Κυβέρνηση! Θολωμένη και χωρίς… νεύρο η διαχείριση της υπόθεσης στον Έβρο

Must Read

Δεν ήταν και η καλύτερη η διαχείριση της υπόθεσης στον Έβρο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα φάνηκε σαν να θέλει να θολώσει τα νερά και ουδείς έχει καταλάβει τι πραγματικά συνέβη. Ο τρόπος και ο χρόνος με τους οποίους κινήθηκαν τα αρμόδια υπουργεία έχουν προκαλέσει ερωτήματα όσον αφορά την πραγματική διάσταση του θέματος και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και έκανε λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Παράλληλα, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», την ίδια ώρα που διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Εξάλλου, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα». Επιπλέον, έθεσε το ερώτημα: «Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites; Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο».

Σε συνέντευξή του ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Σοβαρότητα

Λίγο νωρίτερα, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα». Επισήμανε, επίσης, ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έπειτα από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών.

Εξάλλου και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, προέβη σε ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

«Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» τονίστηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κάρπαθο προς τιμήν του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανταχού παρούσες, εξασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας, ενώ παράλληλα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να καλύψουν βασικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών σε καιρό ειρήνης» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Απόλυτο σθένος

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διεμήνυσε ότι «δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία», προσθέτοντας ότι: «η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε ως τώρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως αδυναμία».

Η βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι μία, υποστήριξε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά και καταλλαγή όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Θα πράξουμε το χρέος μας, χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση».

Αντιστοίχως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε: «Έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό κάναμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και αυτό θα κάνουμε όποτε χρειαστεί».

  • Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας, αντίστοιχα θα ενημερώσουν αύριο Τρίτη στη 1 το μεσημέρι την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This