Σάββατο 15/5/2021

Γιατί οι γαλλικές φρεγάτες αποτελούν λόγο ρήξης με τους Αμερικανούς

Σε μια περίοδο κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά και με τα μέτωπα της κυβέρνησης να είναι ανοιχτά σχεδόν παντού, οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ δεν φαίνεται να διανύουν και τις καλύτερες ώρες τους, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, η αναβολή του ταξιδιού του Έλληνα ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μόνο τυχαία δεν είναι και ο λόγος έχει όνομα: Β[email protected].

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο «πρωτοστατεί» κατά της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας για την προμήθεια των φρεγατών και πιέζει την Ελλάδα για ακύρωση της σύμβασης με τη Γαλλία.

Ποιος ο λόγος θα πείτε, τόσο εξοπλισμό χρυσοπληρώνουμε στις ΗΠΑ, μερικές φρεγάτες τους πείραξαν; Και όμως, ειδικά αν σκεφτούμε ότι προ ημερών οι Αμερικανοί συμφώνησαν και για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας (μετά τη Σύρο), τότε όλα βγάζουν νόημα.

Η… απαίτηση των ΗΠΑ είναι να γίνει ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ελευσίνα, κάτι για το οποίο όπως φαίνεται, είχαν πάρει διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά.

Η συμφωνία συνεργασίας με τη Γαλλία ωστόσο, ανατρέπει αυτά τα πλάνα και δεν είναι λίγοι αυτοί στο Μαξίμου που… προβληματίζονται για την περαιτέρω αντίδραση των ΗΠΑ και τα μηνύματα που θα θελήσουν να στείλουν στην Αθήνα, αλλά και στον Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο οι Αμερικανοί, λόγω NATO και των απόψεων που έχει εκφράσει ο Γάλλος Πρόεδρος, έχουν πλέον αρνητική στάση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ