Φθινοπωρινός «καύσωνας»: Το Oruc Reis φεύγει, τα γεωτρύπανα έρχονται

Must Read

Το «Oruc Reis», έπειτα από ένα δεκαπενθήμερο που έπλεε στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, δημιούργησε τόσα απόνερα, ικανά να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα, η οποία έχει μπει σε μειονεκτική θέση, καθώς έχει ντε φάκτο γκριζαριστεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ του 28ου και του 32ου μεσημβρινού.

Άφησε και μια τεράστια διαμάχη στον δημόσιο διάλογο το «Oruc Reis». Έκανε ή δεν έκανε έρευνες το τουρκικό σκάφος από τις 10 Αυγούστου έως το Σάββατο (22/8) που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα; Παραβίασε ή όχι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας σεισμικές έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου;

Αυτά τα ερωτήματα μάς… στοίχισαν και την παραίτηση ενός συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, του ναυάρχου ε.α. Διακόπουλου, τον οποίο «παραίτησε» ο πρωθυπουργός επειδή είπε το αυτονόητο. Το «Oruc Reis» πραγματοποίησε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και άρα υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Και έπεται συνέχεια, αφού ο Ερντογάν ετοιμάζει κι άλλα ερευνητικά σκάφη, τα οποία θα κινηθούν σε περιοχές που έχει δεσμεύσει με NAVTEX, όπως στην κυπριακή ΑΟΖ και σε άλλες νοτίως της Κρήτης. Το παιχνίδι της Άγκυρας είναι γνωστό δεκαετίες τώρα. Οι όποιες προσπάθειες συνομιλιών με την Αθήνα θα γίνουν υπό το καθεστώς πιέσεων, ώστε η Τουρκία να έχει το πάνω χέρι.

Έκανε τη… δουλειά του

Δεν είναι μόνο ο Διακόπουλος που μίλησε για τις έρευνες του «Oruc Reis». Είναι και οι δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ισραηλινές πηγές και δείχνουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τη συνοδεία του από πολεμικά πλοία στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, μέσα στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτές οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το «Oruc Reis» να πλέει με απλωμένα καλώδια 10 χιλιομέτρων.

Τα τουρκικά πολεμικά το συνοδεύουν από τέτοια απόσταση, ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα και να μπορέσει να γίνει η όποιας ποιότητας έρευνα; Δεν θα τα χαλάσουμε σε αυτό το σημείο. Από τις 10 Αυγούστου το τουρκικό σκάφος και η συνοδεία του κάλυψαν όλο τον χώρο τον οποίο είχαν δεσμεύσει οι Τούρκοι με την παράνομη NAVTEX. Υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις και άλλων πλην Διακόπουλου, που θεωρούν ότι το «Oruc Reis» δεν έπλεε απλώς, αλλά διεξήγαγε έρευνες.

«Το Oruc Reis κάνει έρευνες, άρα παρανομεί» τόνισε ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την περασμένη Πέμπτη στο Mega.

Προς την ίδια κατεύθυνση ο κ. Ζιαζιάς, αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, τόνισε αρχικά πως δεν τίθεται προς αμφισβήτηση το γεγονός ότι το «Oruc Reis» κάνει έρευνες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Αυτό φαίνεται από την περιοχή πλεύσης, την ταχύτητα, τον τρόπο πλεύσης. Έχει κάνει έρευνες. Εκτιμώντας την κατάσταση, είπε την αλήθεια ο κ. Διακόπουλος και μετά παραιτήθηκε. Το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έχει την κουλτούρα να δέχεται εισηγήσεις από ειδικούς σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Δεν άντεξε έναν σύμβουλο Ασφαλείας και πιστεύει κανείς ότι θα αντέξει ένα κανονικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που θα εισηγηθεί εθνικά;»

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη), τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της NAVTEX, δημοσίευμα της ιστοσελίδας ArmyNow.gr κάνει λόγο για κάλυψη του 80% της υπό έρευνας έκτασης από το «Oruc Reis»:

«Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ArmyNow.gr, το Oruc Reis όντως πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες εντός των διεθνών υδάτων και πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εχει μάλιστα καλύψει το 80% της περιοχής την οποία είχε δεσμεύσει με την αντίστοιχη NAVTEX η Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τη Κυριακή 23 Αυγούστου θα έχει καλύψει το 100%. Οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή παρακολουθούν και καταγράφουν κάθε κίνηση, τα καλώδια είναι απλωμένα σε μια έκταση δέκα χιλιομέτρων και η σεισμογραφική έρευνα γίνεται με μηχανήματα τα οποία μπορούν ν’ “ακούσουν” τα δικά μας πολεμικά πλοία. Επάνω στο Oruc Reis ΔΕΝ υπάρχει επιστημονική ομάδα για να υποστηρίξει τις έρευνες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Άγκυρας καταγράφονται όμως κάποια αποτελέσματα από προσωπικό που μπορεί να το κάνει».

«Εισβολή» σε όλα τα μέτωπα ετοιμάζει ο «σουλτάνος»

Η Άγκυρα δεν θα σταματήσει, άλλωστε ο Ερντογάν το έχει ανακοινώσει. Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Τουρκικά και κυπριακά δημοσιεύματα μας προετοιμάζουν και για θερμό φθινόπωρο, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα και θέλει η Γερμανία, ήδη θα είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας.

Τώρα ποια θα είναι η ατζέντα, μπορεί να το μάθουμε κάποια στιγμή από τους… Τούρκους, αλλά η ουσία είναι ότι θα γέρνει προς την πλευρά της Τουρκίας. Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν ουσιαστικά ανακοινώθηκαν από τον ίδιο, όταν πανηγύρισε για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. «Περιμένω καλά νέα και από την ανατολική Μεσόγειο» είπε ο «σουλτάνος», προκαλώντας ακόμη μία φορά και υπονοώντας ότι θέλει να κάνει γεωτρήσεις.

Πάντως, έτοιμο να ξεκινήσει παράνομη γεώτρηση πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου είναι το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Κανουνί». Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει ήδη παραχωρήσει δύο πλοία υποστήριξης του «Κανουνί», τα οποία έχουν δέσει σε αυστηρά ελεγχόμενη προβλήτα στον κόλπο της Σελεύκειας, δίπλα στο πλωτό γεωτρύπανο, ενώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Τουρκία έχει ναυλώσει ακόμα δύο πλοία, τα οποία θα φτάσουν στο ίδιο σημείο τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Αυτές οι κινήσεις του Ερντογάν γίνονται την ίδια στιγμή που, θεωρητικά, έχει δείξει… καλή θέληση απέναντι στις προτροπές της Μέρκελ να μην κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This