«Τιμώρησε τώρα τον Ερντογάν» – Εξαλλη η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ- Δείτε το tweet

Must Read

Στα κάγκελα είναι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, από την προκλητική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα. Και με ένα tweet της ζητά από τον Τράμπ να του επιβάλλει εδώ και τώρα τις κυρώσεις για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.

Σε ανάρτησή στον επίσημο λογαριασμό της Επιτροπής  επισημαίνεται ότι η επιβολή κυρώσεων είναι υποχρέωση του προέδρου βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Αφορμή για το νέο κάλεσμα της Επιτροπής ήταν η σημερινή παραλαβή του δεύτερου φορτίου S-400 από την Άγκυρα. «Τα συμφέροντα της Τουρκίας εξυπηρετούνται καλύτερα από τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, όχι με το Κρεμλίνο», σημειώνει η Επιτροπή.

Τυχόν κυρώσεις θα επιβληθούν με βάση τον νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2017 και στοχοποιεί πρόσωπα που συναλλάσσονται με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας ή τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο νόμος περιέχει κατάλογο 12 πιθανών κυρώσεων, εκ των οποίων ο πρόεδρος καλείται να επιλέξει τουλάχιστον πέντε. Στο πλαίσιο των κυρώσεων υπάρχει κλιμάκωση μέτρων και ποινών.

Στα πιο σκληρά μέτρα συγκαταλέγεται η απαγόρευση τραπεζικών συναλλαγών με στοχοποιημένα πρόσωπα. Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να απαγορεύσουν οποιαδήποτε κίνηση των προσώπων – στόχων γίνεται σε ξένο νόμισμα στην δικαιοδοσία τους, και να εμποδίσουν διατραπεζικές συναλλαγές ανάμεσα σε αμερικανικά και τουρκικά ιδρύματα. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο σοκ στην Τουρκία που ήδη δοκιμάζεται από την υποτίμηση της λίρας.

Η Ουάσινγκτον έχει επιπρόσθετα τη δυνατότητα να «παγώσει» την πώληση οπλικών συστημάτων και πυρηνικής τεχνολογίας στους στόχους των κυρώσεων.

Το πρακτορείο Bloomberg έχει μεταδώσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν απόθεμα ανταλλακτικών για αμερικανικά όπλα – όπως τα αεροσκάφη F-16 – ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπάργκο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This