Στρατηγός Φλώρος: «Η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δουλεύει»

«Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν γίνεται να αναπτυχθεί χωρίς να αποτελέσει σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα»

Must Read

«Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας διαρκώς ανοιχτά και το νου μας σε εγρήγορση για να παρέχουμε ως Ένοπλες Δυνάμεις το αγαθό της ασφάλειας στον ελληνικό λαό με σκοπό την ευημερία της κοινωνίας μας», τόνισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σε συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» που συντόνισε ο εκδότης του «Ποντικιού» Αντώνης Δελατόλας, συμμετείχαν επίσης, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος καθώς και ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας.

«Η Ελλάδα», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «ιστορικά επηρεάζει και επηρεάζεται από τα Βαλκάνια και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου». Χαρακτήρισε, δε, «μεγάλες και έντονες τις αλληλεπιδράσεις» ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν «περιφερειακές αιτίες αστάθειας αλλά και ο αναθεωρητικός ρόλος της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

«Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές. Πέρυσι, η Ελλάδα αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση στον Έβρο. Η Τουρκία εργαλειοποιώντας τους μετανάστες προσπάθησε να επιβάλει τη βούλησή της στο κράτος μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα σώματα ασφαλείας ανταποκρίθηκαν και σταμάτησαν αυτή την απόπειρα. Και στη συνέχεια, είχαμε τις προκλήσεις στον αέρα και την προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στη θάλασσα», είπε ακόμα ο στρατηγός Φλώρος.

«Κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να είναι αυτοδύναμη και αυτάρκης σε ότι αφορά τη δυνατότητα της επιβίωσης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα ικανές να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και να διασφαλίσουν το αγαθό της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Η αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων δουλεύει», επεσήμανε και τόνισε ότι «ποτέ δεν βλάπτουν οι συνεργασίες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα πλέγμα σχέσεων με σημαντικά κράτη της περιοχής όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία αλλά και προσφάτως η Σαουδική Αραβία».

Υπογράμμισε, στην ίδια κατεύθυνση, ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται «σε πολύ καλό επίπεδο» ενώ συμπλήρωσε ότι «με την αναθεώρηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που επικαιροποιείται αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να φτάσουν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Και οι σχέσεις με τη Γαλλία ήταν και είναι πολύ δυνατές».

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα επιτυγχάνονται μόνο μέσα από την αποτροπή»

Στη στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης υπογραμμίζοντας ότι «δεν αλλάζει πολιτική, αλλάζει τακτική. Αυτή την περίοδο προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συνεργάζεται προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της».

Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο Ευ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «κλειδί το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο να μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει τις θέσεις της και να προστατέψει την εδαφική της κυριαρχία».

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική τροχιά, στολισμένη με μεγαλοϊδεατικό εθνικισμό» τόνισε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μιχάλης Κωσταράκος και πρόσθεσε ότι έχει εργαλειοποιήσει «τη μετανάστευση, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ισλαμισμό. Απέναντι στην Ελλάδα, εμφάνισε ένα καινούργιο αφήγημα με πεμπτουσία αυτής της μαξιμαλιστικής πολιτικής τη Γαλάζια Πατρίδα, που αφορά στην επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούσαν ότι τους ανήκουν λόγω του οθωμανικού παρελθόντος».

Επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «ο έλεγχος των θαλασσίων διόδων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διανομή του ενεργειακού πλούτου με δικούς της όρους, όχι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις αλλά και ενέργειες για τη δυναμική άρση του ελληνικού στρατηγικού θαλάσσιου και εναέριου ασφυκτικού εναγκαλισμού, τον οποίο αισθάνονται στο Αιγαίο».

«Η ασφάλεια και η σταθερότητα επιτυγχάνονται μόνο μέσα από την αποτροπή» συμπλήρωσε ο Μ. Κωσταράκος. «Και αυτή πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την εθνική ομοψυχία, την ενεργή παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, τις συμμαχίες και τις διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες των οποίων τα συμφέροντα συμβαδίζουν με τα δικά μας αλλά και στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

Ανάγκη για προτεραιότητα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Την ανάγκη να αποτελέσει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία προτεραιότητα για την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας. «Η αναγνώριση της αναγκαιότητας για αυξημένη αμυντική ισχύ συνοψίζεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για την επάνδρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, την αντιμετώπιση ελλείψεων σε όπλα και ανταλλακτικά, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την κυβερνοασφάλεια των Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυσή τους σε οπλικά συστήματα, σε αεροσκάφη και σε μονάδες στόλου».

«Η αμυντική βιομηχανία», υπογράμμισε, «δεν υπήρξε ποτέ σημαντική πολιτική προτεραιότητα. Δεν γίνεται να αναπτυχθεί χωρίς να αποτελέσει σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα για πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Η ανάπτυξή της προσδίδει στη χώρα αυτονομία αντίστοιχη του βαθμού εξέλιξής της. Είναι ζήτημα εθνικής οικονομίας. Μια δραστηριότητα με εξειδικευμένο προσωπικό και ιδιαίτερα υψηλή προστιθέμενη αξία. Ενισχύει την πολιτική και στρατιωτική αυτονομία και αυξάνει την ανεξαρτησία της χώρας».

«Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας είναι μια συνιστώσα μακροπρόθεσμης συνειδητής πολιτικής εθνικής ασφάλειας από κράτη που έχει συνείδηση ιστορικής αυτονομίας. Προκύπτει ως αποτέλεσμα βιομηχανικής και οικονομικής πολιτικής, που στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχει πολιτικό, κομματικό ή ιδεολογικό έρεισμα. Άμυνα και οικονομία είναι έννοιες συνυφασμένες» κατέληξε ο Ντ. Πλέσσας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This