Κυρίαρχος ο Στόλος μας στο Αιγαίο με προϋπολογισμό μόλις… 84εκ. ευρώ! «Με τα ψέματα» εξέθεσε τους Τούρκους!

Must Read

Κατά 63% περικόπηκαν οι δαπάνες του Πολεμικού Ναυτικού στην 10ετία των μνημονίων! Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα τελευταία δέκα έτη η τρόικα περιέκοψε τον προϋπολογισμό του Πολεμικού μας Ναυτικού κατά 63%! 

Η « Εστία» σέβεται και αναγνωρίζει την συνεισφορά και των τριών όπλων στην διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες μας Δυνάμεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία από τον περασμένο Φεβρουάριο στον Έβρο έως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Ο Στρατός μας αναχαίτισε τα στίφη των παράνομων μεταναστών. Η Αεροπορία μας εξευτέλισε τα τουρκικά ραντάρ, κατέστη αόρατος και πέταξε έως την Πάφο. Ούτε τα εξελιγμένα ραντάρ των S400 που απέκτησαν οι Τούρκοι από τους Ρώσους τα κατάφεραν.

Ωστόσο στην κορύφωση της κρίση με το Oruc Reis -κανείς δεν το αρνείται- το Πολεμικό μας Ναυτικό σήκωσε το βάρος της διαχείρισης. Της φρούρησης των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας μας. Το σάρωμα των βυθών. Την έγκαιρη προειδοποίηση της πολιτικής ηγεσίας για τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή. Τα υποβρύχια μας παρέμειναν αόρατα επί 69 ημέρες. Οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν ποτέ. Οι φρεγάτες μας με αρχηγό εκ των πραγμάτων την «Λήμνος» έδωσαν επί 35 μέρες σαφείς απαντήσεις. Το ίδιο οι πυραυλάκατοι, οι φρεγάτες, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

Η διάταξη των δυνάμεων μας στην περιοχή ήταν σαφώς καλύτερη (αγκιστρωθήκαμε κοντά στην ξηρά) από την αμήχανη τουρκική, η οποία είχε ως βασικό πλεονέκτημα τα νεωτέρας κτήσεως πλοία και τον κοντινό ναύσταθμο του Ακσάζ για ανεφοδιασμό.

Η Ελλάδα όμως πλειοδοτεί -και το απέδειξε μια ακόμη φορά στους έκπληκτους γείτονες-  στη ναυτοσύνη, στη στρατηγική και στη διαχείριση του έστω πεπαλαιωμένου υλικού της (οι φρεγάτες μας σαραντάρισαν).

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας που κάνει η εφημερίδα «Εστία» και πριν αρχίσει δημοσίως η συζήτηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα επηρεαστεί λογικά και από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη, κρίναμε σκόπιμο να δούμε πως συντελέστηκε αυτό το θαύμα.

Αρχίζοντας από το Πολεμικό μας Ναυτικό και συνεχίζοντας βεβαίως με τον Στρατό μας και την Αεροπορία μας. Τα στοιχεία που εντοπίσαμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μελετώντας και τον προϋπολογισμό του 2020 σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την λειτουργία των Μονάδων Διοικητικής Μέριμνας του Ναυτικού μας στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, μας άφησαν κυριολεκτικά άφωνους.

Το θαύμα συντελέσθηκε με μόλις 84 εκατομμύρια λειτουργικό προϋπολογισμό το 2020! Το θαύμα συντελέσθηκε με την 24ωρη λειτουργία των μονάδων διοικητικής μέριμνας στο Ναύσταθμο, πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θαύμα συντελέσθηκε με την πραγματοποίηση δεκάδων εναέριων αποστολών ανταλλακτικών στα πλοία μας από την Σαλαμίνα στο Αιγαίο, τις οποίες προετοίμασαν οι αφανείς ήρωες των μετόπισθεν, οι άνδρες και οι γυναίκες στις Επιμελητείες.

Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση δεν αναιρεί όμως τους αριθμούς. Τους παραθέτουμε εν όψει της συζήτησης του προϋπολογισμού με την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα ενδιαφερθούν πλην των εξοπλιστικών και για τα λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Ο λειτουργικός προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού ανέρχεται έως σήμερα λοιπόν στα 84 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το ποσό γίνεται: Συντήρηση και επισκευή πολεμικών πλοίων, συντήρηση και επισκευή ιπτάμενων μέσων, συντήρηση υποδομών, τροφοδοσία πλοίων σε τρόφιμα και καύσιμα, νοσήλεια, οδοιπορικά κλπ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα τελευταία δέκα έτη η τρόικα περιέκοψε τον προϋπολογισμό του Πολεμικού μας Ναυτικού κατά 63%!

Αν λάβει κανείς υπ όψιν του ότι οι υποδομές είναι γηραιότερες κατά δέκα έτη (άρα αυξάνεται το κόστος συντήρησής τους) και ότι η διαρκής παρουσία του Ναυτικού μας είναι επιβεβλημένη στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο τότε καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: Με τα ψέμματα εξέθεσε το Πολεμικό μας Ναυτικό τους Τούρκους. Με ψίχουλα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από έρευνα μας στο Γενικό Λογιστήριο στο Ναυτικό αποδίδεται ποσοστιαία το 17,6% του συνολικού προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρουμένης της μισθοδοσίας. Ήτοι το Ναυτικό-ιδού το κατόρθωμα της τρόικας- διαχειρίζεται πανάκριβο υλικό με λειτουργικά έξοδα μηδέν.

Για να κλείσουν οι τρύπες κατά καιρούς το Υπουργείο Οικονομικών εγκρίνει κονδύλια από το Υπουργείο Μετανάστευσης, ή από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το Ναυτικό!

Καταλήγουμε με πρόταση:

  • Ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου προϋπολογισμού για το 2021
  • Εν γνώσει του γεγονότος ότι με την υιοθέτηση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, η αντιπαράθεση με την Τουρκία μεταφέρεται στην θάλασσα
  • Εν όψει της δημιουργίας δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη που θα βοηθήσει μεν να μειωθεί στο τουρκικό πλεονέκτημα του Ακσάζ αλλά θα αποτελέσει ακριβή επένδυση δε,

η « Εστία» εισηγείται: Αυξήσατε τον λειτουργικό προϋπολογισμό όλων των Ενόπλων Δυνάμεων με προτεραιότητα αυτή την εποχή στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Με έγνοια ίδια για όλους. Και για τον Στρατό και για την Αεροπορία. Αξίζουν!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This