11-7-2020

Κι άλλη πρόκληση Ερντογάν: Ως δικαίωμα της άλωσης έγινε τζαμί η Αγιά Σοφιά

Για μια ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε: Μιλώντας στα εγκαίνια νοσοκομείου ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε και τα ρέστα από την Ελλάδα επικρίνοντάς την λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην Αθήνα «στην Αθήνα, δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος».

Και η πρόκληση συνεχίστηκε όταν αναφέρθηκε στην Αγιά Σοφιά, για την οποία όπως είπε μάλλον είμαστε τυχεροί που δεν κατεδαφίστηκε και είναι πως είναι δικαίωμα της άλωσης η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί.

Αναλυτικά οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου:

«O Mωάμεθ Β’ όταν μπήκε στην Πόλη δεν τον υποδέχθηκαν ως κατακτητή, αλλά ως σωτήρα, που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους μουσουλμάνους. Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του παραπονέθηκε γιατί δεν υπάρχει τζαμί στην Αθήνα:

«Εντούτοις, σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα, δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ