14-7-2020

Συνεχίζει να προκαλεί ξεδιάντροπα η Άγκυρα: «Θα προχωρήσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις»

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα και παραμένει σταθερή στην διχαστική ρητορική της! Σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στον Νίκο Δένδια διαμηνύοντας πως θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» δήλωσε ο Χαμί Ακσόι τονίζοντας ότι «η Άγκυρα θα υποστηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας ότι οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμα».

Να πούμε ότι η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτείνονται ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Πρόκειται για επτά σημεία που βρίσκονται πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου.

Η περιοχή στην οποία ζητείται αδειοδότηση από της τουρκική ΤΡΑΟ αγνοεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών, και διακόπτει τη συνέχεια μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ