Μπαμπέσικο σχέδιο των Τούρκων – Προσπάθεια δημιουργίας «γκρίζας ζώνης» στον Έβρο

Must Read

Με έναν ύπουλο και μπαμπέσικο τρόπο οι Τούρκοι προσπαθούν να διαρρήξουν το φυσικό φράγμα του Έβρου και αξιώνοντας ως δικό τους ελληνικό έδαφος που προβάλλει από την κοίτη του ποταμού, όταν υποχωρούν τα νερά, να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα για στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα. Το «παιχνίδι» που παίζεται αυτές τις ημέρες στην ελληνοτουρκική μεθόριο συνιστά κλιμάκωση της προκλητικότητας της Αγκύρας, η οποία κάνει συνεχώς βήματα προς τη δημιουργία μιας κρίσης τύπου Ιμίων, αλλά με πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις για τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

Απειλεί με γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης και του Καστελόριζου, εκβιάζει πως θα ανοίξει τα σύνορα και θα στείλει μετανάστες στα ελληνικά νησιά «πνίγοντάς» τα και μαζί προβάλλει όλο το πακέτο των αξιώσεων στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, με τους Τούρκους να αμφισβητούν ελληνικό έδαφος που προκαλείται από την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και εμποδίζοντας τη δημιουργία φράχτη, συνιστά δημιουργία «γκρίζας ζώνης». Η κατάσταση όμως είναι ακόμη πιο σοβαρή αν σκεφτεί κανείς πως η Άγκυρα επιδιώκει εδώ και πολλά χρόνια να διασπάσει το εμπόδιο του ποταμού και να αποκτήσει πρόσβαση στο ελληνικό έδαφος με τα τεθωρακισμένα της.

Αυτό που επιχειρεί με πλωτές γέφυρες, βάρκες ή ό,τι άλλο έχει σκαρφιστεί τα τελευταία χρόνια ανεπιτυχώς, το προσπαθεί τώρα διεκδικώντας μια «νησίδα» επί ελληνικού εδάφους. Αν το πετύχει, ισχυροποιεί τη θέση της και ανοίγει δρόμο προσπέλασης του Εβρου. Οπως και να έχει πάντως, πρόκειται για σοβαρότατη απειλή. Κι αυτό χωρίς να υιοθετηθεί η άποψη που προβάλλουν αρκετοί και παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, και ξένα ΜΜΕ, ότι επί ελληνικού εδάφους έχουν στρατοπεδεύσει Τούρκοι κομάντος.

Η πρόκληση αυτή στον Έβρο έρχεται μετά τις προσπάθειες απόκρουσης του κύματος των μεταναστών που επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα η Τουρκία πριν από μερικούς μήνες, αλλά και τη συνεχιζόμενη δημιουργία ενός πολεμικού κλίματος στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Το τελευταίο διάστημα τα επεισόδια με πυροβολισμούς Τούρκων στρατιωτικών ή αστυνομικών προς την ελληνική πλευρά είναι τακτικά, ενώ έχουν πυκνώσει οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από ελληνικό έδαφος στον Εβρο.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δημιουργεί κλίμα και περιμένει την αφορμή ή την ευκαιρία για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή κρίση. Εχει ανοίξει μέτωπα σε πολλά σημεία, στα σύνορα με την Ελλάδα και ξεδιπλώνει τον αναθεωρητισμό και τις διεκδικήσεις της, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει και την εσωτερική αστάθειά της. Η Αθήνα, πάντως, βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» και είναι σφόδρα προβληματισμένη, με τις Ενοπλες Δυνάμεις να είναι σε διαρκή επιφυλακή.

Οσον αφορά το μείζον θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες για μια περιοχή έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον νότιο Εβρο, με βάση τους χάρτες του 1923, αποτελεί ελληνικό έδαφος. Η Τουρκία ωστόσο το αμφισβητεί, διεκδικεί την περιοχή και εμποδίζει τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς για την ύψωση φράχτη.

Για την αμφισβήτηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, αλλά η απίστευτη δήλωση του Νίκου Δένδια πως «για μερικές δεκάδες μέτρα δεν θα δημιουργηθεί ένταση» προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν πρόκειται για υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή για διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τυχόν επιβεβαιωθεί κατάληψη εθνικού εδάφους, τότε οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι εγκληματικές.

Οι Τούρκοι αμφισβητούν τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με μία προκλητική ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου αμφισβήτησε τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μέσα στον ποταμό Έβρο, υποστηρίζοντας ότι η κοίτη του ποταμού έχει αλλάξει από το 1926 που ορίστηκαν τα σύνορα και για  αυτό έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να μην προβεί σε κανένα έργο, αν δεν υπάρξει νέος καθορισμός οριογραμμής.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι υποστήριξε: «η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü). Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα.

 Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε με μία σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου πως δεν υπήρξε πότε κατάληψη ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις: «Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Δένδιας: Δεν πέφτουμε στην παγίδα

Ο Νίκος Δένδιας, μίλησε το πρωί σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή και είπε πως: «Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά ζητήματα». 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: ​«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία απο τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε διακοίνωση καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας.

Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό “κατάληψη ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά”. Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ τον υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι υποχρεωμένος να θέσω το εθνικό συμφέρον και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αίωνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This