Στο «ταξίδι ως την Τζαμάικα» πέρασε για πάντα ο Μηνάς Παπάζογλου, ένας δημοσιογράφος με μακρά και ουσιαστική πορεία στον Τύπο, ο οποίος έμελλε να μείνει για πάντα στη μνήμη του ελληνικού λαού όχι μόνο για το έργο του, αλλά και ως ο «Μηνάς της Τζαμάικα». Πρόκειται για τον άνθρωπο που ενέπνευσε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στο ομώνυμο, εμβληματικό τραγούδι που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος και ερμήνευσε μοναδικά η Χάρις Αλεξίου.
Η είδηση του θανάτου του γνωστοποιήθηκε με συγκίνηση από τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Τάσο Τρύφωνος μέσα από μία προσωπική ανάρτηση, στην οποία αποκάλυψε τη μοναδική ανθρώπινη σύνδεση που τον ένωνε με τον Παπάζογλου -και την αναπάντεχη αποκάλυψη πως ο σπιτονοικοκύρης του ήταν τελικά ο ίδιος ο «Μηνάς» του τραγουδιού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Μηνάς Παπάζογλου υπήρξε δημοσιογράφος, με κύριο αντικείμενο το ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας, θέση στην οποία είχε αφήσει το αποτύπωμά του για δεκαετίες. Κάλυψε με δημοσιογραφική μαεστρία κρίσιμες στιγμές για την ελληνική κοινωνία και την εκπαίδευση, ενώ ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, καταγράφοντας τις πιο ταραγμένες ώρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Στη συνέχεια, διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΤ, όπου υπηρέτησε με ήθος και αφοσίωση τη δημόσια ενημέρωση. Η πορεία του αναγνωρίστηκε θεσμικά με την απονομή του Βραβείου Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Αθ. Μπότση, για τη συνολική προσφορά του στον Τύπο και τη δημοσιογραφική εκπαίδευση.
Ο «Μηνάς της Τζαμάικα»
Το όνομά του, όμως, συνδέθηκε άρρηκτα με έναν από τους πιο εμβληματικούς στίχους του ελληνικού τραγουδιού: «Θα πάρω φόρα να πετάξω, να φύγω μακριά στη Τζαμάικα».
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, στενός φίλος και συνάδελφος του Παπάζογλου, αποκάλυψε σε παλιότερη συνέντευξή του στην Έλενα Ακρίτα πως εμπνεύστηκε το τραγούδι από τις κουβέντες και τα όνειρα που μοιραζόταν με τον Μηνά στο κοινό τους γραφείο. «Μοιραζόμασταν το γραφείο και λέγαμε καμιά φορά πως θέλουμε να φύγουμε, να κάνουμε ταξίδια μακρινά, ως την Τζαμάικα… και το έκανα τραγούδι», είχε πει ο Παπαδόπουλος.
Ο Τάσος Τρύφωνος, στον προσωπικό του αποχαιρετισμό, θυμάται πώς γνώρισε τον Παπάζογλου ως ιδιοκτήτη της μεζονέτας στην Καισαριανή όπου έμενε, και με πόση γενναιοδωρία του παραχώρησε το σπίτι «επειδή ήταν συνάδελφος». Μόνο χρόνια αργότερα έμαθε πως ο άνθρωπος που τον φιλοξενούσε ήταν η έμπνευση πίσω από ένα τραγούδι που είχε σιγοτραγουδήσει στο σχολείο και που είχε περάσει στη συλλογική μνήμη ως σύμβολο φυγής, ονείρου και ελευθερίας.
«Κύριε Μηνά, είστε ο Μηνάς της Τζαμάικα;» τον είχε ρωτήσει. Και ο Παπάζογλου, λιτά, του απάντησε: «Πού το έμαθες, Τάσο;».
Πνευματικός άνθρωπος και ποιητής
Εκτός από τη μακρά δημοσιογραφική του διαδρομή, ο Μηνάς Παπάζογλου υπήρξε και ποιητής, έχοντας εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές. Μάλιστα, σε μία από αυτές είχε αφιερώσει έργο του στην κόρη του, Ειρήνη, η οποία και ενημέρωσε για τον θάνατό του τον Τάσο Τρύφωνο, λέγοντας πως «ο πατέρας της έφυγε για ταξίδια μακρινά… ως την Τζαμάικα».
Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και θεωρούνταν μια από τις πιο αγαπητές και αξιοσέβαστες μορφές στον χώρο της παλαιάς έντυπης δημοσιογραφίας, με συνάδελφους να μιλούν για το ήθος, τη διακριτικότητα και την ευαισθησία που τον χαρακτήριζαν, τόσο ως άνθρωπο όσο και ως επαγγελματία.