ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΙράν: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Ιράν: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Κλιμάκωση στα πανεπιστήμια εν μέσω αμερικανικής στρατιωτικής κινητοποίησης

Φοιτητές πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις την Κυριακή σε σειρά ιρανικών πανεπιστημίων, με επεισόδια και συγκρούσεις, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Οι εξελίξεις σημειώνονται ενώ το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με αμερικανική στρατιωτική ενίσχυση στην περιοχή, την ώρα που επιδιώκει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την οικονομική πίεση στην πολιτική αμφισβήτηση

Οι νέες διαμαρτυρίες έρχονται ως συνέχεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων του περασμένου μήνα, κατά τις οποίες, σύμφωνα με αναφορές, σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, όπως αναφέρει το Reuters. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο με αφορμή την οικονομική δυσπραγία και σύντομα προσέλαβαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα.

Επεισόδια στην Τεχεράνη, καταγγελίες για τραυματισμούς

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε βίντεο που, όπως υποστήριξε, δείχνουν άτομα «που προσποιούνταν τους φοιτητές» να επιτίθενται σε φιλοκυβερνητικούς φοιτητές στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι επιθέσεις περιλάμβαναν ρίψεις πετρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις καταδίκης των ταραχών του Ιανουαρίου.

Διαδηλώσεις και στη Μασχάντ

Κινητοποιήσεις καταγράφηκαν και σε πανεπιστήμια της Μασχάντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Βίντεο που δημοσίευσε η οργάνωση HRANA αναφέρουν ότι η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας οδήγησε σε τραυματισμούς διαδηλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνθήματα κατά του ανώτατου ηγέτη

Το Σάββατο κυκλοφόρησε βίντεο από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ στην Τεχεράνη, στο οποίο φαίνονται σειρές διαδηλωτών να καταγγέλλουν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντάς τον «δολοφονικό ηγέτη». Παράλληλα, ακούγονταν συνθήματα υπέρ της επιστροφής της μοναρχίας με επικεφαλής τον Ρεζά Παχλαβί, εξόριστο γιο του τελευταίου σάχη.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις καταστάλθηκαν, σύμφωνα με τις αναφορές, με τον πιο βίαιο τρόπο από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, υπογραμμίζοντας το βάθος της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει το Ιράν.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης