Σε μια ακόμη επίδειξη προκλητικότητας, η τουρκική πλευρά επέλεξε την προτελευταία ημέρα του έτους, την 30ή Δεκεμβρίου 2025, για να προχωρήσει σε νέο κύκλο παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (Ε.Ε.Χ.) στο Κεντρικό Αιγαίο. Για άλλη μια φορά, το βάρος της δραστηριότητας δεν έπεσε σε μαχητικά αεροσκάφη, αλλά σε ένα αεροσκάφος ειδικών αποστολών τύπου ATR-72, το οποίο κατέγραψε έξι παραβιάσεις και μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο F.I.R. Αθηνών.
Μια ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών
Το ATR-72 δεν είναι ένα απλό μεταγωγικό αεροσκάφος. Πρόκειται για ένα δικινητήριο ελικοφόρο δυτικής κατασκευής, το οποίο η Άγκυρα έχει μετατρέψει σε μια εξελιγμένη πλατφόρμα ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής επιτήρησης. Εξοπλισμένο με σύγχρονα ραντάρ επιφανείας και αισθητήρες εντοπισμού, το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να:
–Παρακολουθεί ταυτόχρονα κινήσεις σε θάλασσα και αέρα.
–Καταγράφει επικοινωνίες και δραστηριότητες της ελληνικής αεράμυνας.
–Συλλέγει κρίσιμα δεδομένα για τις αντιδράσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η παγίδα της «χαμηλής έντασης»
Η συστηματική χρήση τέτοιων αεροσκαφών από την Άγκυρα αποτελεί συνειδητή επιλογή. Χρησιμοποιώντας μη-μαχητικά αεροσκάφη, η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει τις παραβιάσεις ως κινήσεις «χαμηλής έντασης» στη διεθνή κοινότητα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι πτήσεις αυτές είναι άκρως επιχειρησιακές, καθώς δοκιμάζουν τους χρόνους αντίδρασης και τα όρια των ελληνικών διαδικασιών αναχαίτισης.
Στόχος το «γκριζάρισμα» και η συνδιαχείριση
Η παρουσία του τουρκικού «κατασκόπου» στο Αιγαίο εντάσσεται στην πάγια τακτική της Άγκυρας για τη δημιουργία τετελεσμένων. Μέσω της διαρκούς πίεσης, η γειτονική χώρα επιδιώκει το «γκριζάρισμα» περιοχών και την εμπέδωση μιας εικόνας «συνδιαχείρισης» στον εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους.
Το ATR-72 δεν πετά απλώς για να μεταφέρει υλικό· πετά για να καταγράφει, να μετρά αντιδράσεις και να εκπέμπει πολιτικά και στρατιωτικά μηνύματα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει κάθε τέτοια εμφάνιση με την ίδια επιχειρησιακή σοβαρότητα που επιδεικνύει απέναντι στα εχθρικά μαχητικά.
Δείτε επίσης:
- Γιατί η Τουρκία χρησημοποιεί τα ATR-72 για παραβάσεις στο FIR Αθηνών
- Παραμονή Χριστουγέννων: Τουρκικά UAV και ATR-72 στον ελληνικό εναέριο χώρο
- «Ήρεμα νερά»: Παραβάσεις από τουρκικό ATR-72 στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο


“Επιχειρήσεις υψηλής επιτήρησης από Ελλάδα και Τουρκία σε Κρήτη και Κύπρο”
Στο προηγούμενο άρθρο σας με τον παραπάνω σας τίτλο, σήμερα νωρίτερα για το ίδιο περιστατικό, δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι Τούρκοι προχώρησαν σε παραβίαση του ελληνικού F.I.R.!?!?!?!!!!!???, αλλά αφήσατε να εννοηθεί ότι παραβίασαν στην Κυπρο.
Ο παρόν τίτλος με την λέξη “σουρωτήρι” και την ανάλυση για “χαμηλή ένταση” είναι για τα πανηγύρια! Ρε Μπετοβλακες! είναι κατασκοπευτικό!!!! τι χαμηλή ένταση και κουραφέξαλα μας λέτε;;; σε λίγο θα διαχωρίζεται σε καλή και κακή παραβίαση;