Forbes: Σύγκριση του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας-Τουρκίας… Υστερούμε λέει η έκθεση

Forbes: «Αν και πρόκειται για ένα φοβερό στόλο για μια τόσο μικρή χώρα, σίγουρα δεν συναγωνίζεται της Τουρκίας»

Must Read

Με αφορμή την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο εξοπλιστικό μαραθώνιο Ελλάδας και Τουρκίας, το περιοδικό Forbes δημοσιεύσει μια λεπτομερή έκθεση στην οποία συγκρίνει την δύναμη ισχύος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με το αντίστοιχο τουρκικό.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί με τα γαλλικά Rafale και την αναβάθμιση των F-16 να έχει τον έλεγχο πάνω από το Αιγαίο, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην θάλασσα όπου το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υστερεί επιχειρησιακά και αριθμητικά έναντι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Σύμφωνα πάντα με το Forbes, το Ελληνικό ΠΝ διαθέτει σήμερα τέσσερις φρεγάτες κλάσεως «Ύδρα», τύπου MEKO 200, που σχεδιάστηκαν στην Γερμανία και παραδόθηκαν την δεκαετία του 1990. Διαθέτει, επίσης, εννέα φρεγάτες κλάσεως «Έλλη» που κατασκευάστηκαν στην Ολλανδία και παραδόθηκαν την δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας 2000. Πέραν αυτών, τα περισσότερα σκάφη επιφανείας του ΠΝ είναι μικρότερου μεγέθους, ενώ διαθέτει και 11 γερμανικής κατασκευής πετρελαιοκίνητα-ηλεκτροκίνητα επιθετικά υποβρύχια.

Το Forbes σημειώνει ότι αν και πρόκειται για ένα φοβερό στόλο για μια τόσο μικρή χώρα, σίγουρα δεν συναγωνίζεται της Τουρκίας. Και αυτό διότι η γειτονική χώρα ξεκίνησε να κατασκευάζει την πρώτη φρεγάτα πολλαπλού ρόλου που θα ναυπηγηθεί στην χώρα και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις. Η πρώτη θα παραδοθεί το 2023. Πριν από την συγκεκριμένη φρεγάτα, η Άγκυρα έχει ήδη κατασκευάσει τέσσερις κορβέτες κατηγορίας Ada που εξειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Και η Τουρκία διαθέτει πετρελαιοκίνητα-ηλεκτροκίνητα επιθετικά υποβρύχια γερμανικής κατασκευής, πολλά εκ των οποίων κατασκευάστηκαν επί τουρκικού εδάφους. Ωστόσο έως το 2027 θα έχει αποκτήσει έξι υπερσύγχρονα υποβρύχια «κλάσεως 214» αναερόβιας προώσεως. Όμως η ναυαρχίδα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να είναι το «TCG Anadolu», ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο που κατασκευάζουν οι Ισπανοί, με εξοπλισμό τουρκικής προελεύσεως όπως, αναφέρει το Forbes. Επί πλέον, η Τουρκία διαθέτει οκτώ αμερικανικές φρεγάτες κλάσεως «Oliver Hazard Perry» που φέρουν σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων και τέσσερις φρεγάτες κλάσεως «Barbaros», τύπου MEKO 200.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι η χώρα μας θέλει να αγοράσει τουλάχιστον τέσσερις νέες φρεγάτες προκειμένου να ξεκινήσει και αυτή να ενισχύει την ναυτική της δύναμη. Ήδη η Γαλλία έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον να εξοπλίσει το Ελληνικό ΠΝ. Όμως και οι ΗΠΑ πιέζουν για την απόκτηση αμερικανικών φρεγατών, οι οποίες θα μπορούσαν να κατασκευασθούν από κοινού στο ναυπηγείο της Onex, στο νησί της Σύρου.

«Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει τελικά η Αθήνα, έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι ο στόλος της απαιτεί σημαντική ενίσχυση και εκσυγχρονισμό για να συμβαδίσει με τον μεγαλύτερο και ολοένα και πιο προηγμένο τουρκικό στόλο, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα η “ζυγαριά” σε ναυτική δύναμη να γείρει σημαντικά υπέρ της Άγκυρας», καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This