Παρασκευή 25/6/2021

Αμερικανίδα Πρέσβειρα: «Παράνομες οι ενέργειες του Γιαβούζ! Η εθνική ασφάλεια Κύπρου και ΗΠΑ πάνε μαζί»

Ηχηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα έστειλε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο λέγοντας ξεκάθαρα ότι «οι δραστηριότητες του “Γιαβούζ” εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράνομες”

Είπε επίσης μιλώντας χθες το βράδυ σε επιχειρηματικό δείπνο του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου ότι «η αμερικανική εθνική ασφάλεια, η κυπριακή εθνική ασφάλεια και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες»

Η κυρία Γκάρμπερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επανέλαβες ότι  «η δραστηριότητα του Γιαβούζ είναι προκλητική και παράνομη προκαλώντας εντάσεις στην περιοχή».

 Η κυρία Γκάρμπερ σημείωσε πως «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι πολλά υποσχόμενη και εξυπακούει υπευθυνότητα. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι οι πόροι αυτοί θα προωθήσουν την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης». Υπογράμμισε ακόμη πως «είμαστε περήφανοι που δυο αμερικανικές εταιρείες, η Exxon Mobil και η Noble Energy, συμμετέχουν σε αυτές τις εξελίξεις που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού».

«Πιστεύω σθεναρά ότι και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα συμμετάσχουν μαζί με αυτές, καθώς η Κύπρος περνά από την ανακάλυψη των ενεργειακών πόρων στο δύσκολο έργο να βγάλει αυτούς τους πόρους στην αγορά», επεσήμανε.

Χαρακτήρισε σημαντικές και ενθαρρυντικές τις τριμερείς πρωτοβουλίες της Κύπρου και της Ελλάδας με περιφερειακούς τους εταίρους όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αναφέροντας πως αυτές οικοδομούν ανθεκτικότητα και ενεργούν ως πολλαπλασιαστής για προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο και στη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους Φρανκ Φάνον στην Τριμερή που έγινε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα, η κ. Γκάρμπερ είπε πως «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για να συμμετάσχουμε σε τέτοιες συναντήσεις για να δίδουμε την υποστήριξή μας, καθώς προωθούν την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ