Ποιες θα είναι οι επόμενες ελληνικές κινήσεις στα εξοπλιστικά

Με οικονομικό σχέδιο μιας και υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί

Must Read

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο σχετικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε πολεμικό όσο και σε έμψυχο υλικό, εγκαινίασαν μια περίοδο μακράς δημόσιας περιόδου σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας.

Δείτε ακόμα: «Παγωμένες» οι ΗΠΑ  για ΕΑΒ και ναυπηγεία,  αναζητείται τρίτος εταίρος για τη συνεργασία με  Ισραηλινούς στην ΕΛΒΟ

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προμήθεια των μαχητικών Rafale, την προκήρυξη διαγωνισμού για την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των υπαρχόντων φρεγατών ΜΕΚΟ και την επανενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, φυσικά, υπάρχει και πλήθος προγραμμάτων που βαίνει προς υλοποίηση (πολλά από αυτά παρκαρισμένα για χρόνια λόγω και του νόμου Βενιζέλου που έκανε σχεδόν απαγορευτικό για οποιονδήποτε να βάλει την υπογραφή του σε κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα) για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υπερδεκαετής «εγκατάλειψη» αυτών, λόγω τόσο των Μνημονίων όσο και της επικρατούσας άποψης σε Δεξιά και Αριστερά ότι, αφού είμαστε στην Ε.Ε., δεν χρειαζόμαστε ισχυρές Ένοπλες δυνάμεις, έγινε αντιληπτή ως αδιέξοδη, αφού η τουρκική επιθετικότητα (και η «χαλαρή αντίδραση» αρκετών εταίρων) απέδειξε ότι οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απαραίτητες για την επιβίωση της χώρας μας, καθώς δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι τα πράγματα θα αποκλιμακωθούν στο μέλλον.

Όπως ακριβώς το έθεσε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμύνης εργαζόμαστε πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο, ειδικά στα οικονομικά μεγέθη, σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας. […] Αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται επειδή ζούμε σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός».

Τα οικονομικά μεγέθη

Η έκφραση-κλειδί που χρησιμοποίησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν το «καλά μελετημένο, ειδικά στα οικονομικά μεγέθη, σχέδιο». Και αυτό είναι τελικά το ζητούμενο. Μπορεί πολλοί Έλληνες να ενθουσιάζονται με όσα ακούγονται κατά καιρούς για την απόκτηση οπλικών συστημάτων, όμως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα.

Οι αριθμοί γράφουν ότι, πέραν όσων γίνουν φέτος, το 2021 θα υπάρχει ένα περιθώριο περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία και η ύφεση δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περικοπές) που θα ξοδευτούν για την Άμυνα. Το ποσό μάλλον θα είναι ελαφρώς μικρότερο το 2022 και θα κυμαίνεται περίπου στα 2 δισεκατομμύρια, ενώ από το 2023 θα περιοριστούν στα περίπου σημερινά επίπεδα, των 500.000.000 με 600.000.000 εκατομμυρίων.

Δεσμευμένα

Ο σχεδόν πενταπλασιασμός των διαθέσιμων χρημάτων (από 500.000.000-600.000.000 σήμερα σε 2,5 δισ. το 2021) είναι σαφές ότι αφήνει σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπει να λειτουργήσουν δίχως σχέδιο. Ειδικά αφού μέρος αυτών των χρημάτων είναι «δεσμευμένα» σε προγράμματα που ήδη «τρέχουν».

Παραδείγματος χάριν, την άκρως απαραίτητη αναβάθμιση των F-16, που κοστίζει συνολικά 1,58 δισ. ευρώ με αποπληρωμή μέσω ετήσιων δόσεων, περίπου 200.000.000 ευρώ καθεμία, ενώ στα ίδια επίπεδα (άλλα 200.000.000 ευρώ) θα είναι η ετήσια δόση για την αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Σε αυτά μπορεί κανείς να προσθέσει περίπου 100.000.000 ευρώ για προγράμματα που ήδη «τρέχουν» αλλά και τον προαναγγελθέντα εξοπλισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που αναλόγως με τις απαιτήσεις μας θα κυμανθεί γύρω στα 200.000.000 ευρώ, δηλαδή (λόγω οικονομικής κρίσης και «γήρανσης» των πλοίων), σχεδόν το μισό από τα 400.000.000 ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Φεύγουν τα F-35;

Βέβαια, υπάρχει και το δεδομένο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35, ένα σενάριο που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να αντιμετωπίζει εμπόδια.

Και φυσικά δεν είναι μόνον αυτά, αφού υπάρχουν και τα λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως «ανεβασμένα» από τον περασμένο Ιούλιο, αφού τα χρήματα που ξοδεύονται κάθε μέρα για να έχουμε τον στόλο συνεχώς έξω είναι πολλά.

Το ζήτημα λοιπόν είναι τι κινήσεις θα μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This