε το ποιοτικό άλμα στις ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και δεν παρέλειψε να κάνει προκλητική αναφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα»:
«Ο στόλος μας επεκτείνεται και η δύναμή μας στη Γαλάζια Πατρίδα αυξάνεται. Αυτά τα δίδυμα, υψηλής τεχνολογίας σκάφη γεώτρησης βαθέων υδάτων θα ενισχύσουν την παρουσία μας σε υπεράκτιες δραστηριότητες και θα επεκτείνουν την εξερεύνηση και την παραγωγική μας ικανότητα στη Μαύρη Θάλασσα και πέρα από αυτήν».
«Με αυτές τις προσθήκες, η Τουρκία συγκαταλέγεται πλέον στους τέσσερις πιο σύγχρονους ενεργειακούς στόλους παγκοσμίως — όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και σε τεχνολογία, δυνατότητες και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Προχωράμε με αποφασιστικότητα προς τον στόχο μας για πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία», κατέληξε.
Δείτε επίσης:
- Δήλωση Τούρκου αναλυτή για γέλια και κλάματα: «Τα νησιά που είναι δεξιά, της Τουρκίας, τα αριστερά να παραμείνουν στην Ελλάδα»
- Να τι φαντασιώνονται οι Τούρκοι στη Μεσόγειο!
- Νέα συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης
Δεν πειράζει δικά τους όλα στο Αιγαίο. αφού εμείς έχουμε τους Πατριώτες εφοπλιστές που θα αναλάβουν να τα μεταφέρουν κσι φυσικά με ξένη σημαία τα καράβια τους να μην πληρώνουν φόρο στο ελληνικό κράτος…αλλά έτσι κι αλλιώς αυτοιωεινσι το κράτος…σιγά μην τους νοιάξει αν θα τα βγάλει ο Τούρκος .