Σάββατο 19/6/2021

ΥΠΕΞ για Τουρκία: «Καιρός να σταματήσει τις προσπάθειες παραποίησής της ιστορικής αλήθειας και να αρχίσει να την αναγνωρίζει»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας» από πλευράς της γείτονος.    

Παράλληλα καλεί τη γειτονική χώρα να συμβιβαστεί με την ιστορία της ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά γεγονότα, όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και πέραν αυτών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους, ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Ανήμερα 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με ανακοίνωσή του, ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, καταδίκαζε τις δηλώσεις των ελληνικών πολιτικών αρχών ως «αβάσιμες και παραληρηματικές», που «δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα και της αξίες του 21ου αιώνα».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα, όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των ελληνικών Αρχών, με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατέληγε, προτρέποντας την ελληνική πλευρά να… δεχτεί τη χείρα φιλίας που τείνει η Τουρκία: «Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μια σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ