Άνοιξε η όρεξη στους Τούρκους – Εγείρουν θέμα μειονότητας σε Κω και Ρόδο

Must Read

Πολύ μεθοδευμένα το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» εγείρει ζήτημα τουρκικής ή μουσουλμανικής μειονότητας στην Κω και τη Ρόδο, κλείνοντας δημοσίευμά του για κατεστραμμένο τζαμί στην Κω.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου, μια τουρκική πολιτιστική οργάνωση γνωστοποίησε την Δευτέρα πως σχεδόν όλα τα τζαμιά και τα μουσουλμανικά νεκροταφεία στο νησί της Κω «καταστράφηκαν» και έκλεισαν.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων της Ρόδου, της Κω και της Δωδεκανήσου προέτρεψε την Ελλάδα να σεβαστεί την ελευθερία της θρησκείας στην τουρκική κοινότητα της Κω πριν από το φεστιβάλ της Εid-al Adha (μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας).

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Mustafa Kaymakçı, με γραπτή δήλωση υποστηρίζει πως το τζαμί Algerian Gazi Hasan Pasha (Lonca) Mosque δεν έχει επισκευαστεί μετά τον σεισμό του 2017, που κατέστρεψε τη δομή του.

Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε από τους Τούρκους που μετανάστευσαν από τη Ρόδο και την Κω στην Τουρκία, εδρεύει στη δυτική επαρχία της Σμύρνης στις ακτές του Αιγαίου.

Ο κ. Kaymakçı δήλωσε ότι καταστράφηκαν και τα καταστήματα που βρίσκονται κάτω από το τζαμί, τα οποία ανήκαν στο μουσουλμανικό ίδρυμα «Kos Muslim Foundation Properties», ενώ ζημιές υπέστη από τον σεισμό κι άλλο ένα τέμενος στον οικισμό Πλατάνι του νησιού.

«Ωστόσο, η αποκατάσταση του τζαμιού δεν επιτρέπεται, με τους τοπικούς μουσουλμάνους να εξαναγκάζονται να χρησιμοποιούν την αυλή του για τις καθημερινές προσευχές τους».

«Τζαμιά, μουσουλμανικοί τάφοι και νεκροταφεία (Masjids) της Κω παραμελούνται και σχεδόν όλα καταστρέφονται», ανέφερε.

Ο Kaymakçı δήλωσε ότι οι χώροι λατρείας και άλλοι ευσεβείς τόποι στην Κω βρίσκονται υπό την κανονική  διαχείριση των ακινήτων της Kos Muslim Foundation.

«Ωστόσο, η Ελλάδα αφήνει τα ιδρύματα να χρεοκοπούν», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η χώρα μας «εξανάγκασε τα ιδρύματα να πουλήσουν τα ακίνητά τους παρά τις διεθνείς συμφωνίες».

Οι μουσουλμανικές ευσεβείς δωρεές, αναφέρει το πρακτορείο, στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης στην Ελλάδα καθώς και στη Ρόδο και την Κω αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της οθωμανικής εποχής και σήμερα διοικούνται από άτομα που διορίζονται από την Αθήνα».

Ο κ. Kaymakçı δήλωσε ότι 34 εκτάρια γης στην Κω που ανήκαν σε μουσουλμανικό ίδρυμα πωλήθηκαν πρόσφατα σε τουριστική εταιρεία πολύ κάτω από την πραγματική τιμή.

«Ομοίως, περισσότερα από 70 αγροτεμάχια – υπό μουσουλμανικά ιδιόκτητα ιδρύματα – είχαν πωληθεί προηγουμένως στους δήμους».

Ο κ. Kaymakçı πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτησίες του μουσουλμανικού ιδρύματος στη Ρόδο πωλούνταν με τον ίδιο τρόπο.

«Ζητάμε από την Ελλάδα να τερματίσει τις πολιτικές αφομοίωσης, που έχουν εφαρμοστεί στους Τούρκους στα νησιά και να σεβαστούν την ελευθερία θρησκείας και λατρείας της τουρκικής κοινωνίας της Κω πριν από την εορτή της θυσίας», ανέφερε.

Το δημοσίευμα κατέληξε ενημερώνοντας τους Τούρκους πολίτες, αλλά και τους λοιπούς διεθνείς αναγνώστες πως «στη Ρόδο και την Κω φιλοξενούνται περί τους 6.000 Μουσουλμάνοι-Τούρκοι μειονοτικοί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This