27/11/2021

Κυνηγά τη ρελάνς η Τουρκία με 40 μαχητικά F-16 Viper 

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Εξισορρόπηση δυνάμεων στον αέρα επιχειρεί η Άγκυρα με αίτημα στις ΗΠΑ - Η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμίσει 70 παλαιότερα F-16

Το τουρκικό αίτημα προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων F-16 της διαμόρφωσης Block 70/72 Viper και 80 συλλογών αναβάθμισης ισάριθμων F-16 παλαιότερων εκδόσεων στην ίδια διαμόρφωση έχει πολύ σημαντικές στρατηγικές και επιχειρησιακές προεκτάσεις.

  • Από τον Περικλή Ζορζοβίλη

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, είναι προφανές ότι αποτελεί μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης που επιχειρεί η Τουρκία με τις ΗΠΑ για τον επανακαθορισμό των διμερών σχέσεών τους στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με ταυτόχρονη αποδοχή από την Ουάσινγκτον της στρατηγικής αυτονομίας της Τουρκίας και καθιέρωσής της ως περιφερειακής – παγκόσμιας δύναμης.

Εξισορρόπηση

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το αίτημα αποτελεί προσπάθεια της Τουρκίας να εξισορροπήσει τη σημαντική αύξηση της δυνατότητας προβολής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) μέσω της προμήθειας των 24 Rafale και της αναβάθμισης των 84 F-16 στη διαμόρφωση Viper. Ταυτόχρονα αποτελεί μονόδρομο, καθώς μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 Lightning II, λόγω των ρωσικής προέλευσης συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Triumph, η Άγκυρα δεν έχει εναλλακτικές επιλογές για την ανανέωση του στόλου μαχητικών.

nb f 35 1
F-35

Παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις για την προμήθεια μαχητικών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η μετάβαση μίας αεροπορίας η οποία επί δεκαετίες είναι αποκλειστικά βασισμένη σε αμερικανικά / νατοϊκά πρότυπα είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, χρονοβόρα και σαφώς υψηλότατου κόστους. Πρακτικά ισοδυναμεί με δημιουργία αεροπορίας εκ του μηδενός.

Στόλος από 230 F-16

Σήμερα η Τουρκία επιχειρεί αποκλειστικά με μαχητικά αμερικανικής προέλευσης, περί τα 230 F-16 διάφορων εκδόσεων και αριθμό (από 18 έως 45, ανάλογα με την πηγή), F-4E/2020 Terminator, τα οποία βρίσκονται στη δύση του επιχειρησιακού βίου τους. Τα 230 F-16C/-D (μονοθέσια / διθέσια) των εκδόσεων Block 30/-40/-50 αποτελούν τα εναπομείναντα από συνολικά 270 που η προμήθειά τους έγινε στο πλαίσιο τεσσάρων προγραμμάτων Peace Onyx (Ι έως IV) και τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία από το 1987 (τα παλαιότερα) έως το 2012 (τα νεότερα).

Για την ανανέωση του στόλου ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την προμήθεια 100 F-35A Lightning II και την εγχώρια σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του μαχητικού TF-X για την αντικατάσταση των υπολοίπων. Πλέον η πρώτη επιλογή δεν υφίσταται, ενώ το TF-X αναμένεται να πραγματοποιήσει την παρθενική πτήση του το 2025 και να ενταχθεί σε υπηρεσία περί το 2030, εφόσον δεν αντιμετωπίσει περαιτέρω δυσκολίες και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Η τρίτη διάσταση

Το τουρκικό αίτημα έχει ακόμη μία διάσταση. Αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η προμήθεια των Rafale και η αναβάθμιση των 84 F-16 στη διαμόρφωση Viper ανάγκασαν την Άγκυρα να αναζητεί εναγωνίως λύσεις – αντίμετρα εξισορρόπησης. Σαφώς η τύχη του τουρκικού αιτήματος αποτελεί ζήτημα ύψιστου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ το αποδεχθούν, το πλεονέκτημα που σε λίγα χρόνια θα αποκτήσει η Π.Α. με τα Rafale και τα F-16 Viper εξισορροπείται. Αν το απορρίψουν, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να δαπανήσει ακόμη περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσει τον διαμορφούμενο, αρνητικό γι’ αυτήν, συσχετισμό ισχύος.

nb rafale greek2
Ελληνικά Rafale

Όμως και στις δύο περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να εφησυχάσει και να εγκαταλείψει ημιτελή την προσπάθεια αναβάθμισης της εθνικής αεροπορικής ισχύος, απαξιώνοντας την επένδυση που έχει ήδη γίνει, αλλά να την ολοκληρώσει διευρύνοντας το επιχειρησιακό προβάδισμα που έχει αποκτήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για δύο προγράμματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Viper.

Η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμίσει 70 παλαιότερα F-16

Το πρώτο πρόγραμμα που οφείλει να υλοποιήσει η Ελλάδα αφορά τον εκσυγχρονισμό 38 F-16C/-D Block 50 του προγράμματος «Peace Xenia II», που εντάχθηκαν σε υπηρεσία πριν από 23-25 έτη, και ο οποίος «καρκινοβατεί» για περισσότερο από έναν χρόνο. Ο εκσυγχρονισμός θα αποδώσει μαχητικά σε διαμόρφωση όμοια με αυτή των Block 52+ Advanced του προγράμματος «Peace Xenia IV», που εντάχθηκαν σε υπηρεσία τη διετία 2009-2010 και επιχειρούν από την αεροπορική βάση του Αράξου. Η εν λόγω διαμόρφωση είναι η πλέον προηγμένη, με εξαίρεση τη διαμόρφωση Viper που ενσωματώνει και ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τον εκσυγχρονισμό  των 32 F-16C/-D Block 30 του προγράμματος «Peace Xenia I». Παρά τις περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε υπηρεσία, λόγω των προγραμμάτων δομικής αναβάθμισης που μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί, τα μαχητικά έχουν ακόμη σημαντικό υπολειπόμενο όριο ζωής. Μάλιστα, με στοχευμένες δομικές τροποποιήσεις εκτιμάται ότι το όριο ζωής μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στις 10.000 ώρες πτήσης (κατά μέσο όρο, κάθε μαχητικό της έκδοσης έχει συμπληρώσει 5.000 ώρες πτήσης).

nb f 16 greek
Ελληνικά F-16

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο προγραμμάτων εκσυγχρονισμού είναι η χρήση απαρτίων (LRUs) που προέρχονται από τα 84 μαχητικά που ήδη αναβαθμίζονται σε διαμόρφωση Viper. Έτσι, εξοικονομούνται σημαντικά ποσά και αξιοποιούνται υλικά που αλλιώς θα διαγραφούν ως… άχρηστα.

Η υλοποίηση, με υψηλό ποσοστό εγχώριας συμμετοχής σε ό,τι αφορά τις εργασίες, των δύο προγραμμάτων θα αποδώσει στην Π.Α. 70 μαχητικά με επαρκές υπόλοιπο ορίου ζωής. Θα αυξήσει την ομοιοτυπία, μειώνοντας τις εκδόσεις των F-16 από τέσσερις σε δύο, και θα συμπιέσει τα κόστη επιχειρησιακής εκμετάλλευσης, υποστήριξης, συντήρησης και εκπαίδευσης. Σε διαφορετική περίπτωση τα 70 Block 30 και Block 50, που αντιπροσωπεύουν το 45% του στόλου των F-16 και το 30% του συνολικού στόλου των μαχητικών, σταδιακά θα απαξιωθούν και εκ των πραγμάτων θα απαιτηθεί η αντικατάστασή τους. Όμως η δαπάνη που θα απαιτηθεί θα είναι πολλαπλάσια του κόστους εκσυγχρονισμού (για παράδειγμα, η αγορά από την Ταϊβάν το 2019 66 μαχητικών F-16 Block 70 Viper, συναφούς εξοπλισμού και υποστήριξης, είχε κόστος 8 δισ. δολάρια).

Αντί την παρούσα περίοδο να συζητάμε τον εκσυγχρονισμό των 70 F-16 Block 30 και 50, θα έπρεπε να ασχολούμαστε με το πώς θα εκτελεστούν ομαλά και θα συντονιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα τρία προγράμματα εκσυγχρονισμού (Viper, Block 30 και Block 50), ώστε η Π.Α. να διαθέτει επαρκή αριθμό ετοιμοπόλεμων μαχητικών για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα. Όμως ακόμη και τώρα αν αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός των 70 μαχητικών, σε μερικά χρόνια η Π.Α. θα διαθέτει μία σύγχρονη δύναμη 154 F-16 που με αυξημένων δυνατοτήτων όπλα (όπως οι συλλογές κατεύθυνσης βομβών Spice και τα υπερηχητικά όπλα προσβολής ακριβείας Rampage, η προμήθεια των οποίων εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη) θα μπορεί να επιφέρει καταστρεπτικά πλήγματα στον αντίπαλο συνδράμοντας την αεροπορία «σοκ και δέος» (Rafale, F-16 Viper) και παράλληλα αναλαμβάνοντας την καθημερινή αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων ως αεροπορία «καθημερινότητας».

Το μόνο που απαιτείται είναι να μην κλοτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτοιμη η Ελλάδα να παραχωρήσει στη Λιβύη την υφαλοκρηπίδα της Γαύδου!

Χαμένη υπόθεση η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Λιβύης

Επιτέλους! Επιστρέφουν στην πατρίδα τα οστά επτά ηρώων από την Κύπρο

Επειτα από 47 χρόνια επιστρέφουν επιτέλους σήμερα στην πατρίδα τα οστά επτά αγνοούμενων Ελλήνων...

Αποκαλυπτήρια για το made in Greece τεθωρακισμένο όχημα «Οπλίτης»

Το τακτικό τροχοφόρο (4x4) τεθωρακισμένο Hoplite (Οπλίτης) παρουσιάστηκε ενώπιον του διευθυντή και στελεχών της...

Στο Σουφλί και δεύτερο τμήμα Καταδρομέων για να ελέγξει τη λαθρομετανάστευση από Βουλγαρία

Μετά το τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκεται στο Σουφλί εδώ και μήνες, έρχεται...

Ούτε 10, ούτε 6 ναυτικά μίλια… Πάνω από τα κεφάλια μας πετούν τα τουρκικά μαχητικά!

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, για να μην χρησιμοποιήσουμε την άλλη αγοραία έκφραση, γράφουν...

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στον Έβρο; Τα τρία σενάρια

Μέσα σε έναν χρόνο αποψίλωσαν ένα δάσος 30 στρεμμάτων μπροστά από το φυλάκιο στις Καστανιές

Rafale με… κομμένα φτερά – Εκτός των συμβάσεων η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας 

Οι πρόσφατες συναντήσεις στην Αθήνα, μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα...

Μπαράζ υπερπτήσεων από τους Τούρκους σε Παναγιά και Οινούσσες

Συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο! Όπως έγινε γνωστό...

Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εισοδίων της Θεοτόκου

Σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2021 θα εορταστεί με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα (και σύμφωνα με...

Washington Examiner: Η Τουρκία δημιουργεί «στρατό του Ισλάμ» στην Αφρική και τον εξοπλίζει με Drones

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές της Σομαλίας στο διεθνές αεροδρόμιο του Μογκαντίσου κατέσχεσαν έξι...

Η «απόβαση» των ελικοπτέρων Blackhawks στην Αλεξανδρούπολη

Τα πρώτα τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα Blackhawks έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και αναμένονται στη συνέχεια τέσσερα...

6 μίλια από την Κρήτη τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί το Nautical Geo!

Το σκηνικό του Σεπτεμβρίου επαναλαμβάνει η Άγκυρα με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, εκ...

Με τον πιλότο που σώθηκε από την πτώση του F-16 μίλησε ο Παναγιωτόπουλος

Ο πιλότος του μαχητικού F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας πρόλαβε και εκτοξεύτηκε από...

Sargsyan Gurgen: Το λιοντάρι της Αρμενίας που ανατινάχθηκε πάνω στους Αζέρους εισβολείς

Μία επική ιστορία ηρωισμού εκτυλίχθηκε κατά την πρόσφατη άνανδρη επίθεση του αζερικού στρατού κατά...

Αναβαθμισμένη φέτος η Γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων

Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και...

Νέο… μοντέλο επικίνδυνων ασκήσεων στο Αιγαίο από την Τουρκία – Αδύναμη και αναποτελεσματική η ελληνική αντίδραση

Άσκηση SAR μέσα στο FIR Αθηνών, που μπλόκαρε για έναν μήνα το αεροδρόμιο της Σκύρου και διεθνείς αεροδιαδρόμους του ICAO πάνω από το Αιγαίο!

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ιατροδικαστική εξέταση «έδειξε» την αιτία θανάτου του 13χρονου Φώτη στις Σέρρες

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την τοπική κοινωνία της Αμφίπολης...

Ο καρκίνος λύγισε την γυναίκα του δολοφονημένου Μανώλη Καντάρη! Τον είχαν σφάξει Αφγανοί για μια κάμερα στο κέντρο της Αθήνας!

Όλα είχαν γίνει τον Μάϊο του 2011 και ενώ πήγαινε στο μαιευτήριο την γυναίκα του για να γεννήσει!

Ξεσπά η θεία του 13χρονου Φώτη που πέθανε στον ύπνο του: «Δεν είχε κορωνοϊό το παιδί»

Βαρύ πένθος ένα μαύρο σύννεφο με αναπάντητα γιατί έχει...

Η φωτογραφία με την Άννα Μαρία Βέλλη κακοποιημένη από σύντροφό της!

«Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των...

Παυλόπουλος – Ρέβη: Ώρα για… διαζύγιο στο πρωινό του Open

Τι συμβαίνει τελικά με το πρωινό δίδυμο Ακης Παυλόπουλος-...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ