Τρίτη 22/6/2021

«Τιμώρησε τώρα τον Ερντογάν» – Εξαλλη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ- Δείτε το tweet

Στα κάγκελα είναι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, από την προκλητική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα. Και με ένα tweet της ζητά από τον Τράμπ να του επιβάλλει εδώ και τώρα τις κυρώσεις για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.

Σε ανάρτησή στον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής  επισημαίνεται ότι η επιβολή κυρώσεων είναι υποχρέωση του προέδρου βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Αφορμή για το νέο κάλεσμα της Επιτροπής ήταν η σημερινή παραλαβή του δεύτερου φορτίου S-400 από την Άγκυρα. «Τα συμφέροντα της Τουρκίας εξυπηρετούνται καλύτερα από τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, όχι με το Κρεμλίνο», σημειώνει η Επιτροπή.

Τυχόν κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εκ των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Στο πλαίσιο των κυρώσεων υπάρχει κλιμάκωση μέτρων και ποινών.

Στα πιο σκληρά μέτρα συγκαταλέγεται η απαγόρευση τραπεζικών συναλλαγών με στοχοποιημένα πρόσωπα. Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να απαγορεύσουν οποιαδήποτε κίνηση των προσώπων – στόχων γίνεται σε ξένο νόμισμα στην δικαιοδοσία τους, και να εμποδίσουν διατραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε αμερικανικά και τουρκικά ιδρύματα. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο σοκ στην Τουρκία που ήδη δοκιμάζεται από την υποτίμηση της λίρας.

Η Ουάσινγκτον έχει επιπρόσθετα τη δυνατότητα να «παγώσει» την πώληση οπλικών συστημάτων και πυρηνικής τεχνολογίας στους στόχους των κυρώσεων.

Το πρακτορείο Bloomberg έχει μεταδώσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν απόθεμα ανταλλακτικών για αμερικανικά όπλα – όπως τα αεροσκάφη F-16 – ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπάργκο.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ