Πέμπτη 29/7/2021

Economist: Η πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία απειλή για την περιοχή

Άρθρο – φωτιά για την γερμανική ασυδοσία που θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο

Με ένα εκτενές αφιέρωμα, ο Economist κατακεραυνώνει την Γερμανία για την επιμονή της να πουλήσει τα υποβρύχια την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η ενέργεια θα θέσει σε κίνδυνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο άρθρο σημειώνονται λεπτομερώς οι κίνδυνοι από αυτή την ενέργεια της Γερμανίας, την οποία υπερασπίζεται εμμονικά η Ανγκέλα Μέρκελ. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς οι επιχειρησιακές ικανότητες των συγκεκριμένων υποβρυχίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σαμποτάρουν ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η υποθαλάσσια διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου. Εξηγώντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο τα γερμανικά υποβρύχια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία προκειμένου να Καταστρέψουν ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ή έναν αγωγό όπως ο East Med.

EA1C74D7 1999 457C BE12 F733046A7CE6
Το άρθρο όπως αναρτήθηκε στον Εκόνομιστ

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα οι Γερμανοί εμφανίζεται ως υποτιθέμενος εταίρος της Ελλάδας, που όμως παίρνει ανοιχτά το πλευρό της Τουρκίας θέτοντας την Ελλάδα σε μεγάλο κίνδυνο και ανατρέποντας την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία, ως ενέργεια εξαιρετικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, Αφού τα συγκεκριμένα υποβρύχια μπορεί να επιχειρήσουν αθόρυβα σε αντίθεση με τα ρωσικά τα οποία μονίμως παράγουν μία ποσότητα ήχου γεγονός που καθιστά δυνατό τον εντοπισμό τους.

Για τον Economist όμως αυτό είναι απλά μια δικαιολογία διότι η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία συνιστά μεγαλύτερη απειλή από το πιθανό όφελος για την συμμαχία που μπορεί να επιφέρει. Και καθιστά την Ελλάδα έρμαιο των διαθέσεων της Τουρκίας λόγω της ανατροπής των στρατιωτικών ισορροπιών.

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι βλέπουμε ξένα μέσα να παίρνουν το μέρος της Ελλάδας με εμφανή ανησυχία για τις εξελίξεις, αλλά την Ελλάδα να σιωπά και να ανέχεται αυτά τα ολέθρια που γίνονται σε βάρος της.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ