6-7-2020

Στη Σούδα Πάιατ-Παναγιωτόπουλος: Το «μήνυμα» στην Τουρκία και η κομβική σημασία της Βάσης

Η κοινή παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στη Σούδα, μπορεί να ερμηνεύτηκε ως μήνυμα στην Τουρκία, από την καρδιά της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας, ωστόσο, ο κ.Πάιατ μιλώντας για τη Λιβύη, απέφυγε να εκφραστεί ενάντια στις τουρκικές πολιτικές.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, και να απωθήσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε επιβολή στρεφόμενη εναντίον της έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη βάση της Σούδας, στην Κρήτη.

Μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό, αφού μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο βρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και βεβαίως ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Σε μία περίοδο που η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και απειλεί με γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, Ελλάδα και ΗΠΑ αναδεικνύουν τον ρόλο της βάσης της Σούδας σε κομβικής και στρατηγικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Η επίσκεψή μας εδώ έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα. Διότι η Σούδα εκφράζει με σαφή και εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε, στρεφόμενος προς την Τουρκία, ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες, που προκαλούν εντάσεις στην περιοχή και υπογραμμίζουν πάντα τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αιχμή του δόρατος η Σούδα

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε τη Σούδα αιχμή του δόρατος της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι για την κυβέρνηση των ΗΠΑ παίζει δύο κρίσιμους ρόλους.

«Πρώτα απ’ όλα, είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα μας για την προβολή της αμερικανικής δύναμης στη στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από τη Συρία έως τη Λιβύη και τη Μαύρη Θάλασσα και αποτελεί τον πιο σημαντικό χώρο εκδήλωσης της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων».

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη και την υποστήριξή του στην επιχείρηση «Irini», χωρίς όμως να καταδικάσει την πολιτική της Τουρκίας.

Οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Πάιατ, μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκαν την αμερικανική βάση στον Μουζουρά Ακρωτηρίου και τη ναυτική βάση Μαραθίου, ενώ επιβιβάστηκαν σε σκάφη των Ειδικών Επιχειρήσεων του Ναυτικού, κάνοντας μια βόλτα στον όρμο της Σούδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ