Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου (Βερχόβνα Ράντα), Ρουσλάν Στεφάντσουκ υπέγραψε τον νόμο που ψηφίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και εισάγει τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Ουκρανίας, οι οποίες περιλαμβάνουν διατάξεις που αφαιρούν την ανεξαρτησία των υπηρεσιών καταπολέμησης της διαφθοράς.
ΤΩΡΑ
Οι Ουκρανοί βγαίνουν στους δρόμους, σε Κίεβο, Λβιβ και Ντνίπρο, ενάντια στις συλλήψεις επικεφαλής των γραφείων κατά της διαφθοράς και τους ψηφίσματος της Ράντα που καταργεί την αυτονομία τους και ο έλεγχός τους περνά στο κράτος. pic.twitter.com/6J0CAaEFAs
— RealPolitik (@machiavelli_gr) July 22, 2025
Οι Ουκρανοί πολίτες βγαίνουν στους δρόμους σε Κίεβο, Λβιβ και Ντνίπρο, ενάντια στις πρόσφατες συλλήψεις επικεφαλής των γραφείων κατά της διαφθοράς και του ψηφίσματος της Βερχόβνα Ράντα που καταργεί την αυτονομία τους και ο έλεγχός τους περνά στο κράτος.
Σήμερα Τρίτη 22 Ιουλίου, το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο αριθ. 12414, σύμφωνα με το οποίο το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) και η Ειδική Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SAPO) – οι οποίες είναι επί του παρόντος ανεξάρτητες – θα εξαρτώνται από τις αποφάσεις του γενικού εισαγγελέα.
Οι επικεφαλής της NABU και της SAPO ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απορρίψει το νομοσχέδιο αριθ. 12414, μια κίνηση που προειδοποιούν ότι καταστρέφει την ανεξαρτησία αυτών των θεσμών.
Οι πρέσβεις των χωρών της Ομάδας των Επτά εξέφρασαν ανησυχία για τις ερευνητικές ενέργειες που διεξήγαγε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) κατά της NABU.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας κατά της NABU και της SAPO.
*Φωτογραφία Telegram Политика Страны
Δείτε επίσης:
- Ο Ζελένσκι ξαναχτυπά – Ζητάει 120 δισεκατομμύρια από την Δύση μόνο για την άμυνα το 2026!
- Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας στέλνει λεφτά στη Μόσχα – Η ουκρανική ελίτ έκανε τον πόλεμο μπίζνα