Άρση δικαιώματος βέτο στην ΕΕ: Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα μέσω της αποχής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Η χώρα μας χάνει το μοναδικό διπλωματικό της όπλο στα πιο κρίσιμα θέματα

Must Read

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε χώρα η τελική ψηφοφορία για το ψήφισμα που ζητά να καταργηθεί το δικαίωμα βέτο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με τους τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη και Σάκη Αρναούτογλου, να αποφασίζουν να απέχουν από τη διαδικασία, γεγονός που έχει προκαλέσει σάλο.

Σύμφωνα με το documentonews.gr, η στάση τους αυτή ερμηνεύεται ως σιωπηρή αποδοχή από μέρους τους μιας θεσμικής μεταβολής που περιορίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα μέσα από την ΕΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξάλλου, η σιωπή ή η ουδετερότητα ισοδυναμεί με παραίτηση από το ίδιο το δικαίωμα του βέτο.

Τι είναι η «πρόταση Gozi»

Η «πρόταση Gozi», η οποία εγκρίθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2025 με 310 ψήφους υπέρ, 277 κατά και 53 αποχές, εισηγείται μια θεσμική μεταρρύθμιση που ανατρέπει τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με εισηγητή τον Ιταλό ευρωβουλευτή Sandro Gozi του Renew Europe, το επίμαχο ψήφισμα με τίτλο «Θεσμικές συνέπειες της διεύρυνσης της ΕΕ» προβλέπει ότι η ΕΕ θα μπορεί να αποφασίζει με «ειδική πλειοψηφία», αντί για ομοφωνία όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας.

Η «ειδική πλειοψηφία» καθορίζεται από το 65% του πληθυσμού και το 55% των κρατών-μελών της ΕΕ. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που οι ισχυρές χώρες συμφωνούν μεταξύ τους, οι ασθενέστερες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, χάνουν, πλέον, τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο.

Πώς ψήφισαν οι «πράσινοι» ευρωβουλευτές

Οι τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν αρνητικά στις παραγράφους 3 και 24 του άρθρου 4 του ψηφίσματος – τα σημεία που αφορούν ευθέως στην κατάργηση της ομοφωνίας.

Η υπερψήφισή του με ελάχιστη διαφορά (310 ναι – 277 όχι), δείχνει ότι ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στο S&D, το 2ο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα στην Ευρώπη, θα μπορούσε να έχει ασκήσει την επιρροή του, ώστε το ψήφισμα να μην περάσει, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι ειδικά για την χώρα μας. Ωστόσο, στην τελική ψηφοφορία για το σύνολο της πρότασης οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν αποχή.

Η αντίφαση είναι προφανής: ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα στα επιμέρους άρθρα, δεν καταψήφισαν το κείμενο που το καθιερώνει.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τις παραγράφους 3 & 24

Αυτές οι δύο παράγραφοι είναι ο πυρήνας της άρσης του βέτο και, διαβάζοντάς τα, γίνεται κατανοητό το γιατί η ψήφος των τριών ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει βαρύνουσα σημασία για την τύχη της Ελλάδας.

  • Άρθρο 4, Παράγραφος 3

Η παράγραφος αυτή δηλώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των δυσκολιών που προκαλεί η αρχή της ομοφωνίας στο Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της για ενδιάμεσα στάδια της διαδικασίας διεύρυνσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ένταξη νέων μελών λόγω διμερών διαφορών».

Με απλά λόγια, οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την «πρόταση Gozi», «κατηγορούν» το βέτο ότι «μπλοκάρει» την ένταξη νέων χωρών στην ΕΕ, γιατί επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν τις ενστάσεις τους ως «εργαλείο πίεσης».

Ειδικά για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει πως η δυνατότητα να ζητά εγγυήσεις πριν την ένταξη κρατών όπως η Τουρκία ή τα Σκόπια θεωρείται «εμπόδιο». Ως εκ τούτου, η ΕΕ ζητά, πλέον, να παρακαμφθεί η ελληνική δυνατότητα να συνδέει τη διεύρυνση με ζητήματα κυριαρχίας ή διεθνών συμφωνιών.

Κάπως έτσι, το βέτο μετατρέπεται σε «παράγοντα καθυστέρησης», αντί για «εγγύηση ασφάλειας».

  • Άρθρο 4, Παράγραφος 24

Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρει ότι «οι στόχοι των θεσμικών μεταρρυθμίσεων πριν τη διεύρυνση μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ενεργοποίησης των δυνατοτήτων ευελιξίας που προσφέρουν οι ισχύουσες Συνθήκες ή μέσω στοχευμένων τροποποιήσεων τους».

Δίνει, δηλαδή, νομική βάση στη δυνατότητα της ΕΕ να καταργήσει το βέτο, χωρίς να αλλάξει τις Συνθήκες, ενεργοποιώντας τις λεγόμενες ρήτρες «γέφυρας» (passerelle clauses).

Βάσει αυτής, η ΕΕ μπορεί να προχωρά, πλέον, σε αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής με ειδική πλειοψηφία, χωρίς ελληνική συναίνεση. Εισάγει έναν διοικητικό μηχανισμό «παράκαμψης» της ομοφωνίας, που νομιμοποιεί τη λήψη αποφάσεων χωρίς να απαιτείται συμφωνία όλων.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, την απώλεια του διπλωματικού της όπλου στα πιο κρίσιμα θέματα – τις σχέσεις με την Τουρκία, την ενεργειακή ασφάλεια, το Κυπριακό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι κρίσιμες παράγραφοι για την άμυνα

Οι επόμενες πέντε παράγραφοι επεκτείνουν τη λογική της άρσης του βέτο, θεσμοθετώντας την Ευρώπη της «ευέλικτης ολοκλήρωσης» και της «πλειοψηφικής άμυνας».

  • §25: προβλέπει ότι οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται από «ομάδες προθύμων» κρατών, χωρίς όλους τους εταίρους. Αν η Αθήνα διαφωνεί με μια απόφαση για την Τουρκία ή την Κύπρο, μπορεί να «απέχει», χωρίς, όμως, να εμποδίσει τίποτα. Οι υπόλοιποι προχωρούν και η απόφαση ισχύει για όλους. Το βέτο χάνει κάθε πρακτική αξία.
  • §26: επιτρέπει σε ορισμένα κράτη να προχωρούν πιο γρήγορα, δημιουργώντας μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». Οι μεγάλες χώρες θα μπορούν να σχηματίζουν «ευρωπαϊκούς πυρήνες» για την άμυνα ή την εξωτερική πολιτική, αφήνοντας την Ελλάδα στην περιφέρεια.
  • §27–29: ανοίγουν τον δρόμο για ευρωπαϊκή αμυντική ένωση με πλειοψηφία, χωρίς ομοφωνία στο Συμβούλιο. Η ΕΕ θα μπορεί να αναλαμβάνει στρατιωτικές αποστολές ή εξοπλιστικές πρωτοβουλίες χωρίς την ομοφωνία όλων. Αν σε μια τέτοια απόφαση εμπλέκεται έμμεσα η Τουρκία ή η Ανατολική Μεσόγειος, η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα βέτο. Επιπλέον, αν η χώρα μας δεν συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες, άλλοι θα χαράσσουν πολιτική άμυνας και εξοπλισμών. Και αν συμμετέχει, δεν θα μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις που την αφορούν άμεσα.

Αυτές οι παράγραφοι διαμορφώνουν μια νέα ισορροπία, όπου οι ισχυροί θα αποφασίζουν και οι ασθενέστεροι θα προσαρμόζονται.

Η σημασία της στάσης των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Η ψήφος κατά στις παραγράφους 3 και 24 δείχνει ότι οι τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιλήφθηκαν το πρόβλημα, αλλά η τελική τους αποχή, σύμφωνα με το documentonews.gr, ακυρώνει το μήνυμα. Οι παράγραφοι 25-29 ψηφίστηκαν με ανάταση των χεριών και έτσι δεν είναι ξεκάθαρο από το video τι έκαναν οι «πράσινοι» ευρωβουλευτές, αν και οι συνάδελφοί τους του S&D τις υπερψήφισαν.

Στην τελική ψηφοφορία, αντί να καταψηφίσουν συνολικά ένα ψήφισμα που περιορίζει το εθνικό βέτο, προτίμησαν τη μέση λύση: Απείχαν. Δηλαδή, κατέθεσαν διαφωνία για δυο παραγράφους, αλλά απέφυγαν τη σύγκρουση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που στήριξε το κείμενο.

Όμως, σε μια τέτοια θεσμική στιγμή, η ουδετερότητα δεν είναι πολιτικά αθώα. Η ΕΕ περνά σε φάση όπου οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα θα λαμβάνονται από πλειοψηφίες. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι το ιστορικό δικαίωμα βέτο –το μοναδικό εργαλείο που εγγυάται ότι η φωνή της ακούγεται– μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν.

Το «ψήφισμα Gozi» δεν έχει τίποτα θετικό για την Ελλάδα. Αντίθετα, εισάγει θεσμικά την έννοια της «Ευρώπης των πλειοψηφιών». Η αποχή των τριών ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει, χωρίς να ρωτά, η σιωπή είναι ήδη παραίτηση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Τουρκετζιαν…σιωπηλά αποδεκτό….Γαλάζια Πατρίδα ακόμη και ως μάθημα στα σχολεία…σιωπηλά αποδεκτό…έ τωρα φυσικά και αθόρυβα θα επέλθει και το φυσικό αποτέλεσμα απώλειας ακόμη και εδαφών…άρα επειδή οι ξένες δυνάμεις ανέκαθεν όρισαν τη στάση των πολιτικών της χώρας σύμφωνα με τα συμφέροντά τους οι ισχυρές χώρες έπραξαν το δέον με την άρση του βέτο…σιγά σιγά…όλα μπαίνουν στη σειρά…με το καλό ή με το άγριο ή υπάκουσε ή θα τα επιβάλλουν, δυστυχώς…π.χ.και Eurofighter και meteor στην Τουρκία οι Αγγλογαλλογερμανοί ,και Piaggio ,οι Ιταλοί…τι πιο σαφές για προθέσεις και συμφέροντα

  2. Προς το παρόν, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Άρα και η κατάργηση τής ομοφωνίας πρέπει να αποφασισθεί … με ομοφωνία. Εκεί μπορεί να βάλουν οι “μικροί” βέτο και να την μπλοκάρουν.

  3. Το κλεφτοπασοκ και οι πλιατσικολόγοι θα μας εξηγήσουν τους λόγους για την μλκσμένη
    ανθελληνική στάση τους ?

  4. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ (ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ) ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ “ΦΕΛΛΟΥΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΉ ΤΟΥΣ !!!!!!

  5. Αυτοι οι τυποι δεν ξερουν την τυφλα τους . Σε αυτην την καταστραμενη χωρα , Κουτσι Στραβοι ολοι στην Πολιτικη . Η πλακα ειναι βγαινουν στα κουτια , και η μια Μαλακια δεχεται την αλλη . Η αχριστοι της ΕΕ. μονο στο πλιατσικο ειμαστε ικανοι .

  6. … μέχρι να μας πιουν το αίμα! …μέχρι την τελευταία σταγόνα!
    Ρεεεε που είναι όλοι αυτοί που ήταν στις πλατείες και φώναζαν Μένουμε Ευρώπη???
    Τώρα βλέπετε τα χαλιά μας, βλέπετε που παει? ή δεν σας νοιάζει γιατί δουλεύετε εργάτες στα εξωτερικά….
    ο Τσίπρας τους κατάπιε και τώρα έρχεται ξανά….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτοσυνδικαλιστής

Εμπλοκή σε παράνομες χρηματοδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι έχει  μεγαλοσυνδικαλιστής της ΕΘΕΑΣ  (εθνική ένωση αγροτικών συνεταιρισμών) ο οποίος τις...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης – Δένδιας: Ούτε ματιά μεταξύ τους

Σε σημείο μη επανασυγκόλλησης βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Άμυνας. Κάτι που διεφάνη, άλλωστε, το...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σχολιάστηκε η απουσία Ανδρουλάκη από την κηδεία του Σαββόπουλου

Ο πρόεδρος προσπάθησε να τα μπαλώσει
SLIDER

Δένδιας για 28η Οκτωβρίου: «Η Ελλάς θα πρέπει να διαθέτει εθνική δύναμη αποτροπής»

«Για να μπορέσει η Ελλάς να διατυπώσει αυτόνομο Εθνικό λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να διαθέτει επαρκή Εθνική δύναμη...
SLIDER

28η Οκτωβρίου: Συναγερμός στο Μαξίμου ενόψει παρελάσεων

Έντονη κινητικότητα και ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου αύριο. Η...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Θα ψηφίζατε ένα κόμμα στο οποίο θα συμμετείχε η Μαρία Καρυστιανού;

Μπορεί η ίδια η Μαρία Καρυστιανού να απορρίπτει το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος με την ίδια επικεφαλής, οι μετρήσεις όμως για...
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωπί: «Την είχε κακοποιήσει και το 2023» αναφέρει φίλη της 40χρονης

Με την άτυχη 40χρονη να νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά...
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στον Πειραιά: 3 παιδιά σε νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους και η κατάσταση μέθης στην οποία φτάνουν έχει καταντήσει μάστιγα της εποχής με το ένα...
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Πύργο Αθηνών! – Εκκενώθηκε το κτίριο

Αναταραχή επικρατεί το πρωί της Δευτέρας στον Πύργο Αθηνών καθώς ξέσπασε φωτιά. Τι έγινε στον Πύργο Αθηνών Σύμφωνα με τα...

Διαβάζονται τώρα