Ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο! Χαρακτηρίζει «τουρκικής δικαιοδοσίας» όλη την κυπριακή ΑΟΖ

Must Read

Το να συνεχίσουμε να μιλάμε για τουρκική προκλητικότητα είναι πλέον λίγο για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο… Σουλτάνος και το κράτος του.

Ο Ερντογάν αυτή τη φορά έδωσε εντολή για έκδοση Νavtex, με την οποία διεκδικεί στο σύνολό της την κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνο τα βυθοτεμάχια της βόρειας πλευράς του νησιού.

Η Τουρκία θέλει να εμποδίσει τις κυπριακές έρευνες στα υπόλοιπα βυθοτεμάχια και χαρακτηρίζει ως περιοχή «τουρκικής δικαιοδοσίας» τμήματα των τεμαχίων 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, ισχυριζόμενη, μάλιστα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τα παραβιάζει.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία περιλαμβάνει σε (παράτυπη) Navtex τον χαρακτηρισμό «τουρκικής δικαιοδοσίας» για τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα οι ισχυρισμοί της ήταν πως περίπου η μισή κυπριακή ΑΟΖ ανήκει στο Ψευδοκράτος. Τώρα, όμως, οι γείτονές μας καθιστούν σαφές ότι θέλουν να υφαρπάξουν ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ με τον αυθαίρετο ισχυρισμό τους ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και «επεκτείνοντας» την δική τους (τουρκική υφαλοκρηπίδα) μέχρι την… Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», πρόκειται για αναφορά που περιλαμβάνεται σε προκλητική «αντί-Navtex» της Τουρκίας σε σχέση με Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για υποθαλάσσιες έρευνες στα τεμάχια αυτά.

Η όλη ιστορία των αντιπαραθέσεων έχει ως εξής: η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει για υποθαλάσσιες έρευνες –που αφορούν προετοιμασία για τις επόμενες γεωτρήσεις– από την Κυριακή 4 Αυγούστου μέχρι και την Δευτέρα 19 Αυγούστου περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5, 6, 7, 10, 11, 12.

Στα τεμάχια 6, 7 και 10 έχει προηγηθεί σειρά ερευνών περιλαμβανομένων τουλάχιστον πέντε στόχων, στους οποίους αναμένεται να γίνουν οι επόμενες γεωτρήσεις από τις ExxonMobil –Qatar Petroleum και Total – Eni.

Η περιοχή, συνολικής έκτασης 7.500 τετρ. χιλιομέτρων, φτάνει μέχρι το σημείο του τεμαχίου 12, το οποίο έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία για συμπληρωματικές σεισμογραφικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός».

Στη Navtex 381/19 της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία απάντησε με δική της παράτυπη «αντί-Navtex», με την επαναλαμβανόμενη αναφορά ότι (η κυπριακή) εκδόθηκε από μη κατάλληλα εξουσιοδοτημένη Αρχή, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, που την εξέδωσε, δεν έχει τη μορφή του κράτους με βάση το Σύνταγμα του 1960, οπότε δεν είναι νόμιμο κράτος, ώστε να έχει την εξουσία έκδοσης Navtex για την περιοχή.

Λίγο αργότερα εξέδωσε και δεύτερη παράτυπη Navtex στην οποία αναφέρει: «Τμήμα της περιοχής που περιλαμβάνει η Navtex 381/19 παραβιάζει θαλάσσια περιοχή τουρκικών δικαιωμάτων και είναι άκυρη».

Σύμπραξη ΕΝΙ και Total αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση

 

Την ίδια ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας παίρνει αποφάσεις ανεπηρέαστο. Χθες το βράδυ, αποφάσισε τη σύμπραξη της γαλλικής ΤΟΤΑL με την ιταλική EΝΙ σε όλα τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, όπου δραστηριοποιείται η ENI, και παράλληλα ενέκρινε την αδειοδότηση του θαλάσσιου «οικοπέδου» 7 σε ENI και TOTAL.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», η απόφαση αυτή στην ουσία αλλάζει τον χάρτη της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε ουσιαστικό επίπεδο.

Η απόφαση αφορά:

  • Αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην εταιρεία ΤΟΤΑL  –ΕΝΙ.
  • Τροποποίηση συμβολαίων για τα τεμάχια 6 και 8
  • Η ΕΝΙ θα συμμετέχει πλέον από κοινού με την ΤΟΤΑL στα τεμάχια 2,3 και 9

Παράλληλα, εγκρίθηκαν άλλες εννέα γεωτρήσεις.

«Δεν υποχωρούμε», δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος και ο

Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ

 

 

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι ζήτημα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει απ’ τις διεκδικήσεις της.

Σε ομιλία του κατά την τελετή του θεμέλιου λίθου για τη διεύρυνση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε ότι η Τουρκία με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2023, θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 5,4 δισ. κυβικών μέτρων, αναπτύσσοντας τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας.

«Και μια από τις καλύτερες απαντήσεις σε εκείνους που στρέφονται ενάντια στις δίκαιες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και σε εκείνους που υπερασπίζονται τις απειλές εναντίον της θα έχει δοθεί σήμερα από εδώ. Η Τουρκία δεν βρίσκεται ποτέ χωρίς εναλλακτική. Ποτέ δεν είπαμε μπράβο σε κανένα τετελεσμένο και δεν θα πούμε. Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της «τδβκ» ποτέ δεν μπορούν να είναι θέμα παζαριού», δήλωσε.

Ο Τούρκος Υπουργός τόνισε ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργείου του ή και των άλλων αρμόδιων Υπουργείων. «Είναι πάνω απ’ όλα θέμα των 82 εκατομμυρίων, είναι θέμα της πατρίδας. Είναι θέμα της Τουρκίας. Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας∙ είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πάντοτε στάθηκαν όρθιοι ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να κάνουν βήμα, αγνοώντας την Τουρκία. «Χάρη σε αυτή τη δύναμη και την πίστη δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ούτε σε άλλο θέμα για το οποίο πιστεύουμε στην ορθότητά του».

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This