Σοκαριστικά στοιχεία για τις συνθήκες ασφαλείας στο εργοστάσιο της Βιολάντα έρχονται στο φως μέσω αποκλειστικού ρεπορτάζ του STAR, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας που πραγματοποίησε το κλιμάκιο των ΤΕΕΜ στα συντρίμμια του εργοστασίου.
Απουσία ανιχνευτών διαρροής αερίου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πόρισμα των ΤΕΕΜ καταγράφει μια ανησυχητική πραγματικότητα: το εργοστάσιο δεν διέθετε ανιχνευτές για διαρροή αερίου, ένα βασικό μέτρο ασφαλείας που θα μπορούσε να προειδοποιήσει έγκαιρα για τον επικείμενο κίνδυνο.
Κρίσιμες παραβιάσεις στην εγκατάσταση
Η έκθεση καταγράφει επιπλέον σοβαρές παραλείψεις στην υποδομή του εργοστασίου. Συγκεκριμένα, οι μοιραίοι σωλήνες βρίσκονταν θαμμένοι στο χώμα, ενώ θα έπρεπε να είναι εκτεθειμένοι και ορατοί για λόγους ασφαλείας και συντήρησης.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα που αφορά στις δεξαμενές προπανίου: σύμφωνα με την έκθεση, αυτές βρίσκονταν σε εσφαλμένη απόσταση από το σημείο που επρόκειτο, στοιχείο που παραβίαζε τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Το συγκεκριμένο πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στην Πυροσβεστική, αλλά βρίσκεται ήδη στη διάθεση της Εισαγγελίας Τρικάλων, η οποία διερευνά τις ευθύνες για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε πέντε εργαζόμενες γυναίκες.
Μιχάλης Χριστοδουλίδης: Εάν υπήρχαν ανιχνευτές διαρροής αερίου θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία
O Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μηχανολόγος – Μηχανικός και Ενεργειακός Επιθεωρητής, o οποίος αρθρογραφεί στο newsbreak.gr, μίλησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής, η φονική έκρηξη προκλήθηκε από πολύμηνη διαρροή προπανίου στον υπόγειο χώρο του εργοστασίου. Όπως τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν υπήρχαν και αν λειτουργούσαν τα απαραίτητα συστήματα ανίχνευσης. «Εάν υπήρχαν ανιχνευτές διαρροής αερίου και ήταν συνδεδεμένοι με συστήματα προειδοποίησης, όπως σειρήνες και φωτεινές ενδείξεις, θα είχε σημάνει συναγερμός και θα είχε απομακρυνθεί το προσωπικό», επισημαίνει. Ωστόσο, όπως φαίνεται, στον υπόγειο χώρο δεν υπήρχαν – ή δεν λειτουργούσαν – τέτοιοι μηχανισμοί. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα προπανίου, η οποία χρειάστηκε μόνο μία σπίθα για να προκαλέσει την καταστροφή.
Ένα ακόμη κρίσιμο θέμα που θέτει ο ειδικός αφορά την ηλεκτρική ασφάλεια των μηχανημάτων. «Υπήρχαν οι σωστές γειώσεις; Ακόμα και ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι σε χώρους με εκρηκτικά αέρια η σωστή γείωση είναι απολύτως απαραίτητη.
Η απουσία ή η πλημμελής συντήρηση τέτοιων συστημάτων μπορεί να μετατρέψει έναν χώρο εργασίας σε παγίδα θανάτου. Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντά και στο κρίσιμο ερώτημα για τη συχνότητα των ελέγχων. «Οι σωληνώσεις και τα συστήματα πρέπει να ελέγχονται με όργανα, σε τακτική βάση». Όπως εξηγεί, οι διαρροές μπορούν να εντοπιστούν μέσω μετρήσεων πίεσης και ειδικών οργάνων. «Αν υπήρχε διαρροή για τόσο μεγάλο διάστημα, τα μανόμετρα θα έπρεπε να το είχαν δείξει. Υπήρχε πτώση πίεσης και δεν την είδε κανείς;» διερωτάται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική ευθύνη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων ανήκει στην ίδια την επιχείρηση. «Το εργοστάσιο είναι υποχρεωμένο, μέσω εκπαιδευμένου τεχνικού προσωπικού, να ελέγχει και να αποκαθιστά οποιαδήποτε αστοχία. Εδώ έπρεπε να είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα», τονίζει.
Η μακροχρόνια διαρροή χωρίς καμία παρέμβαση γεννά σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια των εσωτερικών ελέγχων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των εγκαταστάσεων. «Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες δικτύων εκρηκτικών αερίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά και την ευθύνη την αναλαμβάνει ο μηχανικός. Στο φυσικό αέριο, όμως, υπάρχει έλεγχος από την ΕΔΑ (Αττικής ή Θεσσαλονίκης)», εξηγεί. Και προσθέτει: «Στο προπάνιο δεν υπάρχει αντίστοιχος ανεξάρτητος φορέας. Μήπως πρέπει να υπάρξει ένας οργανισμός που να εγκρίνει και να ελέγχει αυτές τις μελέτες;»
Δείτε επίσης:
- Πώς μια βιομηχανική εγκατάσταση προπανίου μπορεί να αποτρέψει διαρροή, έκρηξη και πυρκαγιά
- Έκρηξη στη Βιολάντα: Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και οι άλλοι δύο συλληφθέντες
- Τρίκαλα: Έκρηξη και μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο «Βιολάντα» – 5 γυναίκες αγνοούνται
- «Βιολάντα»: Οι σειρήνες που δεν χτύπησαν ποτέ – «Πήγε για δουλειά και την έκαψαν»


Εγώ πάντως, δεν πρόκειται να ξανά αγοράσω από αυτή την εταιρία!
Αλήτες!
Λες & θα κόστιζε να βάλουν αισθητήρες…
Αφού επένδυσα σε αυτό που πίστευα ότι ήταν μια ασφαλής ευκαιρία, όλα κατέρρευσαν. Η εταιρεία σταμάτησε να ανταποκρίνεται, καθυστέρησε τις αναλήψεις και τελικά εξαφανίστηκε. Ένιωθα αμηχανία και αβέβαιος ότι κάποιος θα με έπαιρνε στα σοβαρά – μέχρι που επικοινώνησα με την Trustwave Hackers Tech ([email protected]). Άκουσαν χωρίς κρίση, εξέτασαν προσεκτικά τα έγγραφά μου και εξήγησαν με σαφήνεια την ερευνητική τους προσέγγιση. Η ομάδα τους αποκάλυψε παραπλανητικές δηλώσεις και παραβιάσεις που δεν είχα αναγνωρίσει και χειρίστηκε όλη την επικοινωνία με την εταιρεία, γλιτώνοντάς μου περαιτέρω άγχος. Αυτό που ξεχώρισε περισσότερο ήταν η διαφάνειά τους – ήξερα πάντα πού βρισκόταν η υπόθεσή μου και γιατί κάθε βήμα είχε σημασία. Όταν τελικά έγινε η ανάκτηση, ένιωσα σαν να έφυγε ένα τεράστιο βάρος. Αν έχετε υποστεί οικονομική ζημία λόγω εξαπάτησης ή πίεσης, έχουν την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να βοηθήσουν.