Τρίτη 22/6/2021

Δένδιας για χωρικά ύδατα: «Μπορούμε να τα επεκτείνουμε, όταν, όπου και όπως θέλουμε»

Η επέκταση των χωρικών μιλίων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές δικαίωμα και θα το ασκήσει η Ελλάδα όπου θέλει, όταν κρίνει και όπως θέλει, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε υψηλούς τόνους για την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας μάλιστα χαρακτήρισε «φαιδρότητες» τα περί casus belli που εγείρει η Αγκυρα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και πρόσθεσε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, αλλά οι Ελληνες αξιωματικοί δεν είναι «θερμοκέφαλοι».

Μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τα 12 μίλια, είπε πως «είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας, το οποίο θα ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει. Δεν έχει κανέναν λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι’ αυτό» και πρόσθεσε ότι οι: «φαιδρότητες του τύπου casus belli από την Τουρκία εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται».

Επίσης, μίλησε για τις επόμενες κινήσεις της χώρας όσον αφορά τη Λιβύη και χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό σύμφωνο «μνημόνιο νομικής ανυπαρξίας» και «νομικό κατασκεύασμα, το οποίο είναι στα όρια της φαιδρότητας».

«Θα προτείναμε στην Τουρκία να μη στηρίζει ενέργειες περί ανύπαρκτου μνημονίου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε ότι «η Τουρκία, με την παράλογη, προκλητική, παράνομη πολλές φορές συμπεριφορά της, με την υπερφίαλη συμπεριφορά της στο πλαίσιο της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης, μας έχει ανοίξει πάρα πολλές πόρτες γιατί έχει βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει τελικά τι ρόλο έχει ο καθένας».

Τέλος, για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έμπειρες, οι Έλληνες αξιωματικοί δεν είναι θερμοκέφαλοι, «ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις και αυτό έχει αποδειχθεί, εφόσον βεβαίως και η άλλη πλευρά τηρεί κάποια όρια».

 

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ