Τραμπ στο Νταβός: «Θέλω την Γροιλανδία – Χωρίς εμένα δεν θα είχατε το ΝΑΤΟ»

Με επιθετική διαθεση ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οικονομικό Φόρουμ

Logo

Περίληψη άρθρου

Την πρώτη του επίσκεψη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πρώτη του θητεία το 2020, φτάνοντας στην ελβετική πόλη με καθυστέρηση λόγω προβλήματος στο Air Force One.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε με «επιθετική ατζέντα»,  απειλώντας να επιβάλει δασμούς 10% σε «όλα τα προϊόντα» από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες από την 1η Φεβρουαρίου, εάν αντιταχθούν στην πρότασή του για την εξαγορά της Γροιλανδίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δεν αναμένεται να συναντηθεί μαζί του, ενώ ο πρωθυπουργός του Καναδά προχώρησε χθες σε «πύρινη ομιλία» κατά του ηγέτη  των ΗΠΑ.

«Θα απευθυνθώ σε φίλους αλλά και σε κάποιους εχθρούς μέσα στην αίθουσα», δήλωσε ο Τραμπ στην έναρξη της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την προεδρία του. Εξυμνώντας την αμερικανική οικονομία υπό την ηγεσία του, ανέφερε πως «στη χώρα μου με αγαπάνε πολύ», προσθέτοντας ότι παρέλαβε χάος από τον Μπάιντεν και συνεχίζει ένα «οικονομικό θαύμα».

«Υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Αμερική μαστιζόταν από τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού... Αλλά τώρα, μετά από μόλις ένα χρόνο πολιτικών μου, γινόμαστε μάρτυρες του ακριβώς αντίθετου – ουσιαστικά καθόλου πληθωρισμό και εξαιρετικά υψηλή οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τραμπ στη συνέχεια εξαπέλυσε σκληρή κριτική στους παγκόσμιους ηγέτες, κατηγορώντας τους για αδράνεια απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, με ιδιαίτερη αιχμή προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. «Ειλικρινά, πολλά μέρη του κόσμου μας καταστρέφονται μπροστά στα μάτια μας, και οι ηγέτες δεν καταλαβαίνουν καν τι συμβαίνει — και όσοι καταλαβαίνουν δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Κάποιες χώρες της ΕΕ είναι αγνώριστες με την αρνητική έννοια», τόνισε.

Για την ενεργειακή πολιτική

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τις επιλογές του, επιτιθέμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την γραφειοκρατία. «Αντί να κλείνουμε ενεργειακά εργοστάσια, τα ανοίγουμε. Αντί να κατασκευάζουμε αναποτελεσματικές, ζημιογόνες ανεμογεννήτριες, τις κατεδαφίζουμε και δεν εγκρίνουμε νέες. Αντί να ενδυναμώνουμε τους γραφειοκράτες, τους απολύουμε – και αυτοί βγαίνουν και βρίσκουν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

Ο Τραμπ προχώρησε σε μια εθνικιστική διακήρυξη για τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας την κυριαρχία της Αμερικής. «Οι ΗΠΑ είναι η οικονομική ατμομηχανή στον πλανήτη και όταν η Αμερική αναπτύσσεται, ολόκληρος ο κόσμος αναπτύσσεται», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στη Βενεζουέλα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει την χώρα: «Η Βενεζουέλα ήταν μια σπουδαία χώρα πριν από 20 χρόνια και τώρα έχει προβλήματα. Αλλά τους βοηθάμε», είπε.

Επίθεση στο οικονομικό μοντέλο της Δύσης

Παράλληλα επιτέθηκε στο παραδοσιακό οικονομικό μοντέλο της Δύσης, αμφισβητώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για τις πολιτικές του. «Τις τελευταίες δεκαετίες, έγινε συμβατική σοφία στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί μια σύγχρονη δυτική οικονομία ήταν μέσω των συνεχώς αυξανόμενων κυβερνητικών δαπανών, της ανεξέλεγκτης μαζικής μετανάστευσης και των ατελείωτων ξένων εισαγωγών… Σχεδόν όλοι οι λεγόμενοι ειδικοί προέβλεψαν ότι τα σχέδιά μου να τερματίσω αυτό το αποτυχημένο μοντέλο θα πυροδοτούσαν μια παγκόσμια ύφεση και έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, αλλά τους έχουμε διαψεύσει», κατέληξε.

Για τη Γερμανία

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση της Γερμανίας, εκφράζοντας ωστόσο εμπιστοσύνη στον νέο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για την επίλυση του προβλήματος. «Η Γερμανία παράγει τώρα 22% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι το 2017. Και δεν φταίει ο νυν Καγκελάριος. Λύνει το πρόβλημα και θα κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέχεια παρουσίασε με υπερηφάνεια τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, τονίζοντας τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. «Σε ένα χρόνο, μείωσα το μηνιαίο εμπορικό μας έλλειμμα κατά ένα εκπληκτικό 77%, και όλα αυτά χωρίς πληθωρισμό – κάτι που όλοι έλεγαν ότι δεν μπορούσε να γίνει», υποστήριξε.

Απαριθμώντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι μείωσε τη τη γραφειοκρατία και τις δημόσιες δαπάνες. «Σε 12 μήνες, έχουμε αφαιρέσει 270.000+ γραφειοκράτες από τη μισθοδοσία, έχουμε μειώσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουμε μειώσει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 27%, έχουμε μειώσει 129 κανονισμούς για κάθε ΕΝΑΝ νέο κανονισμό που εγκρίνεται, έχουμε ψηφίσει τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές στην ιστορία και πολλά άλλα», ανέφερε.

Επανερχόμενος στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση στις ανεμογεννήτριες, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Κίνας για να ενισχύσει το επιχείρημά του. «Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες έχει μια χώρα, τόσο περισσότερα χρήματα χάνει και τόσο χειρότερα τα πάει. Η Κίνα κατασκευάζει σχεδόν όλους τις ανεμογεννήτριες. Κι όμως, δεν έχω καταφέρει να βρω κανένα αιολικό πάρκο στην Κίνα. Η Κίνα είναι πολύ έξυπνη. Τα κατασκευάζουν, τα πουλάνε στους ηλίθιους για μια περιουσία — αλλά δεν τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι», είπε.

Επικαλούμενος τις ρίζες του αναφέρθηκε στη σημασία των διατλαντικών δεσμών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πολύ για τους λαούς της Ευρώπης—πραγματικά νοιαζόμαστε. Εννοώ, κοιτάξτε, κατάγομαι από την Ευρώπη—τη Σκωτία και τη Γερμανία, εκατό τοις εκατό. Και πιστεύουμε βαθιά στους δεσμούς που μοιραζόμαστε με την Ευρώπη. Ως πολιτισμός, θέλω να τη δω να τα πάει περίφημα. Γι’ αυτό ζητήματα όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η μετανάστευση και η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να αποτελούν κεντρική μέριμνα για όποιον θέλει να δει μια ισχυρή και ενωμένη Δύση», κατέληξε.

Τραμπ: Εμείς σώσαμε τη Γροιλανδία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο εμείς σώσαμε την Γροιλανδία από τα να πέσει στα «τρίτα» χέρια. Πολεμήσαμε εκεί που η Δανία δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Σώσαμε αυτό το υπέροχο μεγάλο κομμάτι πάγου»,  δήλωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μάλλον ως ηλίθιοι επιστρέψαμε την Γροιλανδία στη Δανία. Και σήμερα είναι οι ίδιοι αγνώμονες που δεν θα μας επιτρέπουν να είμαστε εκεί… Η Γροιλανδία αυτή η τεράστια σχεδόν ακατοίκητη και ανεκμετάλλευτη έκταση είναι εδώ και χρόνια ανυπεράσπιστη απέναντι στην Κίνα και την Ρωσία», σημείωσε.

«Δεν θέλουμε την Γροιλανδία για τις σπάνιες γαίες. Μόνο για την Παγκόσμια Ασφάλεια στο Βόρειο ημισφαίριο, για την δική μας ασφάλεια αλλά και για την δυτική ασφάλεια συνολικά. Το 2019 η Δανία είχε δηλώσει πως θα δώσει σημαντικά κεφάλαια για την άμυνα. Έχει δώσει μόλις το 1%» τόνισε ο Τραμπ. «Δεν απειλούμε το ΝΑΤΟ επιχειρούμε να δώσουμε νέα δυναμική στο ΝΑΤΟ μέσω της Γροιλανδίας» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Για τη Γροιλανδία και το ΝΑΤΟ»

«Έχω κάνει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο Πρόεδρο για να υπάρξει και να συνεχίσει να υπάρχει ΝΑΤΟ. Χωρίς εμένα και όσα έκανα το 2019 δεν θα είχατε ΝΑΤΟ» είπε ο Τραμπ και ζήτησε άμεσα διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Γροιλανδίας.

Ο Τραμπ επανήλθε στο ζήτημα της Γροιλανδίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας και τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη. «Θέλουμε ισχυρούς συμμάχους, όχι σοβαρά αποδυναμωμένους. Θέλουμε η Ευρώπη να είναι ισχυρή. Τελικά, αυτά είναι ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ίσως κανένα τρέχον ζήτημα δεν κάνει την κατάσταση πιο σαφή από αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τη Γροιλανδία. Η Ευρώπη αυτοκαταστρέφεται», δήλωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι μόνο οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να προστατεύσουν τη Γροιλανδία, επικαλούμενος και πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα ως απόδειξη της αμερικανικής ισχύος. «Κανένα έθνος ή ομάδα εθνών δεν είναι σε θέση να ασφαλίσει τη Γροιλανδία εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαστε μια μεγάλη δύναμη—πολύ μεγαλύτερη από ό,τι καταλαβαίνουν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι το ανακάλυψαν αυτό πριν από δύο εβδομάδες στη Βενεζουέλα», είπε.

Για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Χωρίς εμάς θα μιλούσατε ιαπωνικά

Αναφερόμενος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τραμπ επικαλέστηκε την ταχεία ήττα της Δανίας από τη ναζιστική Γερμανία για να δικαιολογήσει την ανάγκη οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία. «Το είδαμε αυτό στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Δανία έπεσε στα χέρια της Γερμανίας μετά από μόλις έξι ώρες μάχης και ήταν εντελώς ανίκανη να υπερασπιστεί ούτε τον εαυτό της ούτε τη Γροιλανδία. Σε εκείνο το σημείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να δράσουν. Νιώσαμε την υποχρέωση να το κάνουμε—να στείλουμε τις δικές μας δυνάμεις για να κρατήσουν τη Γροιλανδία», ανέφερε.

Με οξύ ύφος, ο Τραμπ επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να επιστρέψουν τη Γροιλανδία στη Δανία μετά τον πόλεμο, χαρακτηρίζοντας τη Δανία αχάριστη. «Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δώσαμε πίσω τη Γροιλανδία στη Δανία. Πόσο ηλίθιοι ήμασταν που το κάναμε αυτό. Αλλά το κάναμε. Πόσο αχάριστοι είναι τώρα;», δήλωσε προκλητικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την εκλογική του νίκη με την αποφυγή ενεργειακής κρίσης στις ΗΠΑ, επιτιθέμενος παράλληλα στις πράσινες πολιτικές της Ευρώπης.

«Λόγω της σαρωτικής εκλογικής μου νίκης, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφυγαν την καταστροφική ενεργειακή κατάρρευση που έπληξε κάθε ευρωπαϊκό έθνος που επιδίωξε την Πράσινη Νέα Απάτη — ίσως τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία», υποστήριξε. Υπενθύμισε τον ρόλο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με προκλητικό τρόπο, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους. «Χωρίς εμάς, όλοι θα μιλούσατε Γερμανικά ή ίσως λίγο Ιαπωνικά», είπε.

«Δεν θα χρησιμοποιήσιουμε βία – Θέλουμε τη Γροιλανδία»

Σε άλλη του δήλωση, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για την απόκτηση της Γροιλανδίας, αλλά επέμεινε στην ανάγκη πλήρους ιδιοκτησίας.
«Πιθανότατα δεν θα πετύχουμε τίποτα εκτός αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω υπερβολική δύναμη και βία, όπου θα ήμασταν, ειλικρινά, ασταμάτητοι, αλλά δεν θα το κάνω αυτό. Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη δήλωση που έκανα, επειδή ο κόσμος πίστευε ότι θα χρησιμοποιούσα βία. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βία. Δεν θα χρησιμοποιήσω βία. Το μόνο που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μέρος που ονομάζεται Γροιλανδία», τόνισε.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της πλήρους ιδιοκτησίας της Γροιλανδίας, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απλή μίσθωση δεν επαρκεί για την άμυνα του νησιού. «Το μόνο που ζητάμε είναι η Γροιλανδία – πλήρες δικαίωμα, τίτλος και ιδιοκτησία. Επειδή χρειάζεστε ιδιοκτησία για να την υπερασπιστείτε. Δεν μπορείτε να την υπερασπιστείτε με μίσθωση. Νούμερο ένα: νομικά, δεν είναι καθόλου υπερασπίσιμο με αυτόν τον τρόπο. Νούμερο δύο: ψυχολογικά, ποιος θέλει να υπερασπιστεί μια συμφωνία άδειας χρήσης;», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ επαίνεσε τον εαυτό του για τη μεταρρύθμιση που επέφερε στη συμμαχία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωναν σχεδόν το 100% του ΝΑΤΟ. Και το σταμάτησα αυτό. Είπα: “Αυτό δεν είναι δίκαιο”. Αλλά το πιο σημαντικό, έπεισα τα μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώσουν το πέντε τοις εκατό – και τώρα πληρώνουν», ισχυρίστηκε.

Στην ομιλία του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε από το ουκρανικό, δηλώνοντας βέβαιος ότι μπορεί να κλείσει συμφωνίες με όλους τους εμπλεκόμενους.

«Θέλουν όλοι συμφωνία»

«Έχω να κάνω με τον Πρόεδρο Πούτιν και θέλει να κάνουμε μια συμφωνία. Το πιστεύω αυτό», είπε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι βρίσκεται σε επαφή και με την ουκρανική πλευρά. «Έχω επίσης να κάνω με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και νομίζω ότι θέλει κι αυτός να κάνουμε μια συμφωνία. Θα τον συναντήσω σήμερα», ανέφερε, προαναγγέλλοντας συνάντηση Τραμπ–Ζελένσκι.

Στη συνέχεια, πέρασε στο ζήτημα της Γροιλανδίας, υιοθετώντας ξεκάθαρα απειλητικό τόνο. «Μπορείτε να πείτε “Ναι” στη Γροιλανδία και θα σας είμαστε πολύ ευγνώμονες ή μπορείτε να πείτε “Όχι” και θα το θυμόμαστε», είπε, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια παρερμηνείας.

Μπέρδεψε την Γροιλανδία ή… Ισλανδία;

Λίγο αργότερα, ωστόσο, προκάλεσε αμηχανία, μπερδεύοντας τη Γροιλανδία με την Ισλανδία, την ώρα που μιλούσε για το ΝΑΤΟ. «Βοηθάω το ΝΑΤΟ. Και μέχρι τις τελευταίες μέρες, όταν τους είπα για την “Ισλανδία”, με αγαπούσαν. Με φώναζαν “μπαμπά” την τελευταία φορά», δήλωσε, για να συμπληρώσει: «Ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος είπε: “Είναι ο μπαμπάς μας. Αυτός το διευθύνει”».

Ο «Χρυσός Θόλος» και η Δανία

Επανερχόμενος στη Γροιλανδία, εξήγησε τι ακριβώς ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη Δανία. «Το μόνο που θέλουμε από τη Δανία, για την εθνική και διεθνή ασφάλεια, και για να κρατήσουμε μακριά τους πολύ ενεργητικούς και επικίνδυνους πιθανούς εχθρούς μας, είναι αυτή η γη στην οποία θα χτίσουμε τον μεγαλύτερο Χρυσό Θόλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη δεν πάει καλά»

Για την Ευρώπη, η εκτίμησή του ήταν σύντομη και απαισιόδοξη: «Η Ευρώπη δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Καρφιά για Μακρόν

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον Γάλλο πρόεδρο, σε ειρωνικό ύφος. «Τον παρακολούθησα χθες με αυτά τα όμορφα γυαλιά ηλίου, τι στο καλό συνέβη; Τον παρακολούθησα να είναι κάπως σκληρός. Πραγματικά μου άρεσε. Δύσκολο να το πιστέψεις, έτσι δεν είναι;», είπε, κοροϊδεύοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Σιδερένιος Θόλος «είναι δικός μας»

Αναφορά έκανε και στον Σιδερένιο Θόλο, διεκδικώντας την πατρότητα της τεχνολογίας. «Είπα στον Μπίμπι – σταμάτα να παίρνεις τα εύσημα για τον Θόλο, αυτή είναι η τεχνολογία μας. Το κάναμε για το Ισραήλ», δήλωσε.

Η Αμερική ως «πρωτεύουσα» των κρυπτονομισμάτων

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μίλησε για τα κρυπτονομίσματα. «Εργάζομαι επίσης για να διασφαλίσω ότι η Αμερική θα παραμείνει η Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Κρυπτονομισμάτων… Το Κογκρέσο εργάζεται πολύ σκληρά για τη νομοθεσία σχετικά με τη δομή της αγοράς κρυπτονομισμάτων, την οποία ελπίζω να υπογράψω πολύ σύντομα, ξεκλειδώνοντας νέους δρόμους για τους Αμερικανούς ώστε να επιτύχουν οικονομική ελευθερία».

«Χωρίς εμάς, δεν έχετε χώρα»

Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική ισχύ των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η χώρα του στηρίζει ολόκληρο τον πλανήτη. «Θα έπρεπε να πληρώνουμε το χαμηλότερο επιτόκιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, επειδή χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχετε χώρα», είπε, για να προσθέσει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν ολόκληρο τον κόσμο στην επιφάνεια».

Η Ελβετία και οι δασμοί

Ειδική μνεία έκανε στην Ελβετία, τονίζοντας ότι εξαρτάται από τις ΗΠΑ. «Συνειδητοποίησαν ότι χωρίς εμάς, δεν είναι πια Ελβετία. Δεν είναι καμία από τις χώρες που εκπροσωπούνται εδώ. Και θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Δεν επιδιώκουμε να τους καταστρέψουμε», είπε, εξηγώντας ότι θα μπορούσε να επιβάλει βαρείς δασμούς. «Θα μπορούσα να πω 39-40 τοις εκατό. Θα μπορούσα να πω ότι θέλω δασμό 70%… Αλλά η Ελβετία πιθανότατα θα είχε καταστραφεί οικονομικά. Δεν θέλω να το κάνω αυτό».

«Χωρίς τον στρατό μας…»

Κλείνοντας, επανέφερε τον ρόλο του αμερικανικού στρατού. «Χωρίς τον στρατό μας, θα αντιμετωπίζατε απειλές που δεν θα πιστεύατε», είπε.

 «Δεχόμαστε ανθρώπους από τη Σομαλία και η Σομαλία δεν είναι καν έθνος. Δεν έχει κυβέρνηση, δεν έχει στρατό, δεν έχει αστυνομία, δεν έχει τίποτα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Μπορείτε να το πιστέψετε αυτό; Οι Σομαλοί αποδείχθηκαν ότι έχουν υψηλότερο IQ από ό,τι νομίζαμε. Πάντα το λέω αυτό — αυτοί είναι άνθρωποι με χαμηλό IQ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μεγάλες πικρές αλήθειες από έναν αρχηγό κράτους που δεν είναι ένας ανεπαγγελτος πολιτικός των κομματικών μηχανισμών.
    Γι’αυτό μεγαλουργεί
    τυχερά τα αμερικάνικα που έχουν έναν τέτοιο πατριώτη ηγέτη
    αλίμονο στους χαζοευροπαιους όσο για μας
    καληνύχτα

  2. Όταν συνειδητοποίησα ότι η εταιρεία που εμπιστευόμουν είχε χειριστεί λανθασμένα την επένδυσή μου, ένιωσα αποκλεισμένος. Κάθε κλήση έμενε αναπάντητη, κάθε υπόσχεση διαψεύστηκε. Τότε επικοινώνησα με την Trustwave Hackers Tech στη διεύθυνση Trustwavehackerstech2 @ gmail com. Η ομάδα τους αντιμετώπισε την υπόθεσή μου με σοβαρότητα από την πρώτη κιόλας συζήτηση. Διερεύνησαν τις πρακτικές της εταιρείας, συγκέντρωσαν τα έγγραφα που δεν ήξερα καν ότι χρειαζόμουν και με ενημέρωναν σε κάθε βήμα. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, ένιωσα ότι κάποιος επιτέλους με υπερασπιζόταν — όχι ως αριθμό φακέλου, αλλά ως άτομο που άξιζε απαντήσεις. Χάρη στην επιμονή τους, ανέκτησα χρήματα που νόμιζα ότι είχαν χαθεί για πάντα. Αν πιστεύετε ότι έχετε παραπλανηθεί ή έχετε υποστεί οικονομική ζημιά, δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Αυτή η εταιρεία ξέρει πώς να αποκαλύψει την αλήθεια και να αγωνιστεί για αυτά που σας οφείλονται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παυλόπουλος: Αποκάλυψη για υποκλοπές και επίορκους δικαστές

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος δίνει σπάνια συνεντεύξεις, και όταν το κάνει, συνήθως επιλέγει πολύ προσεκτικά...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θρίλερ στη Βουλή: Τελικά ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση; 

Σε… θρίλερ εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλο το ΠΑΣΟΚ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση Γερουλάνου

Εντυπωσιακή η συγκέντρωση φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Παύλου Γερουλάνου. Στελέχη της «παλαιάς φρουράς»,...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «περίμενε» για το Νταβός ο Μητσοτάκης λόγω καιρού – Πιθανόν να πάει αύριο

Υπό την αίρεση των καιρικών φαινομένων τελεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Νταβός της Ελβετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικό Μέγαρο: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας συνάντησε τον Γιώργο Παπανδρέου

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα,...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Ρήξη με ΗΠΑ ή υποταγή για την Γροιλανδία;

Ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται ότι πέρασε από τις δηλώσεις στην πράξη αναφορικά με το σχέδιο του για προσάρτηση της Γροιλανδίας...
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Ανοίγουν κανονικά αύριο τα σχολεία – Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση

Στην ομαλή επιστροφή της σχολικής καθημερινότητας οδηγεί η σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας, καθώς όλα δείχνουν ότι τα σχολεία της Αττικής...
ΕΛΛΑΔΑ

Δικάζεται και πάλι η πρώην εισαγγελέας Μαρία Τατάκη

Συνεχίζεται την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων η δίκη της πρώην Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κέρκυρας, Μαρίας Τατάκη (σ.σ....
ΕΛΛΑΔΑ

Εκκενώθηκαν σπίτια λόγω καθίζησης στο ρέμα Πικροδάφνης

Από τα σπίτια τους χρειάστηκε να φύγουν πολίτες που μένουν στον Άγιο Δημήτριο και συγκεκριμένα πολύ κοντά στο ρέμα της...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαβάστε επίσης