Τα μάτια ανοιχτά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη – Εντείνονται οι φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία 

Must Read

Η Τουρκία σφίγγει την τανάλια γύρω από την Ελλάδα και το καλοκαίρι που έρχεται πολλοί φοβούνται πως θα είναι ιδιαίτερα… θερμό. Το καθεστώς Ερντογάν, είτε αναζητώντας άλλοθι για να δικαιολογήσει στο εσωτερικό του την κατάρρευση του μύθου της οικονομικά ισχυρής Τουρκιάς είτε αντιλαμβανόμενο πως οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο την απομονώνουν, φαίνεται έτοιμη να παίξει το χαρτί της κρίσης με την Ελλάδα.

Ο προβληματισμός στην Αθήνα είναι έντονος και οι φόβοι ότι θα… σκάσει επεισόδιο στα σύνορα μεγάλοι. Η αντίπερα όχθη έχει ανοίξει τη βεντάλια των διεκδικήσεων από τον Εβρο μέχρι τα νησιά του βορείου Αιγαίου και έως το Καστελόριζο και νότια της Κρήτης. Η στόχευσή της με τα πολλά μέτωπα στα σύνορα με την Ελλάδα είναι σαφής. Επιδιώκει τη διασπορά δυνάμεων από ελληνικής πλευράς, την καθημερινή φθορά του αμυντικού συστήματος της χώρας, αναζητώντας, πιθανόν, την κατάλληλη ευκαιρία.

Γνωρίζουν στην Άγκυρα πως, παρά τη διαλλακτικότητα και τη χείρα φιλίας που τείνει, συχνά υπέρμετρα, η Αθήνα, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές, αποτελεσματικές και με υψηλό φρόνημα. Είναι δύσκολο να ειπωθεί το ίδιο και για τις τουρκικές, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και την κρίση του κορωνοϊού.

Υπάρχουν διαλυτικές τάσεις και πολλά κέντρα εξουσίας που ακόμη και ο «σουλτάνος» δυσκολεύεται να τιθασεύσει. Η πρόσφατη εκπαραθύρωση του αντιναυάρχου και εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι ενδεικτική. Από την άλλη, ωστόσο, δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς το μέγεθος του τουρκικού στρατού.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η Τουρκία δεν επιδιώκει πρωτίστως στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα. Αυτό που δείχνει να προωθεί είναι η συνεχής πίεση, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με εξόφθαλμες και πρωτοφανείς αξιώσεις και βεβαίως απειλές και εκβιασμούς για να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων για μία επίλυση των «διαφορών» όπως εκείνη τις εννοεί. Ασφαλώς και δεν υπάρχουν διαφορές παρά μόνο τουρκικές διεκδικήσεις έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Για να το πετύχει αυτό η Τουρκία χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα. Και εκεί είναι η επικίνδυνη… λεπτή γραμμή που μπορεί να οδηγήσει σε μία ελληνοτουρκική κρίση, ίσως ανάλογη των Ιμίων, αλλά με πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα

Τελευταίως η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρό της τον Εβρο. Το πρόσφατο επεισόδιο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει, ανεξάρτητα αν έγινε εισβολή ή όχι σε ελληνικό έδαφος (το διαψεύδουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, το διέψευσε και ο πρωθυπουργός, πολλώ δε μάλλον την κατάληψη), ανέδειξε την αμφισβήτηση των συνόρων μας από την πλευρά της γείτονος.

Τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Μαρτίου να περάσουν ορδές μεταναστών εντός της Ελλάδας, σχεδόν καθημερινά οι Τούρκοι προκαλούν και κλιμακώνουν την ένταση. Επιτέθηκαν στους Έλληνες στρατιωτικούς-αστυνομικούς με πέτρες και δακρυγόνα, πυροβολούν προς το ελληνικό έδαφος στοχοποιώντας και τις κινήσεις της Frontex, έβαλαν επανειλημμένα φωτιά στον φράχτη στις Καστανιές και έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν εξηγήσεις για δημιουργία φράχτη στις Φέρες, αμφισβητώντας ευθέως τα σύνορά μας. Θα μείνουν εκεί;

Η απάντηση είναι δεδομένη. Προκύπτει από τις απειλές της Τουρκίας πως μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού θα σταλούν και πάλι στα σύνορα του Εβρου μετανάστες, ωθούμενοι από την τουρκική στρατοχωροφυλακή και την αστυνομία, να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Αυτή τη φορά το σχέδιο του Ερντογάν μπορεί να είναι πιο οργανωμένο και μοχθηρό. Προκύπτει επίσης η απάντηση και από την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας της Ελλάδας με επιπλέον 400 άνδρες των ΜΑΤ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στον Εβρο.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι έληξε ο συναγερμός» στον Εβρο σχολίασε προ ολίγων ημερών ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στην περιοχή και επιθεώρησε τα έργα και τα μέτρα αποτροπής, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, ακόμη και επεισόδιο στρατιωτικής φύσεως.

Αυτά τα μηνύματα, και ακόμη περισσότερα που έχουν εκφραστεί από αξιωματούχους της κυβέρνησης, καταδεικνύουν πως η κατάσταση με την Τουρκία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και είναι πολύ δύσκολη.

Δεν είναι μόνο ο Εβρος. Οι Τούρκοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, με τα μαχητικά τους να κάνουν συνεχείς και επικίνδυνες υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά, σε χαμηλό ύψος. Ο αριθμός των παραβιάσεων και των εμπλοκών μοιάζει πολλές φορές λες και βρισκόμαστε εν μέσω θερμού επεισοδίου. Αυτή η μεγάλη και επιθετική συμπεριφορά στον αέρα αντανακλά και στη θάλασσα, όπου η τουρκική ακτοφυλακή έχει ξεφύγει, εισβάλλοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλώντας σκάφη του Λιμενικού και της Frontex, όπως και αλιευτικά.

Επιφυλακή για έρευνες στο Καστελόριζο και νοτιότερα

Για πολλούς όμως το στοίχημα είναι στο Καστελόριζο και νότια της Κρήτης. Η Τουρκία έχει εξαγγείλει πως εντός του 2020 θα επιχειρήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο βεβαίως συνιστά κατάφωρη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η κατάσταση στο σημείο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδίως μετά την παύση εργασιών από τους ενεργειακούς κολοσσούς στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δίνει χώρο στην Τουρκία. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, οι δυνάμεις του Χαφτάρ στις οποίες επένδυσε χάνουν έδαφος στη Λιβύη και οι Ιταλοί παίζουν το βρόμικο παιχνίδι του Ερντογάν, κάνοντάς του πλάτες για να στηριχτεί ο Σάρατζ και να βάλουν στο χέρι τις πηγές πετρελαίου της Τρίπολης. Ο δε διεθνής «χωροφύλακας» που ακούει στο όνομα ΗΠΑ συνεχίζει επί της ουσίας να κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο και ειδικά ο Τραμπ να «χαϊδεύει» τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This